Menü

Az újságok előszeretettel állítanak össze 5, 7, 10 elemű tanácsokat, tippeket a lehető legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban: 5 jel, hogy a kolléga hamarosan távozni fog a cégtől; 10 jel, hogy a kutyád boldog – hogy csak egy-két példát említsek a sok bugyuta vagy részben még hasznosnak is tekinthető listák közül. De az olvasók szeretik, szétkattintják, lájkolják és bőszen megosztják. Akkor hát hajrá, ilyet is kell készíteni!

Most, hogy közeledik a Human Hungary konferencia, az a kósza gondolat jutott eszembe: mi lenne, ha összeállítanánk egy olyan „receptet”, hogy mitől válik valaki idollá. Merthogy a talent menedzsment témakörhöz a példaképek szerepe igencsak hozzátartozik, még ha erről sokan nagyvonalúan meg is feledkeznek, vagy rosszabb esetben bele sem gondolnak, hogy az idolok mennyire fontos tényezők.

Elkezdtem azon gondolkodni, hogy az évek alatt kik voltak az én idoljaim. Hiszen ahogy fejlődik, változik az ember, valahogy a példaképei is mások lesznek. Visszagondolva kristály tisztán látom, hogy tulajdonképpen akkor váltottam munkahelyet, amikor a példaképem az adott helyen megszűnt létezni ebbéli minőségében. No nem azért, mert távozott a cégtől, hanem azért, mert olyat tett emberileg, morálisan, amit nem tudtam tolerálni. Vagy szakmailag lépett olyat, amit nem tudtam elfogadni. Pedig addig annyira felnéztem rá! Ilyenkor egy pillanat alatt „kiszeretek” belőle, és másodpercek alatt elmúlik példaképemnek lenni. Most, hogy ezeket a sorokat írom, azt gondolom, sokkal hasznosabb lenne egy olyan lista, amelyben azt szednénk össze, mire kell figyelnie az üzletembernek, szakembernek ahhoz, hogy idol maradhasson.

Mindenesetre furcsa dolog ez az idol kérdéskör. Nemrég egy kerekasztalbeszélgetést hallgattam, ahol a moderátor azzal indított, hogy a panelben ülők mondják el, kik a példaképeik. Elég szenzitív a kérdés, a válasz pedig sokat elárul az emberről. Érdekes, hogy csak egyetlen fiatalember említette, hogy neki bizony az édesanyja a példaképe. A többiek mind olyan magasságokból hoztak idolokat, melyet nehezen tudok hová tenni. Meglepett, hogy egy elismert üzletasszony az angol királynőt nevezte meg példaképének – persze a legtöbben ismert üzleti gondolkodókat emlegettek, többnyire külföldieket. Nem tudom, hogy a mindennapokban is rájuk tekintenek-e fel, vagy csak a PR-es adta ezt a tanácsot. Tartok tőle, hogy inkább az utóbbi történhetett. Mindenesetre talán jobb lett volna (rájuk nézve mindenképp), ha azt mondják, akire valóban idolként tekintenek.

Én is elkezdtem számba venni, hogy az ICT-szegmensnek kik az idoljai. Bevallom, egy kezem, maximum a 10 ujjam is elég lenne arra, hogy számba vegyem, kik azok az ICT-szakemberek, akiket a szakmán túl is ismernek. Van pár startupper, akiknek a nevét hála az égnek már itthon is ismeri még a sarki fűszeres is (ha egyáltalán van még ilyen). De mintha ők meg nem éreznék át annak felelősségét, hogy ha már elérték azt a szintet, hogy sikeres vállalkozóként jegyzik őket a nagyvilágban, akkor erről azért beszélniük is kell(ene). Sok helyen. Sokszor. Sok ember előtt. Nem pedig visszahúzódni az elefántcsonttoronyba, és csak néha adni egy-egy interjút. Így aztán ICT-fronton még azok a példaképek sem látszódnak, akikre tényleg felnézhetnének a gyerekek; akik miatt a fiatalok nagy számban özönlenének informatikusnak.

Ez az „idolizmus” tehát elég komplex kérdéskör. Újságíróként is fontos nekem, hiszen ezen a területen a média is sokat tehet azáltal, hogy felépít és ismerté tesz valakit. Persze nemcsak ez a feladatunk, hanem az is, hogy a témát napirenden tartsuk – például a mostani számunk Stratégia rovatának vezető anyagával. Meg a már emlegetett Human Hungary konferenciával.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1992 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Csepely-Knorr Kristóf

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4729 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: