Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Hol lát külföldi terjeszkedési lehetőségeket?

Vállalkozásunk egyik ága akváriumokat épít, ezzel próbálunk meg terjeszkedni. Dubaiban már három éve jelen vagyunk, most Bukarestben folytatjuk a legígéretesebb tárgyalásokat. Egy nagy bevásárlóközpontban építenénk a Camponában működőhöz hasonló akváriumot. Próbálkoztunk Katarban, Omanban, Oroszországban, Lengyelországban, Bulgáriában és Ausztriában is, pillanatnyilag nincs nagyobb munkánk, de kisebbek folyamatban vannak.

description
Farkasdi Thomas

Mennyire tudott magyarul, amikor hét évvel ezelőtt idetelepült?

Szinte alig. Igaz, hogy a szüleim magyarok, de nyelvtudásom arra a néhány száz szóra korlátozódott, amit otthon használtunk. Vacsora közben például magyarul kértük el a sót, de ha a szüleim kérdeztek valamit magyarul, akkor én többnyire belekevertem a válaszba a svéd nyelvet. Elég borzalmas keveréknyelvet használtam, például magyar szavakat svéd ragozással vagy fordítva. Írni-olvasni pedig egyáltalán nem tudtam magyarul, hiszen svéd iskolákba jártam.

Hogyan oldotta meg ezt a nyelvi problémát?

Eleinte nagyon kellemetlenül éreztem magam. Lassan-lassan haladtam előre. Az igazat megvallva az sms-ezés segített a legtöbbet. Nagyon sokat használom a mobiltelefont, és rengeteg sms-t írok. A T9 prediktív szövegbevitelre támaszkodom. Ha helyesen kezdem el a szót, akkor segít a T9, majd látom a teljes, pontosan leírt kifejezést.

Farkasdi Thomas

36 éves villamosmérnök,
a Tropicarium ügyvezetője

Szüleim 1964-ben költöztek Svédországba. Ott születtem, és ott éltem 29 éves koromig. Apámnak 1972 óta állatkereskedése volt. Így kerültünk kapcsolatba az akváriumokkal. A hetvenes évek második felében a család elkezdett különböző bemutatókat szervezni, majd 1980-ban megnyitottuk az első állandó kiállítást. Svédországban a miénk volt az első Tropicarium, amit 1989-ben nyitottunk. Akkoriban ez volt Európa egyik legnagyobb cápaakváriuma. Ma már Svédországban is vannak nagyobbak, de a mi cápáink a legtermetesebbek és a legidősebbek.

 

Sokszor felkeresett minket a svédországi magyar nagykövet is. Ő vetette fel egy magyarországi Tropicarium ötletét. Különböző befektetői csoportokkal tárgyaltunk, végül a Campona belga befektetőivel állapodtunk meg. Ez 7 évvel ezelőtt történt. Akkor költöztem Magyarországra. Azóta itt élek, és noha villamosmérnöknek tanultam, a családi vállalkozást vezetem. Jól érzem magam Magyarországon, hosszú távra tervezek itt.

Kevés szabadidőmben szeretek barátokkal találkozni, kirándulni, nyaralni, búvárkodni. Kedvelem a veterán kocsikat. A közelmúltban nyitottunk egy veteránautó-kiállítást, 42 autóval. Ha időm engedi, taekwondózom.

 

Most már akkor gond nélkül olvas, például magyar napilapokat?

Tudok már magyarul olvasni, de azért a friss híreket minden reggel svéd online újságokból szerzem be.

Akkor honnan tájékozódik a magyarországi napi eseményekről? Azokról a svéd internetes oldalak nem tudósítanak.

Természetesen követek néhány magyar internetes oldalt, így például a startlap. hu-t, az index.hu-t, az origo.hu-t. Ezen kívül a munkatársaimnál mindig megtalálom a Blikket. Igaz, ez amolyan igazi bulvárlap, de azért bele-belenézek.

Hogyan követi a magyar gazdaság legfrissebb híreit?

E-mailek segítségével. Minden nap több online hírlevelet kapok. Vannak befektetéseim, és azokkal kapcsolatban folyamatosan kapom a hazai piac, a BUX legfrissebb híreit.

Hallgat rádiót, néz televíziót?

A Gazdasági Rádiót szoktam hallgatni. Tévét ritkán nézek, esetleg az RTL Klub híradóját.

Autóvásárlás előtt honnan tájékozódik?

Az internetről és nyomtatott autós magazinokból.

A mobiltelefonján olvas híreket, e-maileket?

Nem. Jóllehet rengeteget használom a mobilkészüléket, de csak telefonálásra és sms-ezésre. Az e-mailjeimet kizárólag a munkahelyemen követem. Előfordul, hogy 12 órát dolgozom egy nap, este már nem akarok a munkával foglalkozni. Nincs is otthon internetelérésem, és a mobilomra se kérem le a leveleimet.

Kedveli a reklámokat?

A jó reklámokat nagyon kedvelem. Kreatív embernek tartom magam, és ha a családom révén nem kerülök kapcsolatba mai szakmámmal, akkor valószínűleg reklámokkal foglalkoznék.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: