Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

03_Smart_Cities_World.jpg

Tata, Kaposvár, Nyíregyháza, Szolnok, Zalaegerszeg, Várpalota, Székesfehérvár, Szolnok, Monor – hogy csak a legismertebb városokat említsem. De mondhatnám például Ceglédbercelt vagy a 8. kerületet is – hogy a kisebbekről se feledkezzünk meg.

Nem nehéz kitalálni, hogy a smart city az a téma, amit most górcső alá veszünk. Nem feltétlenül csak azért, mert erről szól a címlapsztorink. Sokkal inkább azért, mert a címlapos történet mindig valami olyan témát jár körbe, amit hot topic-ként szoktunk emlegetni. S mostanság egyre több irányból jön elő ez a téma, leginkább a digitalizáció oltárán felemlegetve. Nem egyszer az az ember érzése, mintha ilyenkor a digitalizációt és a smart cityt ekvivalens fogalmakként emlegetnék. Holott alig 1-2 éve még csak akkor hangzott el, hogy okos egy város, ha a közlekedés vagy az energetika kapcsán mondhatott magának smart megoldást egy city. De most, ha bármi csekély IT-telco innováció elindul a városban, faluban vagy kerületben, rögtön rásütik, hogy az bizony egy okos település…

De talán nem érdemes ennyit a definícióval időzni. Sokkal érdekesebb az a jelenség, hogy ki és mit tud azért tenni, hogy egyre okosabbak legyenek a városok, egyre több pilotprojekt induljon el, illetve forduljon át éles üzembe. Nem meglepő módon nemcsak egy kormányzati szervezet felel ezért, hanem többen bábáskodnak a téma fölött: a DJP, a BM, a Miniszterelnökséghez tartozó Lechner, no meg a Századvég. Nem beszélve a különféle smart city klaszterekről, mert azokból is több van. Persze érthető, hogy ennyien érzik magukénak az okos városok ügyét, hiszen mindenki más-más aspektusból közelít a smart city világhoz: van, aki szimplán egy új ICT-beruházást vagy finanszírozási konstrukciót szeretne „elsütni”, mások a településen való létet szeretnék komfortosabbá tenni, amihez amúgy a különféle IT-telco megoldások és finanszírozási formák jelentik a megvalósítás eszközét. És hát ugye vannak a központi elképzelések, melyeket jó lenne leképezni a különféle településekre. Meg vannak a helyi akaratok – ezek legalább annyira erősek, mint a központi akarat, és leginkább az adott település adottságai, no meg a büdzséje determinálja azokat.

Mindenesetre nagyon jó lenne azt látni, hogy ne csak az IT-telco alkalmazásával javítsák fel, okosítsák fel a településeket, hanem igazán élhető városokká, falvakká fejlődjenek ezek révén. Ehhez mi megteszünk minden tőlünk telhetőt: megírjuk rendre, hogy miféle okos eszközök állíthatók csatasorba ennek érdekében. Persze azt lenne a legjobb megírni, hogy mi a bombabiztos recept arra, miképp hajtsák mindezt végre, és a különféle smart city programok ne növeljék tovább a városok közötti egyenlőtlenségeket, hanem épp ellenkezőleg hassanak! Erre receptet adni nem tudunk, csak jó sok muníciót ahhoz, hogy az okos megoldásokból végül igazán jól élhető, szerethető városok jöjjenek létre.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2044 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Mizsei Eszter

A legkeresettebb emberek: