Menü

Az elmúlt hét év minden éve különleges volt számunkra, hiszen novemberenként megren­dezhettük az információs társadalom legnagyobb konferenciáját Balatonfüreden. Az idei esztendőt és rendezvényt mégis érdemesnek tartjuk kiemelni. Nemcsak azért, mert a hét bűvös szám és a kapcsolatokban fordulópontot jelent, hanem azért is, mert úgy látjuk, hogy mérföldkőhöz érkezett az egyesület küldetése, beérett az az evangelizációs munka, amely 2010 óta az infokommunikáció megkerülhetetlenségét hivatott bemutatni a közigazgatás ­döntéshozóinak.

Ma már szinte minden állami kezdeményezésű programban szerepel az IT, kiemelve vagy támogatóként. Az ágazati vezetők fejlesztési terveikben fő sorvezetőként tekintenek rá, a kormányzat pedig központi témává emelte, amely így képes tematizálni a közéletet is.

Küldetésünk természetesen nem ért, nem is érhetett véget, de talán mondhatjuk azt, hogy eljött az igazság pillanata. Azoknak lett igazuk, akik a kétezres évek eleje óta azt mondták, hogy az informatika egyre inkább meghatározza mindennapjainkat, gazdaságunk és társadalmunk versenyképességét, éppen ezért kell fókuszálnunk az infrastrukturális fejlesztésekre, és még inkább a digitális képességek elsajátítására. Az iparági szereplők elégedetten konstatálhatják, hogy minden területen szükség van rájuk: a digitális transzformációnak köszönhetően bővült a piac, így már a legkülönbözőbb felhasználási helyeken kell informatikus. A szükség pedig egyre nagyobb, nemcsak az informatikusok, de a digitális kompetenciával rendelkező munkavállalók iránt is. Ezen a ponton ér össze nemzetgazdaságunk sorsa az infokommunikációs szektoréval. A magyar vállalatok – különösen a kis- és középvállalkozások – termelékenysége ugyanis elmarad a régió országaitól, és mivel a rossz hatékonyság miatt nehezebben tudják kigazdálkodni a versenyképes béreket, a szakképzett munkaerő elvándorol. Hatékonyan márpedig úgy lehet dolgozni, ha minimalizáljuk az egy egységnyi termékre vagy szolgáltatásra eső költségeket, és ennek legfontosabb elemét, a bérköltséget. Ezt pedig úgy tudjuk minimalizálni, ha gépekre bízzuk azt, amit a gépek meg tudnak oldani, és a szakképzett munkaerő kizárólag azt a feladatot látja el, amit a gépek vagy az olcsóbb munkaerő nem tud.

Nem szabad hamis illúziókat kergetni arról, hogy nem szűnnek meg állások, meg kell mutatni a lehetőségeket, hogy az új típusú munkamegosztásban milyen tudás szükséges, és milyen út vezet a 21. század munkahelyeihez. Verseny mindig volt és lesz is, a mi feladatunk most az, hogy eljuttassuk minden magyar emberhez az üzenetet: digitális kompetenciákkal versenyképes tud maradni, de alig akad olyan munkakör, ahol boldogulhat nélküle.

Kívánok minden olvasónak boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet – legyen a 2017-es év a digitális kultúra fejlődésének fordulópontja Magyarországon!

 

Soltész Attila

elnök, Informatika a Társadalomért Egyesület

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2002 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bende Richárd

A legkeresettebb emberek: