Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


blockchain_egeszsegugy
Forrás: Coinjournal

A pénzügyi szektor és az energetika mellett az ellátási lánchoz kapcsolódó tevékenységeknél és az egészségügyben is egyre fontosabb szerepet játszik a blokklánc technológia. Május végén jön a Blockchaineum 2.0, ami az új alkalmazási területek mellett a jogi háttérbe és az eredményes „coin” kibocsátás rejtelmeibe is bepillantást enged majd.

Czeglédi Tamás, Blockchaineum
Óriási pezsgés tapasztalható a blokklánc technológia kapcsán, csak idén és jövőre akár 10-20 ezer új kriptovaluta kibocsátásra lehet számítani, de a pénzügyi vonal mellett rengeteg új téma is megjelenik ezen a területen. A téma iránti érdeklődésnek köszönhetően a tavaly őszi blokklánc-konferencia után május 23-án itt folytatás, a Blockchaineum 2.0.

Új terepen

„A tavalyi konferencián mindenkinek azt ígértük, hogy a blokklánc technológia elsősorban a pénzügyi szektorban és az energetikában jelenik majd meg a közeljövőben. Ez így is van, azonban van két másik terület, amelyeken szintén látványos előrelépések vannak. Ezek közül az egyik az ellátási lánc, illetve annak teljes követése akár a gyógyszer-, akár az élelmiszeriparban, a szállítmányozástól egészen a kikötők menedzseléséig” – mondta Czeglédi Tamás, a rendezvény főszervezője.

A másik, a blokklánc technológia alkalmazása szempontjából rendkívül gyorsan fejlődő szektor az egészségügy. „Globálisan rengeteg új megoldás jelenik meg, és örömteli, hogy hazai újítások is vannak ebben a szegmensben. Az egészségügy előtt álló kihívások miatt adja magát a blokklánc technológia alkalmazása, hiszen mindenhol pontosan nyomon követhető, transzparens, megmásíthatatlan adatbázisokra van szükség. Úgy is fogalmazhatunk, hogy maga az egészségügyi terület szinte könyörög a blokklánc használatáért és most már az ágazat szereplői is kezdik felismerni ezt a lehetőséget” – fűzte hozzá a szakember.

Sokat kell még tanulni

A szakember szerint nagy kihívást jelent egyelőre, hogy meg kell tanulniuk az embereknek a kriptovaluták használatát, azonban ha ez sikerül, akkor a teljes befektetési piac átalakulhat. Ahogy Czeglédi Tamás fogalmazott, demokratizálódhat ez a terület is, hiszen azt látjuk, hogy azok a kis- és középvállalatok, amelyek rászánják magukat arra, hogy „coin” kibocsátásával gyűjtsenek pénzt, jelentős összegekre tehetnek szert. A blokklánc technológia alkalmazásával pedig megnyílik a lehetőség arra, hogy kis összeget a nagy profit reményében, nagy kockázattal fektessenek be az emberek. Ehhez azonban szükséges lenne a befektetés megkönnyítése, hogy például akár forintban is megtörténhessen, vagyis új megoldásokat kell még kifejleszteni.

„A fejlesztőket és az üzleti világot egyaránt edukálni kell, hiszen hiába látjuk mi, szakemberek, hogy a blokklánc jó megoldás lehet bizonyos problémákra, ha még úgy sem tud értelmes párbeszéd kialakulni a két fél között, ha megpróbáljuk moderálni ezt a diskurzust” – mutatott rá Czeglédi Tamás.

Összecsapnak a blokklánc-lovagok

A szakember szerint Magyarország nincs lemaradva a blokklánccal kapcsolatos fejlesztések, kutatások vonatkozásában, igaz, korántsem vagyunk az európai élmezőnyben. Európában Svájcban, Szlovéniában és Észtországban a legerősebb a blokklánc ökoszisztéma.

A Blockchaineum 2.0-án az Akvárium Klubban többek között téma lesz a kriptovaluta kibocsátás jogi vonatkozásairól, de bemutatkoznak olyan vállalkozások is, amelyek több tízmillió dollárt gyűjtöttek „coin” kibocsátásával. A rendezvény keretében tartják meg az első magyarországi blokklánc verseny, a Block Knights Contest döntőjét is, három csapat részvételével.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: