Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Milyen tendenciák figyelhetõk meg a lízingpiacon, ezen belül az IT-eszközök lízingjének területén?

Ma Magyarországon a lízing egyértelmûen új utat keres. Várható, hogy csökken a lízingpiac személyautó-függõsége, ugyanakkor elõretör a gépek, berendezések és az ingatlan lízingje. Egyre többen fordulnak lízingcéghez ilyen beszerzésekkor, hiszen egy lízingcég – szakértelmének birtokában – jobb finanszírozási feltételeket kínál, mint a bankok. Az IT-eszközök a gépek és berendezések fémjelezte kategória speciális elemei. Értékük általában három év alatt íródik le nullára, és többnyire egészen kicsi, speciális eszközökrõl van szó. Lízingjük tehát rendkívül komoly szaktudást igényel. Ez az oka annak, hogy egyelõre kevés lízingcég foglalkozik IT-eszközökkel.

description

Hogy mer a mai magyar, túlbankosított piacon egy 30 éves szakember arra vállalkozni, hogy bevezet a piacra és sikerre visz egy új nemzetközi szereplõt?

A kihívás valóban rendkívül nagy, ám éppen ezért vonzó és érdekes. Elõször feltérképeztük a piacot, és olyan réseket kerestünk, ahol vannak még lehetõségek. Így találtunk rá a nagy értékû luxuscikkekre, nevezetesen a hajókra és repülõkre. Az üzlet sokkal jobban indult, mint gondoltuk, elsõ évünk hihetetlenül sikeres volt. Nagyon hamar önálló céget alapíthattunk, és a luxuscikkek mellett a Hypo klasszikus termékeivel is elkezdtünk foglalkozni: belevágtunk az ingatlanfinanszírozásba, mind a lakossági, mind a vállalati oldalon. Most nyitunk a harmadik terület, a gépek és berendezések finanszírozása felé. Gyors elõretörést tervezünk, nem egyesével szeretnénk felfelé lépegetni a lízingcégek rangsorában. Célunk, hogy a negyven-egynéhány lízingcég közül az év végére az elsõ tíz közé kerüljünk. Hatalmas munka áll tehát elõttünk, de reális esélyt látok a sikerre.

Úgy tûnik, hogy önnek a munkája a hobbija is. Valóban így van?

Igen, az ingatlanpiac tényleg a hobbim. Rendszeresen tájékozódom az új fejlesztésekrõl. Ha szabadságra megyek, mindig vásárolok néhány ilyen témájú kiadványt, például az Ingatlan Expresszt és a Lakáskultúrát.

Kiss Zoltán

33 éves közgazdász, bankár,
a Hypo-Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója

A budapesti Külkereskedelmi Fõiskolán – nem sokkal a rendszerváltást követõen – egy új területet, a tõzsdei-pénzintézeti szakirányt választottam. Második diplomámat a Közgazdasági Egyetem vállalatgazdálkodási szakirányán szereztem. Ezzel párhuzamosan már dolgoztam a Creditanstaltnál, ahol egy egyéves vezetõképzõ programon is részt vettem. A bankban a nagyvállalati ügyfelekkel foglalkoztam. 2000-ben kerültem az Erste Bankhoz, a vállalati üzletág egyik igazgatójaként. Közel öt évet töltöttem el itt, és rendkívül sokat tanultam.

 

Két éve kaptam megbízást arra, hogy építsem fel a Hypo Group Alpe-Adria magyarországi leánycégét.

Sokat dolgozom, viszont éles határt húzok a magánélet és a munka között. Hétfõtõl péntekig a munkaidõmnek gyakorlatilag nincs kezdete és vége, péntek délutántól hétfõ reggelig azonban a családé a fõszerep. A hétvégét a feleségemnek és a gyerekeimnek szentelem.

Mostanában kevés idõm jut a sportra. Este, munka után legszívesebben fallabdázom, és alkalomadtán futok. A futásban nagyon szeretem, hogy nincs idõhöz kötve.

 

A munkájához nyilván hozzátartozik a számítógép.Milyen kapcsolatban áll az informatikával?

A számítógép a másik hobbim. A munkámon kívül is sokat ülök a PC elõtt. Nem vagyok kifejezetten újságolvasó típus: amit csak lehet, az interneten nézek meg. A neten keresem meg a technikai újdonságokat, a legfrissebb szoftvereket. Az internetes tájékozódás nincs idõhöz kötve, így ha van néhány percem, máris elkezdhetem a keresgélést. Az egyik legkedvesebb témám az intelligens otthon. Nagy lelkesedéssel olvasok a különféle fejlesztésekrõl, és várom, hogy mikor találkozom velük a gyakorlatban.

Más témákban is inkább az online forrásokat kedveli?

Egyértelmûen. Az internetes tájékozódást könnyen be tudom illeszteni a napirendembe. Leggyakrabban az Indexet és az Origót látogatom, de idõnként belenézek egy-két gazdasági lapba, a Világgazdaságba, a Napi Gazdaságba, a HVG-be, vagy a Figyelõbe. Olykor átlapozom a Cash- Flow-t, és nagyon kedvelem a Haszon magazint. Rendszeres olvasója vagyok az Autobildnek.

Mire használja mobiltelefonját?

– Mivel minden technikai újdonság érdekel, elég sûrûn cserélem a mobiltelefonomat. Rengeteg szoftvert töltök le a készülékre, az irodától távol azon olvasom el az e-mailjeimet, használom a GPS-t, de például az idõjárás-jelentést is sokszor a mobilomon nézem meg.

Rovatok

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: