Menü

Furcsa, indiferens, érdekes – sorolhatnám még azokat a jelzőket, amelyek a fejemben vannak, amikor az ICT-piac elmúlt egy évéről, annak médiaoldali, felelősségteljes megközelítéséről kell fogalmaznom az elmúlt 12 hónapra visszatekintő kiadványban. Sokszor én is csak kapkodom a levegőt, amikor ICT-kiadó vezetőjeként sorra ülöm végig a komoly üzleti, stratégiai, de leginkább HR-vonatkozású eseményeink igen mély szakmai mozzanatait. Hiába! Tudomásul kell venni, hogy az unásig emlegetett munkaerőhiány ma már nemcsak fenyegetés, hanem itt van a nyakunkon, és bizony egy-egy ICT-cég fejlődését alapjaiban határozza meg e helyzet kezelése. Vagyis „szégyen ide, szégyen oda”, az ITB-nek ICT-médiaként HR-tudásközponttá kellett válnia!

A HR-problémákon egyszerűen képtelen úrrá lenni az ICT-társadalom. Olyannyira, hogy mintha a klasszikus IT-telco kérdések rendre háttérbe szorultak volna ehhez képest. Na jó, a zsarolóvírusok, a GDPR, az 5G vagy Digitális Jólét Program azért determinálta a nagy IT-BUSINESS piacot. Ugyanakkor érdekes, hogy azok a területek, melyekről ugyancsak sok szó esett – az oktatás, a mesterséges intelligencia vagy a robotika –, azért mind primér módon összefüggnek a munkaerőhiány kérdéseivel, illetve azok megoldásával. S ma már azt is látom – és nem igazán lepődöm meg rajta –, hogy a TOP 25 listánkon évek óta igen előkelő helyen szerepelnek azok a menedzserek, akik bár az ICT-világ körül mozognak, de tevékenységük sokkal inkább a HR területéhez sorolható. Idén is vannak ilyen menedzserek, szám szerint hárman is, akiket nem a klasszikus értelemben vett informatikai menedzserekként jegyeznek, de az ICT-világ humán területein elért eredményeiknek köszönhetően mégis ott szerepelnek ennek a szegmensnek a meghatározó felső vezetői között.

S ha már a TOP 25 szóba került, mostanra mindenki számára ismertté vált, kik az idei toplistás szereplők. A nevek ismeretében pedig el lehet gondolkodni például azon, hogy rájuk idolként tekintenek-e a munkatársaik, mennyire tartják követendő példának őket a partnereik, ügyfeleik? Vajon az ő személyiségük mennyit tesz ahhoz, hogy az általuk vezetett cégnél, intézménynél akarjanak dolgozni a munkát kereső szakemberek? Akár juniorok, akár szeniorok. Illetve miután átlépték a cég, az intézmény kapuját, akkor az ő tehetséggondozásuk vajon mennyire van a cég vezetőjének a fókuszában? Hiszen a nehezen becserkészett embert nemcsak „elcsábítani” kell tudni, hanem megtartani is. Hogy ne kelljen a távozók helyére folyton, hosszabb-rövidebb időre újabb és újabb szakembereket keresni…

A fő kérdést tehát ma már mindenki látja: tud-e idol lenni egy vezető? Ami persze maga után vonja a menedzsmentfejlesztés következő kihívását, az idolizmust, amely szinte még ismeretlen nem egy hazai topmenedzser előtt – holott már most alapjaiban határozza meg a cégük fejlődésének jövőjét. És még mindig ICT-szakmai médiumként beszélek! És még mindig a HR áll a középpontban!

Nem véletlen, hogy erről a témakörről (is) szólt az idei INSIDE. Én lennék a legboldogabb, ha jövőre a professzionalizmusomon felülkerekedhetne az önmegvalósító énem, s a konstans munkaerőhiány helyett valami egészen más, új témát állíthatnánk szezonnyitó rendezvényünk fókuszába. És ha bárki megkérdezné, milyen rendezvény is most az INSIDE, ICT vagy HR, akkor a válaszom egyértelműen az, hogy ICT! És naná, hogy HR!

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1997 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Fazekas Barbara

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4740 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: