Menü

December
Felvásárlási hullámot hozott 2016

Elkelt egy sikeres startup, osztódott az egyik meghatározó távközlési cég és újabb frekven-ciákat értékesítettek– mozgalmasra sikerült az idei év is a hazai infokommunikációs piacon. Összeállításunkból az is kiderül, hogy globálisan melyek voltak a legnagyobb üzletek.

 

November
Az álhírek alkonya

A nem várt amerikai választási győzelem a prediktív elemzésen alapuló szavazási előrejelzések szavahihetőségét kérdőjelezte meg, miközben előtérbe helyezte az álhírek kérdését. Folytatódott a dél-koreai mobiltelefon-gyártó mélyrepülése, ebben a hónapban mosógépeket hívott vissza, miközben 8 milliárd dollárért új céget vásárolt -magának.

A jövő hírnökei

A digitalizáció kapcsán korszakváltás zajlik a technológiában, és annak hatásai alól egyetlen hazai szektor és nagyvállalat sem vonhatja ki magát. Ráadásul nem csak a már szemünk előtt lévő technológiákra kell figyelni, mert a nem is távoli jövőt az IoT és az azt kiszolgáló 5G mobilhálózat fogja dominálni.

Itt az adat, hol az adat, avagy mi végre az adat a nagyvilágban?

Napjainkban a vállalatok lelkesen gyűjtik az adatokat, a big data korát éljük. Még csak kapirgáljuk a felszínt, hiszen nincs ember, aki meg tudná mondani, milyen nagy is az a „big”.

 

Október
Fókuszban a fejlesztés

Befektetésektől hangos a magyar IT-ipar az ősz második hónapjában, új központok építéséről érkeztek hírek. Külföldön folytatódott a chip-piac konszolidációja egy 38 milliárd dolláros felvásárlással, és erőteljes mozgolódás volt a mobilgyártók piacán is.

Helyt állni a diszrupcióban – évértékelés

Nemcsak az ügyfeleknek, hanem az őket kiszolgáló infokommunikációs vállalatoknak is kiszámíthatatlan környezetre és az iparágat diszruptívan megváltoztatni képes vetélytársakra kell felkészülni – mondja Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.

 

Szeptember
A nagy beégés

Az okosmobilokat gyártó cégek piaci átrendeződésének lehettünk tanúi ebben a hónapban: volt, aki túl nagyot robbant, és volt, aki kivonult. Közben súlyos adatveszteség rúgott még nagyobbat egy IT-óriás amúgy is leáldozófélben lévő csillagába, miközben gőzerővel folytatódtak tovább az átszervezések és a felvásárlások.

Bízva a jövőben – évértékelés

A maga eszközeivel mindent megtesz a NEXON, hogy a digitalizáció előnyeit elhozza a HR-rendszerek világába is. Ocskay Szilárd ügyvezető igazgató ugyanis szilárdan hiszi: az új generációs munkavállalók érdeklődését csak új módszerekkel lehet -felkelteni.

 

Augusztus
Magyar siker nemzetközi versenyen

A nagyvilág és hazánk is az olimpia lázában égett, így a szokásos felvásárlásokon és adatszivárgásokon túl nem történtek eget rengető ICT-bejelentések. Annak viszont örülhettünk, hogy egy magyar orvosi alkalmazás harmadik helyezett lett egy világversenyen, és egy kínai–kínai, mégis magyar vonatkozású stratégiai megállapodás is napvilágra jutott.

 

Július
Megfojtott sharing economy

Közösségben az erő – csak nem mindegy, hogy melyik oldalon. A hazánkban is próbálkozó nemzetközi, közösségi taxivállalat nyáron beadta a derekát, és úgy döntött, nem hadakozik tovább a magyar törvényhozással. A kormány további stratégiai megállapodásokat írt alá, míg a hazai ICT-piac egyik meghatározó szereplője teljesen átszervezte önmagát.

 

Június
Látványosan növekszik az e-kereskedelem

Az ICT-szektor nyári állóvizébe dobott követ egy rekordárú felvásárlás jelentette. Volt, aki a kibervédelem területén erősített, más felhőszolgáltatást vett fel portfóliójába. Itthon 5G-s frekvenciákat vásároltak, és közben az is kiderült, hogy minden 25. vásárlásra szánt forintunkat már online költjük el.

 

Május
Exporttámogatás kicsiknek

Exporttámogatási programot jelentett be több vállalat egymással partnerségben, céljuk a hazai KKV-k segítése. A kormány egy újabb IT-céggel kötött stratégiai partnerséget. Az egyik nemzetközi óriás pedig Magyar-országra hozza egyes vállalati termékeinek a gyártását.

 

Április
Börtönbüntetés titkosításért? 

Kicsit felkavarta a politikai állóvizet az a kormányzati szándék, hogy szankcionálják a titkosító alkalmazások használatát. Áprilisban digitális témahetet tartottak a hazai iskolák, a mobilszolgáltatók pedig frekvenciasávokért pályázhattak. A külföldi piacon két multi létszámcsökkentést jelentett be, egy további pedig 13 év óta az első csökkenő bevételű negyedévét könyvelhette el. 

Megteremteni a digitalizáció alapjait – évértékelés

Az informatika speciális területeihez is értő szakemberekre lenne nagy számban szükség ahhoz, hogy Magyarország teljes mértékben kiaknázza a digitalizációban rejlő lehetőségeket – mondja Christopher Mattheisen, a -Magyar -Telekom vezérigazgatója.

 

Március
Búcsúzás és köszöntés 

Két jeles személyiséget is elveszített az IT-szakma, miközben a szerverpiac megállíthatatlanul dübörgött tovább, az okostelefon-eladások is bővültek, de már nem a régi dinamizmussal, míg a PC-piac az évtized végére stabilizálódhat. Az amerikaiak nagy biztonsági perére végre pont került. 

 

Február
Bíróságon a biztonság

Két amerikai „nagykutya” egymásnak feszülése hosszú időre témát adott a biztonsággal kapcsolatos párbeszédeknek a világban, itthon pedig kiderült, hogy lehúzza a rolót az egyik virtuális mobilszolgáltató. Felvásárlások tekintetében a február is mozgalmas volt. 

Hogyan legyen személyre szabott – évértékelés

A 2016-os év talán a legintenzívebb időszak volt a Neuron életében. A cég új stratégiája beért, az első konkrét eredmények már az üzleti jelentésekben is megjelentek. Mégis azt mondhatjuk, mindez csak a kezdet, mert az igazi előrelépés 2017-ben várható. 

 

Január
Shoppingra hangolva

A kaszinók városában, Las Vegasban startolt technológiai szempontból a 2016-os év. A legfontosabb magyar vonatkozású hír egy felvásárláshoz köthető, és napvilágot láttak a negyedéves jelentések is.

Játék minden csatornán – évrétékelés

Nem a technológia, hanem inkább a szervezet és a folyamatok fejlesztése jelenti a legtöbb feladatot a Szerencsejáték Zrt. informatikai részlege számára. Csillag Dávid informatikai igazgató és Gál Tamás, informatikai igazgatóhelyettes szavaiból az is kiderül, hogy egyértelműen piaci szempontok alapján készítik fel az informatikai szervezetet. 

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2002 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bende Richárd

A legkeresettebb emberek: