Menü

Eseménynaptár

Közhely, hogy az it-iparág nem tud tökéletes biztonságot nyújtani a felhasználóinak. Igaz, sokszor ők maguk is felelőtlenek. Többféle megoldás van már a piacon a biometriától kezdve a kétlépcsős azonosításig. Érdemes körülnézni, 2015-ben milyen új megoldásokban reménykedhetünk.

-
 

 

A legbátrabb a Yahoo a jelszavak megszüntetése terén, ők már azt is megengedik, hogy nélkülük lépjünk be az email-fiókunkba. Az új, a keresztségben On-Demand névet nyert metódus a kétfaktoros autentikációra emlékeztet, igaz, az első lépést, a jelszót kihagyja, a belépéshez csupán egy kódra van szükség. Ez véletlenszerűen generált, csak egy mobilra van szükség, hogy azzal azonosíthassuk magunkat. A belépési azonosítóktól való megszabadulás már régóta kényes kérdés volt, de ez a megoldás a biztonság tekintetében sok kívánnivalót hagy még maga után. Hiszen, ha megszerezzük egy felhasználó mobilját, akkor az egész digitális életét is birtokoljuk. Ennek ellenére, mivel manapság már elég jól lehet az ellopott telefonokat távolról követni, törölni a tartalmukat, ez a módszer elég kényelmes lehet a jelszavakat nehezen memorizáló felhasználók számára. Az On-Demand módszer már most is aktiválható, csak a kód fogadására alkalmas mobilszámunkat kell beállítani. Mindez csak a leggyakrabban használt eszközeinkre vonatkozik, egy külföldi utazás során marad a hagyományos, kétlépcsős rendszer.

 

Alkalmazotti igazolvány

A vállalati szférában is már régóta probléma a biztonságos azonosítás, nem véletlen, hogy itt a legégetőbb eme probléma megoldása. A mobilos azonosításban látja a jövőt a NetIQ Novell Suse is, a mobileszköz lehet szerintük a jövő személyi igazolványa. Valójában ez a kétlépcsős azonosítás profibb változata, csak kivesszük belőle a leggyengébb láncszemet, a jelszavakat. Mindenki rendelkezik okostelefonnal, tehát értelemszerű, hogy a mobilos azonosítás a legolcsóbban és legegyszerűbben megvalósítható megoldás, szemben a túlbonyolított okoskártyás biztonsági rendszerekkel.

Microsoft Passport

A szoftverfejlesztők és it-menedzserek számára kínál megoldást a biztonságos bejelentkezés kivitelezéséhez. Felhasználja a Windows Hello-t, de más, például pin alapú autentikációs módszerekre is támaszkodik. Egy biometrikus azonosítóval belép a felhasználó, a Passport ezt ellenőrzi és igazolja, ezután minden szolgáltatást elérhetünk, jelszó és más azonosítás nélkül. Ez a fajta azonosítás egy opció lesz csupán, válogathatunk a számunkra megfelelő belépési módszerek között, a mi felelősségünk mennyire akarjuk biztonságban tudni digitális személyiségünket. Bevezetéséhez és elterjesztéséhez viszont új, kompatibilis hardverek (kamerák stb.) kellenek, ezek az év végére kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A meglévő tanúsítványokat a sim-kártyához és a pin-kódhoz lehet így kötni (az online bankolásnál már régóta használják ezt). A biztonságot garantálja az is, a legtöbb kortárs mobileszköz már valamiféle biometriás azonosító megoldást is használ (ujjlenyomatot, hang- vagy arcfelismerést), amelyekkel még jobban lehet ellenőrizni a felhasználók kilétét. Nem beszélve arról, hogy egy mobilos azonosítás során még egy sor információt tudunk meg a rendszerünkbe belépő egyedről: a gps-adatait például. Vagyis ezeket is bevethetjük kiegészítő biztonsági módszerekként, ha például a cégen kívülről jelentkezik be eszközével. A mobilos autentikáció tehát eleve magában hordozza a többfaktoros, erősebb biztonság ígéretét is, valamint a cég számára is anyagilag vonzó megoldás lehet.

 

Windows X

Ha biztonságról van szó, nem maradhat ki a Microsoft új „csoda” operációs rendszere sem a Windows 10. Ők a jó öreg biometriában gondolkoznak, de szintén jelszavaktól mentesen képzelik el a felhasználóik életét, ez a Windows Hello: ujjlenyomat- és az arcfelismerésre támaszkodnak a hagyományos jelszavas beléptetés helyett. A távlati célok között szerepel, hogy a felhasználó ránéz a monitorra, és ha az felismeri, be is lépteti a rendszerbe rögvest. Hasonló rendszer működik a legújabb, hd kamerás Lenovo gépeken – egyelőre a hétköznapi gyakorlatban néha elég „érdekesen”.

A biztonságot azzal erősítik, hogy csak az adott hardveren őrzik az azonosításhoz kapcsolódó mintázatot, nem felhőben.

Kérdés, hogy a fenti újdondász autentikációs technológiák közül melyik lesz majd a befutó. Nem szabad elfeledkezni, hogy a biometria ma még a reneszánszát éli, az útlevelünkben is benne van az ujjlenyomatunk. A felhasználók az egyszerűséget díjazzák, míg a cégek a „tökéletes” biztonságra törekszenek. A két véglet között pedig lassan meg kellene találni az arany középutat, hogy mindenki elégedett legyen: biztonságban építhesse digitális képmását az örökkévalóságnak.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2024 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Szabó Zsolt- Sharp

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4830 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:SERCO Informatika Kft.

A legkeresettebb cégek: