Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


vodafone_kiraly_istvan
Forrás: Vodafone Magyarország

Öt okos, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba a Lechner Ödön fasorban. Az oszlopokba épített eszközök egyetlen szerkezetbe integrálva kínálnak számos olyan szolgáltatást, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával az intelligens város koncepció fontos elemei lehetnek. A projekt az ELMŰ-ÉMÁSZ kezdeményezésére valósult meg, az internet kapcsolatot a Vodafone Magyarország biztosítja.

Kedden tartották meg az első budapesti, csoportba kapcsolt okos közvilágítási oszlop projekt bemutatóját a Lechner Ödön fasorban és a Művészetek Palotájában. Bár okos oszlopok már évek óta működnek Budapesten (például a II. kerületben a Mamut bevásárlóközpont mellett), azonban ez az első olyan kezdeményezés, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak és mindegyik oszlop más és más funkciókkal rendelkezik.

Az új oszlopok többek között wi-fi szolgáltatást biztosítanak, a IX. kerületi biztonsági szolgálathoz bekötött biztonsági kamerák és a segélyhívó gomb található rajtuk, környezeti érzékelőket és programozható LED információs képernyőket is elhelyeztek rajtuk, illetve az okos telefonos alkalmazással működtethető és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezéseket. A fejlesztésnek köszönhetően a közvilágítási infrastruktúra biztosítja az újszerű, intelligens városi megoldások gerincét.

“Ez a kísérleti projekt új kommunikációs lehetőséget teremt a közvilágítás újradefiniálásával. Úgy is mondhatnánk, hogy rávilágít a jövő kommunikációjára, bemutatva az oszlopok újfajta hasznosításának lehetőségeit valós városi tesztkörnyezetben” – hangsúlyozta Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke.

„A Lechner-projekt igazodik kormány és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) céljaihoz. El kell érni, hogy a dinamikus gazdasági növekedés legyen jellemző, ebben a magas hozzáadott értéket biztosító, innovációt jelentő tevékenységeknek kell meghatározónak lenniük, és kevésbé az összeszerelő tevékenységnek. Az, hogy a nemzetközi cégek is aktivizálják a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységüketet pozizív hatással van a magyar vállalkozásokra is” – mutatott rá Kaderják Péter, az ITM államtitkára.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ kezdeményezésére megvalósult projekt internet szolgáltató partnere a Vodafone Magyarország. A távközlési cég optikai kábellel gondoskodik a nagy sebességű, megbízható hálózati kapcsolatról. A Vodafone az információs LED-panellel rendelkező oszlopokhoz a távfelügyelethez és tartalom-letöltéshez szükséges internet-hozzáférést 4 oszlop esetében biztosítja. A IX. kerületi Közterület Felügyelethez bekötött oszlopok esetében a társaság a vezetékes bérelt vonali adatkapcsolatot biztosítja a Vodafone az oszlopok és a Bakáts téri központ között. Az oszlopokon segélyhívó gombok is találhatók, amelyek szintén a IX. kerületi Közterület Felügyelethez kapcsolják a bajba jutottakat, két oszlop esetében az IP-alapú vezetékes telefonos szolgáltatás a Vodafone segítségével valósult meg. Valamennyi okos oszlop díjmentes wi-fi hozzáférést kínál, ehhez a hálózatot, valamint a jogosultságok menedzselését és a tartalomszűrést szintén a Vodafone biztosítja. A ma bemutatott oszlopok közül egyen környezeti szenzort is elhelyeztek, ami hozzájárul a lehető legpontosabb meteorológiai adatok méréséhez, meghatározásához (hőmérséklet, páratartalom, por, UV, CO, CO2, NO2 mérés). Ennél az oszlopnál az adatgyűjtő szerver internet-hozzáféréséről gondoskodik a Vodafone.

A Vodafone nemcsak a projekt közreműködő partnereként vesz részt az okos oszlop kezdeményezésben, de az egyik új felhasználási lehetőséget is teszteli ügyfélként. Az új infrastruktúra ugyanis marketingszempontból is szolgál újdonságokkal. Az egyik ilyen a dinamikus hirdetések lehetősége: az oszlopon megjeleníthető hirdetések tartalma valós időben, távolról frissíthető, ami nagyban segíti a hirdetők gyors reagálását a hirdetések tartalmát tekintve, ezáltal sokkal rugalmasabbak, mint a hagyományos offline változatok. Mindemellett egy-egy oszlop akár videós tartalmakat is meg tud jeleníteni, így nem csak egy statikus képet tud mutatni, hanem komplexebb tartalmak közvetítésére is alkalmas.

„A gigabites adatátviteli sebesség és a csúcstechnológia lehetővé teszi a városok számára, hogy napról napra okosabbá váljanak, folyamatosan javítva a városi élet minőségét. Ez a kezdeményezés zseniális példa arra, hogy az együttműködő vállalatok milyen módon indulhatnak el együtt a digitális jövő felé” – mondta Király István, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Vodafone konvergens megoldásai biztosítják az összeköttetést Budapest első intelligens utcai világítás projektjében az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-vel partnerségben„ – tette hozzá a szakember.

Az intelligens városoknak új, többfunkciós megoldásokra van szükségük, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával javítják a városi élet minőségét. A most bemutatott okos oszlopok további modulokkal bővíthetők a jövőbeli városi igényeknek megfelelően. A fő szempont a városi életet támogató új funkciók kialakítása esztétikus utcabútorokba építve és ezek integrált működtetése a különféle felhasználói csoportok igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal történő kielégítésére.

A ma bemutatott okos oszlopok új termékek az ELMŰ-ÉMÁSZ nem energiakereskedelemmel összefüggő termékeinek piacán, amelyeket magyar üzleti partnerekkel közösen fejlesztettek ki. Az energetikai cég ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként maga is befektető és finanszírozó partner. A Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig rendszerintegrátorként az informatikai architektúrát és annak támogatását biztosítja.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Jacsó Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: