Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
halozat
Forrás: Pinterest
Lassacskán érdemes megtanulni egy új kifejezést: a hiperkonvergens infrastruktúrát – tanácsolják a Cisco technológiáira specializálódott informatikai disztribútor, az ALEF szakemberei. Az informatikával szemben támasztott követelmények változásai felértékelik a gyorsan üzembe helyezhető, rugalmasan alkalmazható, egy adatközpont minden szükséges elemét egyetlen szekrényben integráló rendszereket.

A 40 felettiek még emlékezhetnek a '80-as évek nagy slágerére, a hifi-toronyra. Egybeépítve lehetett kapni rádiót, erősítőt, kazettás magnót és lemezjátszót – csatlakoztatni kellett a hangszórókat, bedugni a 220-ba, és már szólt is. Ha valaki akarta, persze külön-külön is összeválogathatta az egyes elemeket, de akkor neki kellett a konfigurálással, összeépítéssel bajlódnia.

Az adatközpontok hifi-tornyai

A hiperkonvergens megoldások az adatközpontok hifi-tornyai. Egyetlen szekrényben, egységes egésszé integrálva, és ami legalább ilyen fontos, letesztelve kapja meg az ügyfél a vállalati alkalmazások futtatásához szükséges x86-os szervereket, tárolókat és hálózati eszközöket, amelyeket aztán közös felületről tud menedzselni.

Az első hiperkonvergens megoldások nagyjából öt éve jelentek meg a piacon, és gyorsan növekvő népszerűségüket több tényezőnek is köszönhetik Az egyik, hogy alternatívát nyújtottak a hagyományos adatközponti infrastruktúrával szemben, éppen a fent említett tulajdonságaik révén: gyorsan üzembe lehetett állítani, nem kellett a hardverek é szoftverek integrációjával bíbelődni. Ezzel együtt lehetővé tették azt is, hogy bizonyos esetekben a cégek kiváltsák a nyilvános felhőszolgáltatásokat.

A felhőn túl...

Egy nagyvállalatnál számos olyan eset fordulhat elő, hogy hirtelen, de viszonylag rövid időre kell nagy kapacitás (mert például egy új megoldást kell tesztelni). Ilyen esetekben nem éri meg – és idő sincs – külön architektúrát felhúzni, tehát a felhő jó megoldásnak tűnik. Az adatvédelmi aggályok erősödésével azonban egyre több vállalatnál (sőt, szektorban) korlátozzák a nyilvános felhő használatát, nem engedélyezik a tesztek, bizonyos alkalmazások külső szolgáltatónál történő futtatását. A rugalmasan alakítható hiperkonvergens rendszer ilyen esetben is megoldást nyújt.

A rugalmasságot az biztosítja, hogy ezek virtualizált rendszerként működnek, vagyis a konfiguráció mindig a pillanatnyi igények szerint alakítható. A megoldások ráadásul kiforrottak annyira, hogy immár nemcsak tesztkörnyezetként használhatók megbízható módon, hanem akár üzletkritikus alkalmazások futtatására is – a legtöbb nagy szoftverszállító már ellátta saját tanúsítványaival a hiperkonvergens megoldásokat.

Rugalmasságra tervezve

Gyártó és gyártó, megoldás és megoldás között azért természetesen vannak különbségek. A Cisco HyperFlex rendszereit több jellemző is a konkurencia fölé emeli. Először is, könnyen csatlakoztatható a meglévő hálózatokhoz (már csak a Cisco öröksége miatt sem jelenthet problémát a hálózat). Másodszor, nemcsak egy gyártó virtualizációs platformját támogatja, hanem egyaránt használható a VMware, a Microsoft és mások virtualizációs környezete. Harmadszor, a HyperFlex rugalmasan bővíthető, akár a tárolási, akár a számítási kapacitását tekintve. Ha az alkalmazásoknak több tárhelyre van szüksége, be lehet építeni újabb diszkeket; ha pedig processzorerőre van szükség, számítási node-okkal bővíthető – akár háttértár nélküli blade szerverekkel is.

Végül, de korántsem utolsósorban, a HyperFlex rendszerek nemcsak önmagukban állnak meg, de kiválóan integrálhatók egyrészt a meglévő vállalati IT-infrastruktúrával, másrészt a szervezet által használt felhőszolgáltatásokkal is. Ennek köszönhetően az alkalmazások szükség és igény szerint könnyen mozgathatók a hagyományos rendszerek, a belső privát felhő és a nyilvános felhő között.

A digitalizáció minden korábbinál gyorsabb alkalmazkodókészséget vár el a vállalatok üzleti területeitől, az üzleti területek pedig az informatikától. A kihívásokra az egyik hatékony választ a hiperkonvergens rendszerek adják, amelyek már nem a jövő, hanem a jelen megoldását jelentik.

Szeretne még többet tudni? Regisztráljon a Cisco Hyperconverged dCloud demóra!

 

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: