Ma: 16°CBorús idő
Magyar elsőségek
Miski Gábor, 2010. 03. 09. kedd

A fejlettebb okostelefonok és a háromdimenziós technológia mellett számunkra a magyar díjeső volt az idei Cebit főattrakciója.

Még alig estünk túl a januári CES és a februári Mobile World Congress kiállításokon, már véget is ért a világ legnagyobb informatikai szakvására, az évente Hannoverben megrendezett, ezúttal ötnapos Cebit.

 

Energonómia

Hivatalosan a „Connected World”, azaz összekapcsolt világ volt az idei mottó, ennek szellemében alakították ki a vásár fő témaköreit is, amelyek így a szélessávú mobilinternet, az informatikai biztonság, a közlekedési telematika és a környezetbarát informatika köré orientálódnak. Azonban az idei Cebit mottója a „gyorsabban, olcsóbban, szebben” is lehetett volna, mert a látogatók egyre nagyobb teljesítményű, olcsóbb számítógépekkel, okostelefonokkal találkozhattak, miközben ezeknek a kütyüknek a működtetéséhez is egyre kevesebb energia szükséges.

Megérintve

A konkurens készülékeket gyakran már csak a formatervezés különbözteti meg egymástól – így különösen nehéz dolgunk volt abban, hogy 1-1 kiemelkedő, ugyanakkor innovatív megoldást találjunk a kiállítók termékarzenáljában. Azokat az érdeklődőket, akiket a Mac és az iPhone villanyoz fel, több mint 20 kiállító várta egy közös standon, a legújabb megoldásokkal. A kiállítók között szerepelt az ELO Digital Office a 3-as csarnokban 400 négyzetméteren, a Fujitsu, a Microsoft, a Parallels és az SAP is. A Microsoft több mint 50 partnercégével volt jelen a vásáron – elsősorban partnermegoldásokat és „szoftver + szolgáltatás” ajánlatukat mutatták be. Szintén a kettes csarnokban találkozhattak a látogatók az Open Source újdonságaival: a Wordpress blogszoftverrel, a Postgressql adatbázissal vagy a Perl programnyelvvel. Március 4-én itt adták át a Linux New Media Award díjakat, összesen hét kategóriában.

A 3d-technológia a számítástechnika szinte minden területén jelen volt, a gyártók különböző megoldásokkal igyekeztek népszerűsíteni termékeiket. A jelenlegi megoldásoknál a nézőknek azonban egy speciális szemüvegre is szükségük van, ha látni szeretnék a térhatású műsorokat. Viszont most már jól látszik, hogy határozottan ebbe az irányba formálódik az informatika jövője. A szép, új, háromdimenziós világ mellett a környezetvédelem is egyre nagyobb szerepet kap. A Cebiten elsőként két évvel ezelőtt jelent meg a „zöld informatika”, amelynek az idén már hatszor akkora, azaz mintegy kétezer négyzetméteres terület jutott az anyag- és energiatakarékos környezettel harmóniában működő gazdaságos megoldások bemutatására.

A hét végéig 68 ország 4157 kiállítója – köztük Magyarország – mutatta be termékeit és újdonságait. Ezek a számok azért fontosak, mert a Cebit évek óta veszít kiállítóinak számából, ami egyebek mellett az ágazati szakvásárok terjedésével hozható összefüggésbe. A szórakoztatóelektronikai ágazat fő rendezvényévé a berlini IFA és a Las Vegas-i CES nőtte ki magát, a mobilkommunikációs ágazat fő seregszemléje pedig időközben a barcelonai Mobile World Congress lett.

Ugyanakkor meglehet, hogy maga az internet is nagyban bűnös, hiszen manapság jellemző módon a fogyasztók első kézből a világhálóról értesülnek a különböző termékhírekről és kémfotókról. A visszaesés ellenére azonban jó hír, hogy az idén közel 300 olyan cég jelezte részvételét, amely korábban még sohasem állított ki a hannoveri vásáron, köztük a keresőmotorjáról közismert Google és a világ legnagyobb internetes áruházát üzemeltető Amazon.

 

Díjazott honfitársak

Március 3-án 32 informatikai és digitálismédia-vállalkozásnak adtak át „Európai e-Kiválóság Díj 2010” oklevelet, a digitális termékek és szolgáltatások terjesztésének érdekében folytatott innovatív marketing-teljesítményükért. Három magyar cég is a díjazottak közé került. Platina-díjat kapott a Prezi.com innovatív prezentációs alkalmazásáért, arany fokozatú díjat kapott az MTA Sztaki a pocket guide turisztikai navigációs megoldásáért, ezüst fokozatot érdemelt ki a Typotex Kft. a Bábel Mátrix Web Antológiáért.

Bookmark and ShareCikk nyomtatása
Hetilap kiválasztó
-tól
-ig
Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere mostanában?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?
Jelenleg 2232 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:
1
2
3