Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


dron
Forrás: ITB

Ha a törvényi hátteret sikerül megnyugtatóan rendezni EU-s és országos szinten is, akkor a drónok ipari használatának csak a pénztárca és a képzelőerő szabhat határt. A HRP bemutatóján jártunk.

Már nem láttuk, hogy merre repül a drón, a látóhatáron az apró, pici pont is eltűnt. De a drón kamerájának zoomja annyira közel hozta az embereket, hogy szinte azt is ki lehetett venni, hogy az integető kézen van egy karikagyűrű.

Erősen sütött a nap, a drón által látott képet egy ipari szemüveg hozta a szemem elé. Persze ahhoz, hogy az óriásmonitornak tűnő kijelzőn lévő kép egyáltalán látszódjon, szükség volt még egy kiegészítőre – napszemüveget kellett pattintani az ipari szemüveg elé. Ezek az árnyalatnyinak tűnő figyelmességek, nemcsak hardver hanem szoftver esetében is jelzik, hogy a technológia érettebb fázisába lépett, ipari használatra kész.

A HRP szakmai napot szervezett viszonteladói és üzleti partnerei számára Budapesten, hogy az érdeklődők láthassák, milyen gyakorlati lehetőségek rejlenek az ipari drónokban. A piacot egyelőre a személyi használatú, vagyis konzumer drónok dominálják. Damak Ferenc, a HRP képviselője szerint évente 3-4 milliárd forint nagyságrendű a hazai drónpiac, ebből 90-92 százalék a személyi drónok piaci részesedése. Ez azt jelenti, hogy ezres nagyságrendű készüléket adnak el ebben a kategóriában, ipari drónokból csupán pár száz darabot vásárolnak itthon.

 

A drónok hat vertikális iparágban használhatók sikerrel: a közbiztonság, az építkezés, az infrastruktúra, az energia, a mezőgazdaság és a média területén. Vagyis például védelmi célokat is szolgálhatnak, de katasztrófa esetén is sikeresen alkalmazhatók. Ugyanígy a filmkészítés, a különböző adótornyok építésének tervezésekor is bevethetők. Nem meglepő, hogy kábeles csatlakozást is fejlesztettek már a drónokhoz, így hosszú ideig képes a magasban maradni. Mert igen, a drónoknál a szűk keresztmetszet az akkumulátor idő: az olcsóbb kategóriához tartozó ipari drónok 20-40 percet használhatóak szünet nélkül, a LiPo akkumulátorok ennyit bírnak. Biztató jel, hogy megjelentek a hosszabb, 150-200 percet is kibíró akkumulátorok, ezek hidrogén alapon működnek, és nehezebbek, mint a lítium alapúak.

A magasabb kategóriájú ipari drónok már nemcsak a méteres pontosságot lehetővé tevő GPS-re alapoznak, hanem a 1,5 centiméter pontossággal dolgozó RTK (real-time kinematik positioning) rendszerrel ellátottak, az utólagos felhőalapú adatfeldolgozásban és pontosításban a Post Processed Kinematic (PKK) technológia is a rendelkezésre áll. A drónok legtöbb esetben adatot gyűjtenek – a mezőgazdaság, a logisztika az a terület, ahol nem kimondottan az adatgyűjtés, hanem például csomagszállítás, permetezőszer célzott kiszórása a feladat.

Ha már adat, akkor azokat fel is kell dolgozni. A technológia érésével párhuzamosan a különböző iparági együttműködések is megszületnek ezen a téren. A kínai tulajdonban lévő, ipari drónokra szakosodott DJI például az Epsonnal és a Microsoft Azure felhőplatformmal közösen dolgozott ki egy olyan megoldást, amely az adatok rögzítését, feldolgozását, a drón irányítását (napos időben is) egyaránt lehetővé teszi.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: