Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
56_InterSystems.jpg

Az egészségügyi szigetrendszereket összekapcsoló, az év elején átadott Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér online, felhőrendszerben valósítja meg a több éve várt e-receptet, e-beutalót, egészségügyi adatok tárházát. A magyar egészségügy „motorháztető alatt” változik meg, a váza marad a régi.

Mindenki megszokta már, hogy a háziorvos számítógépen, TAJ-szám alapján keresi ki a beteg adatait, ott írja meg a recepteket, a beutalókat. Utolsó lépésként az elektronikusan megalkotott dokumentumokat az orvos kinyomtatja, a beteg kezébe nyomja, aki kis dossziéba gyűjtögeti a fontos papírokat. A gyógyszertárban ennek a fordítottja történik: a receptre nyomtatott vonalkód alapján kikeresik a megfelelő gyógyszert, majd kiadják a páciensnek.

 

Évtizedes lemaradás

Ha már minden elektronikusan történik, akkor az utolsó lépés is lehet elektronikus, vagyis a recept megmaradhat bájtok és bitek formájában, ahogy a beutaló, röntgenlelet is. Csak a megfelelő csatornát kellene kiépíteni az adatok eléréséhez. Ez a csatorna az internet.

Jelentkezzen a piac

Azok a piaci szereplők sem maradnak ki az egységes egészségügyi rendszerből, akik nem vettek részt a projekt előkészítésében. Azon egészségügyi szoftverfejlesztő cégek vagy olyan IT-s cégek, akik valamilyen oknál fogva az állami egészségügyi biztosítóval kapcsolatos tevékenységet támogató megoldásokat fejlesztenek, szolgáltatásokat kínálnak, a jelentkezes.eeszt@aeek.hu e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot a projekt fejlesztőivel. Ők minden támogatást, dokumentációt megadnak ahhoz, hogy megoldásaik időben csatlakozhassanak az egységes egészségügyi rendszerhez.

Az illetékes hatóságok és az újságok szalagcímei már legalább öt éve ígérgetik az e-receptet. A bevezetés folyamatosan késett, halasztódott, húzódott – mostanáig. 2017 márciusától indul egy nagyszabású pilotprogram, amelyben a több éve fejlesztett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működését 70 kórházban, háziorvosi rendelőben, patikában tesztelik. Ennek az elektronikus térnek egyik alkalmazási területe az e-recept, mely szorosan összefügg az orvosi tevékenység további fázisaival is. „Ahogy a bankkártya mellett a papírpénz is forgalomban van és használják az emberek, úgy az e-recept mellett a papíralapú vény is forgalomban marad” – mondja Szabó Bálint, az EESZT projekt szakmai vezetője. Ez a rendszer nem váltja ki a meglévő gyógyszerészeti, háziorvosi vagy kórházi szoftveres megoldásokat, hanem a meglévőkre ráépülve szolgálja ki a modern orvostudományt. Vagyis a gyógyszerésznek, háziorvosnak, sebésznek nem kell megtanulnia az újabb rendszer használatát, hanem a meglévőt használhatja. Emellett egy sor friss adathoz juthat hozzá – ezeket az adatokat korábban a betegek kék mappában összegyűjtve vitték be a rendelőbe, de most elektronikus formátumban, rendszerezetten érhetők el az orvos számítógépén is.

 

Ilyen lesz a gyakorlatban

A gyakorlatban annyi történt, hogy a meglévő háziorvosi, gyógyszerészeti, kórházi szoftveres szigetrendszereket összefogták egy közös háttérrendszerrel – ez az EESZT. Az egészségügyi szakember meglévő szoftverével rögzíti a rendelés adatait, ha kell, gyógyszert ír fel, és ha a beteg kéri, papírra nyomtatott vény helyett felírási bizonylatot ad kézbe (ezzel a bizonylattal például idősebb rokonaink helyett magunk válthatjuk ki a gyógyszereket). A rendelés egyébként is elektronikusan rögzített adatai a helyi szoftver mellett mennek a felhőbe, az EESZT-be. A rendelés és a gyógyszer adatait a páciens bármikor megnézheti az EESZT-ben, és e-mailes értesítést is beállíthat bármilyen történésről.

A gyógyszer kiváltásakor elegendő ezt a bizonylatot felmutatni – vagy ha magunknak váltjuk ki a pirulákat, akkor a TAJ-kártya is megfelel (amint a gyógyszertárakat felszerelik elektronikus kártyaolvasóval, elég lesz csak a TAJ-kártya számát tartalmazó e-személyit bemutatni helyette). A gyógyszerész a saját megszokott szoftverén keresztül lekéri az EESZT-ből a receptet, és kiadja a gyógyszert.

 

Az információ hatalom

De ha minden marad a régiben, akkor miért érte meg 7,2 milliárd forintos EU-s támogatásból kiépíteni a rendszert, és további évi 1 milliárd forintot költeni az üzemeltetésére? A többlet az egy helyen lévő adatokból adódik. Az orvos már eleve látja a beteg alapadatait, milyen gyógyszereket szed, így az esetlegesen egymással ütköző, egymás hatását kioltó készítményeket alapból ki tudja zárni. A gyógyszertárban is látják a beteg történetét, és ha helyettesítő készítményt kell kiadni, akkor informáltan lehet dönteni. Az is járulékos haszon például, hogy a gyógyszertáraknak nem kell recepthegyeket tárolniuk a pincéjükben – az eddigi szabályozások szerint öt évig minden vényt meg kellett őrizniük.

A vizsgálatokat nem kell megismételni, ha újabb kórházba megyünk, mert egységes helyen elérhető lesz minden korábbi lelet a kezelőorvos számára. A szakemberek számításai szerint csak az ismételt röntgenfelvételek kiszűrésével például több milliós nagyságrendű megtakarítás érhető el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy lesznek betegek, akik továbbra is ragaszkodnak a papíralapú recepthez, de a remények szerint többségben lesznek azok, akiknek megfelel az elektronikus változat.

 

Minőségi internetkapcsolat kell

A gyógyszerészeti, háziorvosi praxisokban jelen lévő szoftvergyártóknak lett a feladatuk ehhez a közös térhez kapcsolódási pontokat építeni – erre a gyártók sok időt kaptak, a piacvezető cégeknél el is készült a csatlakozás. „Már egy éve folynak az e-recept bevezetésével kapcsolatos előkészületek, a szükséges fejlesztések megtörténtek, készen állunk az e-recept bevezetésére” – mondta lapunknak Dedinszky Csabáné, a Novodata gyógyszerész igazgatója, hozzátéve: a szakma nagyon várta már a fejlesztést, hiszen sok jó oldala van a projektnek. Ők cégen belül több sikeres teszten vannak túl, azonban élesben, egy működő gyógyszertárban – a törvényi szabályozás hiánya miatt – még nem volt lehetőségük kipróbálni a rendszert, de a pilotprogramban résztvevő patikákat kijelölték, vagyis alaposan felkészültek. A gyógyszerész igazgató szerint a patikák és az ott dolgozó szakemberek készen állnak a váltásra, a projekt sikere a lakosságot tájékoztató kampányok hatékonyságán múlik, hiszen egy új gyógyszerkiváltási módszerről van szó (felírási bizonylatot vagy TAJ-kártyát kell felmutatni ezentúl a gyógyszertárban).

A minőségi, stabil internetkapcsolat az egyik záloga az e-recept sikeres bevezetésének – véli Sipos Géza, a 280 gyógyszertár számára informatikai megoldásokat biztosító Quadro Byte tulajdonos-vezérigazgatója. Az ellátás lényege a gyors és pontos betegkiszolgálás, a beteg nem várhat az internetre (például arra, hogy először meg kell nézni, valóban létezik-e az e-recept, majd le kell kezelni), mindennek valós időben kell történnie. Egy általuk kiszolgált budapesti gyógyszertárban például fél évig tartott, míg a minőségi, stabil internetet biztosító szolgáltatót megtalálták.

Határidők

Idén január elején fejeződött be az EESZT intézmény közötti tesztelése. Március 15-én indul az éles pilotprogram, amely augusztus 18-án ér véget. Szeptember elejétől az intézmények szabadon csatlakozhatnak a rendszerhez, használata viszont november elejétől kötelező lesz az állami biztosítóval kapcsolatban lévő egészségügyi rendszer minden szereplőjének.

 

Kevesebb elszámolási vita

„A betegbiztonságot, az adatvaliditást, az adatbiztonságot is segíti az e-recept bevezetése” – mondja Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője, akinek szakmai szereplőként lehetősége volt közelről figyelemmel kísérni az e-receptmodul felépítését. Az új rendszertől azt várják, hogy kiküszöböli a tévedés lehetőségét orvos és gyógyszerész esetében egyaránt. Például a törzskönyvezett gyógyszerek listáit a különböző patikai szoftverek gyártói különböző frekvenciával frissítették, így előfordulhatott, hogy az orvos a magyar forgalomban még nem létező gyógyszert írt fel.

A hivatalvezető azt is előnyként könyveli el, hogy az elszámolási viták az OEP és a gyógyszertárak között gyakorlatilag megszűnnek, hiszen minden szereplő valós időben fér az adatokhoz. A szakembernek egyedül az internet-hozzáférés megbízhatósága miatt voltak fenntartásai, hiszen a 2300 gyógyszertár közül nem mindenhol egyforma a webes kapcsolat. Ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy a pilotprogramba olyan gyógyszertárak is bekerüljenek, ahol nincs megabites kapcsolat. Első körben 30-40 gyógyszertár próbálja ki a rendszer működését, azonban érdekes lesz látni az összest akcióban.

Bírja a terhelést a rendszer?

Az EESZT-hez hasonló projektek esetében mindig kérdés, hogy a kiszolgáló háttérrendszert megfelelő mértékűre skálázták-e. A rendszert a T-Systems vezetésével (és számos fejlesztőpartner segítségével) építették ki; 40 szerverrel, 147 virtuális szerverrel és redundáns adatközponttal szolgálja ki az EESZT-hez csatlakozókat – a szakma reményei szerint a tervezett őszi induláskor, a teljes terhelés mellett is gond nélkül működik majd a rendszer.

 

Feszültséggel kezdődik a pilotprogram

A rendszer működését a különböző intézmények között már tesztelték. Március 15-én kezdődik egy átfogó pilotprogram a piac 70-80 százalékát lefedő szereplőkkel, 70 különböző intézményben. Az online térben összefutó betegadatokról természetesen az érintett beteg nyilatkozhat, hogy ki, hogyan férhet hozzá. Az eeszt.gov.hu címen ügyfélkapu és TAJ-szám segítségével léphetünk be arra az online felületre, ahol betegadatainkat láthatjuk. Ezen a felületen állíthatjuk be, hogy ki milyen adathoz férhet hozzá, vagy extrém esetben letilthatunk mindent, hogy egy orvos se láthassa a betegadatainkat – ilyenkor az orvos a hagyományos, papíralapú leletekre támaszkodhat a kezelés során. Kiskorúak esetében a kormányablakon keresztül lehet hozzáférni a szükséges adatokhoz.

A közös felületen minden, beteggel kapcsolatos adat egy helyre kerül.

A felület tiszta lappal indul. A fokozatosan csatlakozó intézményektől azt kérték, hogy öt évre visszamenőleg töltsék fel az adatokat. Ez az elvárás feszültséget kelthet a piaci szereplők és a kormányzat képviselői között. Sipos Géza szerint sokkal egyszerűbb lenne a központi nyilvántartásból áttölteni a betegadatokat, mint az egyes gyógyszertáraknak szolgáltatni visszamenőleg öt évre a vényforgalmat. A központi adatbázisban megtalálható minden vényköteles – legyen az támogatott vagy sem – gyógyszer adata, TAJ-számra lebontva.

Reménykedve és izgalommal várjuk november elsejét, az EESZT teljes indulási időpontját. Az új egészségügyi motort addig bejáratják, és teljes gázzal berobbanhat a rendszer – csak a külső máz felújítása marad hátra.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: