Menü
halozat_penz
Forrás: 24.hu
A legolcsóbb jelenlegi internetszolgáltatási csomagoknál 15 százalékkal alacsonyabb áron, várhatóan márciustól lesz elérhető a Digitális Jólét Alapcsomag.

Magyarországon jelenleg a 18 év feletti lakosságból mintegy 1,5 millió embernek nincs internetelőfizetése. Közülük 14 százalék – mintegy 210 ezer ember – a felmérésekben anyagi okokkal magyarázta, hogy miért nem internetezik. A Digitális Jólét Programjában (DJP) már beharangozott, és mostanra megvalósított Digitális Jólét Alapcsomag ezen próbál segíteni – mondta Deutsch Tamás, a DJP megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott egy keddi sajtótájékoztatón. (A DJP más programjai célozzák az infrastruktúra, az érdeklődés, illetve a kompetenciák hiányát.)

Az alapcsomag igénybevételének és kínálásának is vannak feltételei. A Digitális Jólét Alapcsomagra – legyen szó akár vezetékes, akár mobil internetről -- csak természetes személyek fizethetnek elő, de ők is csak akkor, ha az igénylést megelőző egy évben nem volt internetelőfizetés a nevükön. Korlátozott a felhasználás időtartama is: legfeljebb két évig lehet rá előfizetni; utána a kormány és a szolgáltatók reményei szerint a felhasználó áttér a normál csomagok valamelyikére. Bármelyik szolgáltatónál az alapcsomagnak legalább 15 százalékkal olcsóbbnak kell lennie, mint az adott szolgáltató legolcsóbb, önállóan értékesített internetcsomagja. Vezetékes internetnél legalább 4 megabites sávszélességet (1 megabites garantált letöltési sebességgel) kell kínálni, korlátlan adatfelhasználással. Mobilnet esetén azt írták elő, hogy legalább 4G szintű szolgáltatást kell kínálni, minimum 500 megabájt adatforgalommal; az előzetes egyeztetések után a nagy szolgáltatók várhatóan ennek a kétszeresét fogják kínálni.

A Digitális Jólét Alapcsomag védjegy is lesz, amelynek használatára a nemrégiben létrehozott Digitális Jólét Nonprofit Kft. adhat engedélyt. Az inernetszolgáltatóknak (mintegy 400 van jelenleg Magyarországon) pályázniuk kell a Kft-nél, és csak az kapja meg a védjegyet, és ezzel a jogot az alapcsomag beemelésére a szolgáltatási portfoliójába, amely megfelel a fenti feltételeknek. Maga a védjegyhasználat ingyenes lesz, de a feltételek teljesülését rendszeresen felülvizsgálják. A pályázatokat februárban lehet benyújtani, így legkorábban március-április tájékán jelenhetnek meg az alapcsomagok a szolgáltatók kínálatában.

Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalások során sikerült érvényesíteni a szolgáltatók szempontjait is. Ilyen volt például, hogy csak azok vehessék igénybe, akiknek eddig nem volt előfizetésük, illetve hogy a bevezetés ne okozzon indokolatlan adminisztratív terheket. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a szolgáltatóknak üzleti szempontból kevéssé éri meg az alapcsomag működtetése, viszont abban bíznak, hogy az alapcsomag felhasználói a két év leteltével valamelyik hagyományos internetcsomagot választják.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2002 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Bende Richárd

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4740 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: