Menü
BME-foepulet
Forrás: ITB

Ipari-felsőoktatási együttműködések csúcsintézménye jön létre a BME-n: közel négymilliárd forintot nyert a műegyetemi vezetésű konzorcium innovatív technológiák fejlesztésére és egy laboratóriumi hálózat létrehozására. 

Zöld utat kapott és kiemelt támogatást nyert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és ipari partnereinek konzorciuma az NKFIH FIEK pályázatán. A 3,96 milliárd forint pályázati támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” (FIEK_16) felhívása keretében hirdették meg. A konzorciumot a Műegyetem vezeti, tagjai a Siemens, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár, a Nokia Solutions and Networks és az MVM. A közösen benyújtott pályamű címe: „Integrált, intelligens technológiák – szinergiaprogram: Fókuszban az energetika és a gyógyszeripar Innovatív technológiák és szolgáltató központ (laboratórium-hálózat) létrehozása az IKT, energetika és gyógyszergyártás terén”.

A felhívásra több éve eredményes és stabil ipari-egyetemi partnerségre építő konzorciumok pályázhattak. A nyertesek a támogatást kutatás-fejlesztési kapcsolataik fejlesztésére fordíthatják, intézményesített együttműködési kereteket teremtve a hosszú távon működőképes és eredményközpontú innovációs aktivitásnak. A cél a valós piaci igényekre alapozott ipari fejlesztések kutatási bázisának biztosítása az adott szakterület kutatóintézményeivel összefogásban, valamint a hazai infrastruktúra fejlesztése ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti formában versenyképes termékek és szolgáltatások létrehozására.

A műegyetemi vezetésű program keretében egy nyílt hozzáférésű laboratóriumi infrastruktúra-hálózat kiépítése zajlik majd, amelyben a tudásalapú, innovatív és magas fokon digitalizált eljárásokkal kontrollált, így biztonságos, környezetkímélő, „okos” és energiahatékony technológiák kifejlesztését végzik.

Az együttműködés kezdetén az „Intelligens környezetek és e-technológiák” programra építve két modell-alprogram is indul a gyógyszeripar és az energetika területén, erősítendő a műegyetemi karok kutatócsoportjainak együttműködését, amely további, a karok közötti összefogásokat megvalósító alprogramokhoz is hozzájárulhat.

A Műegyetemen már rendelkezésre áll az az IKT Platform, amely biztosítja, hogy egyesülhessenek az egyetem különböző szakterületeinek kompetenciái, gyorsan reagálva az ipari igényekre és kész ipari alkalmazásokat is felmutatva.

-
Charaf Hassan tanszékvezető egyetemi tanár BME
Charaf Hassan, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a novemberben szervezett Műegyetemi Megoldások című konferencián hangsúlyozta: „A csapat, a közös munka hatásának ereje, a különböző szemléletű, hátterű, képességű szakemberek tapasztalatainak egymásra hatása az innováció előremozdítója. Ezért a BME egy egységként jó”.

A gyógyszeripar modell-alprogramban a „PAT-flow” technológia elemeit fejlesztik majd ki a PharmaTech Modell laboratóriumban szintetikus- és biogyógyszerek előállításához. Az energetika modell-alprogramban új, intelligens technológiai elemeket fejlesztenek ki támaszkodva a műegyetemi laboratóriumi hálózatra.

Az első értékelési fordulóban a rendelkezésre álló keretet három konzorcium között osztották ki, amelyeket mind egy-egy felsőoktatási intézmény vezet. A BME mellett az ELTE (pályázatuk címe: „Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében”) és a Szent István Egyetem (pályázatuk címe: „AGIT Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozása”) lettek még befutók. A BME vezetésével létrejött konzorcium azonban majdnem annyi támogatást kapott, mint a másik két társulás együttesen.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 1977 személy szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4703 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:REVOLUTION Software Kft.

A legkeresettebb cégek: