Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
06_bfg.jpg

A Las Vegas-i fogyasztói elektronikai kiállításon a mesterséges intelligencia és az önvezető autók kerültek a középpontba. A magyar távközlési piac óriásvállalatai elkezdték felkészíteni vállalkozásaikat a jövőre. A felvásárlások sora sem maradt el – összeállításunkból azt is kiderül, mely amerikai vállalat kért csődvédelmet önmaga ellen.

A Magyar Telekom eladta januárban a montenegrói Crnogorski Telekom többségi részesedését, azaz 76,53 százalékát a horvátországi Telekomnak. A részvényekért 123,5 millió eurót (38 milliárd forintot) kapott a távközlési cég. A hivatalos tájékoztatás szerint a részesedés átruházása összhangban van a vállalat megújult céljával, mely a magyarországi működést helyezi előtérbe.

Az Invitel Csoport többségi tulajdonosa, a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) megállapodást írt alá a cégcsoport részvényeinek eladásáról a China-CEE Funddal. A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg; tájékoztatásuk szerint az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben – a szükséges versenyhatósági és részvényesi jóváhagyásokat követően – történik meg. A csoport napi vezetésében változás nem történt, továbbra is David Blunck maradt a vezérigazgató.

 

Magyar siker a tengerentúlon

Együttműködik az Apple és a magyar gyökerű Tresorit az e-egészségügyi területen. Az „almás” világcég egészségügyi alkalmazásplatformja, a Carekit kívülről behúzható megoldásként veszi igénybe a hazai cég által kínált ZeroKit biztonsági rendszert. Ez utóbbi alkalmazásfejlesztőknek kínál egyszerűen beépíthető megoldást a kényes adatok kezelésére. Hasonló adatokat a Carekit platform segítségével fejlesztett egészségügyi alkalmazásoknál rengeteget találni – ezek az appok a háziorvosok és a kórházak munkáját segítik.

Januári Club: Döntéshozatali csapdák fogságában

Az év leginteraktívabb ITB Clubja címet kapásból elvitte a januári „szeánszunk”, melynek fókuszában egyetlen kérdés állt: hogyan döntünk? Természetesen ez szituáció- és személyiségfüggő – és tegyük hozzá azt is, hogy a modern döntéshozatali helyzetekben általában nem egy „jó” és egy „rossz” opció között kell választani. Számos tényezőt kell figyelembe venni, és ezek a tények bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással – ezen gondolatokkal szembesítettük vendégeinket.

 

Technológiai szempontból az új év hagyományosan a kaszinók városában, a Consumer Electronic Show-on, vagyis a fogyasztói elektronikai kiállításon kezdődik. A Las Vegas-i rendezvényen minden kis robotban és okos háztartási eszközben látványosan jelen volt az Amazon 2014-ben startolt Alexa nevű mesterséges intelligenciája. Noha a szakemberek nem a legfejlettebb virtuális asszisztensnek tartják, könnyű kezelhetősége (no meg valószínűleg a kedvező licencelési politikája) miatt a hardvergyártók kedvence.

A virtuális, kiterjesztett és kevert valóság erőteljesen jelen volt az eseményen, ugyanakkor az önvezető, egyetlen nagy szórakoztató központtá alakított autók sem hiányoztak. A rendezvényen jelentették be a SmartDeviceLink Consortium megalakulását, a Ford és a Toyota vezetésével. A szakmai szervezet célja olyan iparági platform elterjesztése, amely egyetlen nagy IT-szereplőtől – mint amilyen az önvezető autók fejlesztése terén igen aktív Apple vagy Google – sem függ. A csoport tagja a Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), a Mazda, a PSA Csoport és a Suzuki is. Az első beszállítók között szerepel az Elektrobit, a Luxoft és a Xevo, míg a Harman, a Panasonic, a Pioneer és a QNX csatlakozási nyilatkozatot írt alá.

Az Apple és a Google már elkészítette és örömmel adja a gyártóknak saját platformját, a CarPlayt és az Android Autót. Az autógyártók pedig (joggal) félnek attól, hogy ha túl nagy területet adnak át az IT-óriásoknak, azzal a saját szerepüket gyengíthetik.

 

Csődvédelembe menekülés

Adatokkal igyekszik az Uber a hatóságok kegyeit megnyerni, ezért elindította a Movement névre hallgató weboldalt, ahol az önkormányzati döntéshozók a sofőrök gyűjtötte közlekedési adatokat láthatják, illetve használhatják fel a városfejlesztések tervezésekor.

Tíz éves az iPhone

Lehet, hogy még Steve Jobs is alábecsülte, milyen forradalmi változást hoz majd a 2007-ben, San Franciscóban bemutatott iPhone. Az emberek egy csapásra megszerették az új, érintőképernyős, alkalmazásokban bővelkedő eszközt. A mobilszolgáltatók pedig messiásként üdvözölték, hiszen végre el lehetett adni a mobilinternetes csomagokat is. Az első iPhone fejlesztését 2,5 éves munka előzte meg, és a termék legalább öt évvel megelőzte a kortárs mobilokat. Az akkor konkurenciaként bemutatott okoskészülékek gyártói közül ma már egy sem rúg labdába. A Nokia azóta eladta mobilüzletágát a Microsoftnak, hogy aztán a redmonti cég veszteségként leírja az akvizíciót. A Nokia brandnevet megvásárló finn csoport idén januárban mutatta be az új androidos Nokia készüléket. A Motorolát a Google vásárolta fel bejegyzett szabadalmaiért, majd továbbadta a Levonónak, aki Moto márka alatt gyárt készülékeket. A Palm céget a HP vásárolta fel azzal a céllal, hogy telefonokat gyárt majd, de nem lett belőle semmi. A Blacberry meg 2016-ben jelentette be, hogy kínai kézbe került a brand név – idén meg is jelentek egy hardveres billentyűzetű készülékkel.

 

A régóta rosszul teljesítő Avaya csődvédelembe menekült január elején. Az amerikai cég szeretné újraszervezni tevékenységét, ezért olyan csődvédelmet kért a hatóságoktól, amely ezt lehetővé teszi. Az eljárás az Egyesült Államokban működő leányvállalatokat érinti csupán, a nemzetközi érdekeltségeket – közöttük a magyar leányvállalatot – nem.

A Toshiba éveken keresztül felvásárlásokkal erősítette a nukleáris energia üzletágát, és mint kiderült, túl sokat költött erre a célra, ráadásul rosszul időzítve, a gazdasági válság kirobbanása előtt adott ki dollármilliárdokat. Hogy pénzügyi veszteségeit mérsékelje, januárban úgy döntött, eladja az aranytojást tojó mikrochip üzletágát, melyet az elemzők 13-17 milliárd dollárra becsülték.

Miután befejeződik a Yahoo felvásárlása, a fennmaradó céget Altabának nevezik, a felvásárlást levezénylő Marissa Mayer pedig lemond – derült ki az amerikai tőzsdefelügyeletnek küldött dokumentumból. Noha a Yahoo márkanév nem szűnik meg, a Verizon vele kapcsolatos terveit még senki nem ismeri pontosan.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: