Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
paradicsom
Forrás: hobbikert.hu

Innovatív, egész éven át termelő, hidrokultúrás paradicsomnevelő üvegházat nyitottak meg Veresegyházon.

December 14-én az átadással egybe kötve zajlott Nagy István agrárminiszter fővédnökségével az első szüret is Magyarország legkorszerűbb, mesterséges (HPS alapú) pótmegvilágítással ellátott növényházi beruházásában. A projekt teljes költsége 1,5 milliárd forint volt, melyből 500 millió forint vissza nem térítendő támogatás a Vidékfejlesztési Program „Kertészet korszerűsítése” című pályázati felhívásra benyújtott nyertes pályázatból kerül elszámolásra.

A fejlesztéssel Magyarországon elsőként jött létre teljes éves termesztési képesség, amellyel a Veresi Paradicsom számára versenyképességének növelése és piaci jelenlétének erősödése valósul meg itthon és külföldön egyaránt, ugyanakkor lehetővé válik a téli időszak kevésbé minőségi import (főleg spanyol származású) paradicsom behozatalának mérséklése hazánkban.

A vállalkozás eddigi 95 százalékos exportra történő termelését újratervezte, így jelenleg elmondható, hogy termelésének 70 százalékát a magyar piacon, míg a maradék 30 százalékot külpiacon értékesíti.

A vállalkozás ügyvezetője, Márkus Zsolt a multinacionális vállalatok világát hagyta ott a kertészkedésért. A Magyarországon eddig megszokott, hagyományos hidrokultúrás üvegházi kertészkedés mellett vállalkozása számára kiemelkedően fontos az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés és oktatás integrálása a termesztésbe, az üzletfejlesztésbe és a kereskedelmi tevékenységekbe. A termelő beruházás mellett a vállalkozás saját forrásából ezért megvalósít egy oktatási és szemlélet-formálási célú kísérleti üvegházat is. A kutatás-fejlesztési, valamint látogatóközpontnak szánt épületben lehetőség nyílik a különböző termesztési technológiák előnyeinek és hátrányainak megismerésére, tévhitek eloszlatására az üvegházi termesztéstechnológiával szemben, fajtakísérletek végzésére a Kárpát-medence klimatikus viszonyaira alapozva, a paradicsom beltartalmi értékeinek kutatására, illetve kereskedelmi célú marketingkutatásra, valamint folyamatos oktatási tevékenység, tudás és technológia-transzfer végzésére.

Spektrális LED alapú mesterséges megvilágításra irányuló, kertészeti célú, ipari méretű K+F tevékenység még nem zajlik sehol a világon, így az ünnepélyes keretek között zajlott üvegház átadást követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László fővédnökségével a Veresi Paradicsom, a Tungsram Operations, valamint a Szent István Egyetem háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ipari szintű kutatási és fejlesztési tevékenység közös végzésére.

Tuzson Bence Veresegyház országgyűlési képviselője elmondta, hogy a város élen jár az innovációban, hiszen egy olyan üvegház alapú paradicsomtermesztés folyik, ami világszínvonalú, technológiai alapú és Magyarország jövőjét szolgálja.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2070 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4933 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: