Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
03_scandal.jpg

Valósággal ömlöttek ránk az információk a nemzetközi és a hazai világból a mára csak „Weinstein-lavinaként” aposztrofált történésekkel kapcsolatban. Bár az ITB-nek semmi köze a bulvárhoz, de az okos olvasók a szaftos sztorikon átlátva rögtön asszociálnak egy igen komplex és sokakat foglalkoztató HR-témakörre. Persze, hogy fontosnak tartottam erről is megírni a magunkét – kiemelve a témát a színházi világból. Aztán ahogy szűkítettük a kört, az is világossá vált, hogy némiképp másképp gondolkodnak erről a szenzitív kérdésről a nők és megint másképp a férfiak. Hát akkor mutassuk meg a különbségeket és a közös részeket is!

Hiszen egy olyan kérdésről van szó, ami körül nemcsak nagy a médiazaj, hanem valós probléma, amit eddig valahogy nem igazán tett ki senki sem a kirakatba. Inkább csak pusmogott róla a fél cég vagy néha az egész szakma. De nem igazán állt bele senki. Sem a cégvezetés, sem a HR-esek. Csak elvétve lehetett hallani, ha esetleg valaki megbukott (vagy megbuktatták). ICT-berkekben is ment a mende-monda arról, kik az elhíresült „zaklatók”. Én konkrétan mindössze néhány olyan esetről tudok, amikor következménye is lett a dolognak: vagy egy életre parkolópályára került az illető, vagy pedig igencsak gellert kapott az amúgy addig szárnyaló karrierje. A vélekedés is mindig többarcú volt, a „tudod, olyan nehéz megítélni, hogy történt-e egyáltalán valami” megjegyzésektől kezdve az „azonnal hurcolják meg a tettest” felkiáltásokig széles skálán mozogtak a vélemények.

Sok mindenkivel beszélgettem erről a kérdéskörről, de számomra az volt a legmegdöbbentőbb, hogy tanult, értelmes, intelligens emberek egy része is képes az áldozatokat hibáztatni, és ezzel paralel részlegesen felmenteni a zaklató felettest és az egész cselekedet súlyát, mintha inkább igyekeztek volna eliminálni. Persze a többség etikai, morális érzéke azért a helyén van. Bennem is mindig ott motoszkált az alapkérdés: valóban gondolja-e bárki is úgy, hogy kapcsolatban élő nők, házas asszonyok, családanyák, vagy a másik oldalról nézve ereje teljében lévő férfiak, sármos úriemberek, családapák egyszer csak előállnak egy hamis sztorival, kockáztatva ezzel az emberek igencsak kiszámíthatatlan véleményét? Természetes, hogy már csak személyiségünktől vezérelve is másként élünk meg történeteket, másként mesélünk el sztorikat, de azért az alaptörténésnek ott kell lennie. Igen, biztosan előfordult már az is – hiszen ha Hollywood feldolgozta, akkor „igaznak kell lennie” –, hogy egy ember tönkre akar tenni egy másik életet a vádaskodásaival. De csak azért, mert akadnak kivételek, a szabály még igaz – ugye mindenki így gondolja? Mert így kellene gondolnia!

Azt nem tudom, hogy mikor fog céges berkekben is kiborulni a bili. Van, akinek egyáltalán nem kell ettől tartania, akinek meg igen, az ne emiatt ne művelje az erkölcsileg elfogadhatatlan viselkedést! Azt mondják, a botrányokból lehet tanulni. Azt is mondják, hogy okos ember más hibájából tanul. Ha az amerikai rendező elleni hadjáratnak már csak egy olyan eredménye is lesz, hogy egy vezető jobban elgondolkodik azon, mit szabad és mit nem, akkor már megérte! És mi a legfontosabb üzenete ennek az egésznek a „zaklatók” felé? Ne gondolja senki azt, hogy meg lehet úszni az erkölcstelen viselkedést. Lehet, hogy a karrier csúcsán, vagy utána jön a botrány, mindenesetre nem jó számkivetettnek lenni. Pláne nem, ha mindez nem érdemtelenül történik az emberrel.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2028 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Alföldi István

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4835 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ALEF Distribution HU Kft.

A legkeresettebb cégek: