Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


03_deposit_3.jpg

A fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, ha a házaspárok közös üzletben témát boncolgatjuk, mint ahogy tesszük ezt mostani lapszámunkban. Mert attól (is) függ, milyen szituációt veszünk alapul. És érintettségem okán a fenti kérdésre az én válaszom is meglehetősen ambivalens.

Kétszer is keveredtem olyan szituációba, hogy közös munkahelyen dolgoztam a férjemmel. A „keresztségen” egy sokéves külföldi kiküldetés során estem át. Nagyjából mindenféle konfliktust sikerült elkerülni mind családon belül, mind a kollégák előtt abban a jó két évben. Talán azért is, mert nemcsak mi jártunk ebben a cipőben, hanem még néhány más házaspár is, így ez a felállás elfogadott volt mindenki számára. Meg az, hogy a kiküldött férj mellett a feleségek csak másodhegedűsök lehettek. Utóbbi kapcsán csak annyit: aki ismer engem, nehezen tudja elképzelni, hogy komfortos lett volna nekem ez a szituáció. Pedig többnyire az volt!

Aztán eltelt sok év és az ITB kiadó indulásakor előállt az a helyzet, hogy a férjem azt mondta: szívesen beállok melléd, mögéd, csináljuk! A gyerekeim féltettek, mondván, nem egészséges, ha együtt is dolgozunk, pláne úgy, hogy én vagyok a főnök. De azt gondoltam, próbáljuk meg! Ennek éppen most volt 10 éve. És nem sokszor gondoltam azt, hogy ez hibás döntés lett volna. Maximum az új belépőket lepi meg, hogy egy házaspár is dolgozik a cégnél, aztán a harmadik napon ők is rájönnek, hogy a kiadóban mi pont úgy viselkedünk egymással, mintha „mezei” munkatársak lennénk. S ez nem egy felvett póz, valóban így működünk. Talán a férjemnek egy kicsit nehezebb lehet néhány szituációban engem és a helyzetet kezelni. Nem egyszer együtt „cincog” a kollégákkal, és otthon sem „oszt ki”, ha valami olyat léptem, amivel nem ért egyet. Igaz, ritkán ragozzuk tovább otthon a céges dolgainkat, mindenki teszi a dolgát a cégben, és otthon is. És csak nagy néha hangzik el: nem felejthetnénk el legalább egy kicsit az ITB-t? De nem felejthetjük el, és én nem is akarom elfelejteni! Sem nyaralás alatt, sem hétvégén, sem esténként. Mert ott van legtöbbször az agyam szegletében, hogy milyen hosszú az az ominózus felelősségi lánc. Mind a kollégák, mind pedig az ICT-piac tekintetében. No meg a család tekintetében. De hát, tudja ezt ő is…

Lehet, hogy csak én vagyok olyan szerencsés, hogy eddig a környezetemben túlnyomó többségben olyan házaspárok dolgoztak munkatársként együtt, akiknél ez egy jól működő történet volt. Senki sem feszengett a házastárs–munkatárs dolog miatt. Dolgoztam olyan multinál, ahol a feleség volt a vezér, a menedzsmentben pedig ott csücsült a férj, és senki sem mondta volna meg, hogy ők a magánéletben egy párt alkotnak. Láttam olyan magyar nagyvállalatot, ahol a házaspár mindkét tagja tulajdonolta és közösen vezette a céget, és a városi legenda szerint jól működött a tandemjük. Végigmoziztam nem egyszer azt, hogy szétesett ugyan a házasság, de a munkakapcsolat mind a mai napig töretlenül és eredményesen működik.

Talán nekem volt szerencsém akár a saját magam helyzeteiben, akár mások példáját látva, de úgy vélem, nem ördögtől való a házaspárok közös üzletben téma. Biztos meg lehet magyarázni személyiség alapon, miért működőképes két ember között a közös munka és a családi kötelék. Bevallom, nekem még nem sikerült megfejtenem, de nem is gondolkodtam sokat a miérten, hiszen ez pozitív előjelű történet az én olvasatomban. Persze nem buzdítok mindenkit arra, hogy holnaptól vágjon közös vállalkozásba élete párjával, vagy mondjon fel és lépjen be annak munkahelyére. De ha valami oknál fogva ezt a lehetőséget dobja a gép, akkor ne feltétlenül ugorjon el előle. Maximum, ha nem működik, még mindig ki lehet lépni a közös munkahelyről, közös üzletből.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2041 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Hetényi Márk

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4898 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: