Menü

„Ültess egy fát, nevelj fel egy gyereket, írj egy könyvet – nem éltél hiába.” Nemcsak ennek a kínai bölcsességnek az útmutatásai alapján hagyhatunk nyomot magunk után, hanem digitális lábnyomunkkal is. Sokszor önkéntelenül és jókora nyomokat produkálva.

Van egy színésznőnk, aki hat férjet “fogyasztott el”, s egy műsorban azt mesélte, hogy az exeit a lábfejük, lábnyomuk alapján bármikor felismeri. Elég fura azonosítási mód, gondolhatta a műsorvezető, le is tesztelte a művésznő tudását. Meghívta az összes volt férjet a műsorba, és bezsuppolta őket egy paplan alá, ahonnan csak a 6x2 talp kandikált ki. A színésznő elképesztő gyorsasággal és mókás történetek kíséretében azonosította be valamennyi exét.

Persze nemcsak a házaspárok nézegetik a másik lába nyomát, sokszor mi magunk is ott bambulunk a tengerparton, azt figyelve, hogyan fest a lábnyomunk a homokban. Amatőr módon vizsgáljuk és próbálunk következtetéseket levonni, például arról, hogy van-e lúdtalpunk vagy harántsüllyedésünk. S attól függően, hogy mennyire süppedtünk bele a homokba vagy az iszapba, a testsúlyunk változásáról is rögtön megállapítunk valami nagy okosságot. Ehhez hasonló dolgot tesz az orvos is – igaz, tárgyi megalapozottsággal –, amikor azt kéri, menjünk végig egy képzeletbeli vonalon.

Ha a valós életben ezek a pofonegyszerű példák is mutatják, mennyire árulkodó a lábnyomunk, akkor ennek virtuális megfelelőjére is igaz mindez. És nem kell hat évet az orvosira járni, hogy szinte percek alatt feltérképezzük, kivel hozott össze bennünket a virtuális sors. Eszeveszett sebességgel hagyunk nyomokat magunk után a kibertérben. Ki kevesebbet, ki elképesztő mennyiséget.

Van, aki „csak” tudatlanságból hagyja ott lábnyomát az online világban, a közösségi médiában. Hosszan tudnám sorolni, melyek azok a digitális aktivitások, amelyek kiverik nálam a biztosítékot – és nem vagyok biztos benne, hogy a parttalanul kitárulkozók tudják, milyen veszélyes dolgot művelnek. Érdemben ők azok, akik magukból akár potenciális áldozatot is generálhatnak ezzel az attitűddel.

Nagyjából tudom azt is, kik azok az ismerőseim, akik igenis figyelnek arra, hogy minimalizálják mindazt az infót, amit kiadnak magukról. Tisztelem a törekvésüket. Bízom benne, hogy nem naivak, és pontosan tudják, hogy még lábujjhegyen járva is elképesztő mennyiségű nyom rögzül mozgásukról. Még így is könnyen és gyorsan lehet valakiről az adatokat összegyűjteni, rendszerezni és felhasználni – akár úgy is, hogy az adott ember egyáltalán nem tud róla.

Aztán akadnak olyanok is, akik tisztában vannak azzal, hogy minden lájk, megosztás, komment, fotó, poszt, regisztráció, letöltés, hitelkártya- és mobilhasználat vagy smart tévénézés naplózva lesz valahol, miközben a profilunk egyre komplexebbé válik. S még csak nem is csodálkoznak azon, hogy ezek után egyre több, a fent említett tevékenységekkel kapcsolatos cikkajánló és hirdetés talál rá. Bevallom, néha egész kényelmes dolog ez, mert a digitális lábnyomaimnak köszönhetően az engem foglalkoztató témát bizonyos mértékig feltérképezi helyettem és még tálcán is kínálja a rendszer. Máskor meg idegbajt kapok ettől.

Azt hiszem, az általam kreált három csoportból talán az utolsóba sorolnám magam. És bevallom, én is szívesen kezdek digitális lábnyomkeresésbe, ha valakiről szeretnék megtudni valamit. Tulajdonképpen csak rajtam áll, hogy az illető digitális lábnyomának mekkora részét akarom feltérképezni. De meg lehet nyugodni, mivel az időm nekem is korlátolt, óriási kutatásra nem igazán van módom. S hogy a saját profilom mit mond másoknak? Egy ideje már nem foglalkoztat, mert két dolgot megtanultam. Egy: az internet nem felejt, ami egyszer felkerült, az az idők végezetég ott is marad, vagyis igazából nincs értelme a mindenféle törlési procedúrának. Kettő: inkább azokkal a dolgokkal kell foglalkoznom, amelyekre ráhatásom van. Mivel nem tudom, kinek milyen információja van rólam, így azt sem tudom, ki mit gondol rólam, mint ahogyan azt sem, kinek milyen mértékben vagyok kiszolgáltatva. Vagyis sokkal jobban járok, ha ezzel a témával nem foglalkozom, hanem inkább a teendőimre koncentrálok. Mint például a február 20-i ITBusiness & Technology konfernciára.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2012 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Nelson Amanda

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4781 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: