Jelölt változatok
Gervai Péter
Mártonffy Attila, 2009. 02. 03. kedd

Járőrök vigyázzák, nehogy lexikonba nem való tartalmak kerüljenek a magyar Wikipédiára. Kérdés, ettől még megbízhatunk-e a szócikkek valóságtartalmában?

-
Gervai Péter, a magyar Wikipédia alapító szerkesztője
– A Wikipédia angol változata két és félmillió szócikkével a világ legnagyobb lexikonja, a magyar Wikipédia pedig túl van a 110.000-dik szócikken is. Ám mivel ezeket nem feltétlenül az egyes szakterületeken dolgozó lexikonírók írják, nem kérdőjelezhető-e meg a szócikkek hitelessége?

– A Wikipédia legtöbb szócikke folyamatosan fejlesztés alatt áll, nincs véglegesen „kész” cikk, mivel a résztvevők folyamatosan javítják, bővítik egymás munkáját. Ezek a szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz az alapcikkig visszakövethetőek, ugyanis a rendszer minden változatot megőriz. A szócikkek írásában bárki részt vehet, a szerkesztéshez még regisztrálni sem kötelező.

– Mi van a tréfás kedvű vagy rosszindulatú, esetleg üzleti szellemű szerzőkkel?

– Noha a legtöbb módosítás jóindulatú, előfordulnak viccből, vandalizmusból vagy reklámcélból írt, a szócikket lerontó változtatások is. A színvonal biztosítására számos ajánlást és irányelvet fogalmaztak meg a közreműködők, amelyek betartását folyamatosan ellenőrzik.

– Ilyenkor a vezérkar teljes szigorral lesújt?

– Szigorú értelemben vett vezetősége nincs a Wikipédiának; számos önkéntes próbálja kiszűrni a téves vagy elfogult információkat. Az új változtatásokat rendszeresen átnézik, és a problémásakat többnyire néhány percen belül visszaállítják. Elkerülhetetlen azonban, hogy a jelenlegi olvasottság mellett – egy átlagos napon közel félmillió alkalommal nézik meg – ennyi idő alatt is számos olvasónak jelenik meg a rossz változat.

Szakmai pálya

  • 1993 KKVMF, informatikus
  • 1994–1997 Budapest Bank, informatikus
  • 1994– ExaBit Bt., ügyvezető
  • 1997–2005 Cory-Net Kft., műszaki igazgató
  • 2006–2007 Inectel Kft., műszaki igazgató
  • 2004–2008 ISZT-elnökségi tag
  • 2008– Wikimédia Magyarország Egyesület, elnök
– Nincs valamilyen szűrő automatizmus?

– Egy nemrégiben bevezetett új funkció lehetőséget nyújt az egyes szócikkek régebbi változatainak megjelölésére. Ennek segítségével a járőrnek nevezett, ellenőrzési jogokkal felruházott szerkesztők „láttamozhatják” a lap utolsó, általuk megtekintett változatát, és a be nem jelentkezett látogatóknak a változtatások alapértelmezésben csak ezután jelennek meg. Így elkerülhető, hogy az olvasók akár néhány percig a lap olyan változatát lássák, amibe valaki nem lexikonba való tartalmat írt.

A legfrissebb, nem jóváhagyott változat egy további kattintással elérhető, és az ellenőrök tevékenysége nyilvánosan követhető, így a szerkesztési folyamat átláthatósága nem csorbul.

A lapok aktív változatát kétféleképpen jelöljük. Az egyik a „megtekintett”, a másik a „kiemelt”. Az előbbi azt jelenti, hogy valaki átfutotta a cikket, de tartalmilag nem ellenőrizte, csak azt nézte, nincs-e benne lexikonba nem illő dolog. Az utóbbi kategóriát már mind tartalmilag, mind formailag megvizsgálták.

– Az olvasó tehát vakon megbízhat benne, hogy a szócikk csakis a valót és a tudományos-szakmai igazságot tükrözi?

– Egyelőre a fentebbi kategóriák nem jelentenek szigorú tudományos, szakértői és forrásellenőrzést. Terveink között szerepel viszont egy harmadik kategória bevezetése – ezt lehetne talán „lektoráltnak” nevezni –, ahová egy szócikk csak szigorú minőségi ellenőrzés után kerülhetne be.

 Tudósok, szakírók lesznek a lektorok?

– Nem kizárólag, mivel úgy gondoljuk, van elég olyan lelkes önkéntes, aki hobbiszinten mélyebben elmerül egy-egy kérdésben, mint az, akinek papírja van róla. Feltételezhetően ők a legjobb tudásuk szerint, lelkiismeretesen ellenőrzik majd a forrásokat.

Bookmark and ShareCikk nyomtatása
Hetilap kiválasztó
-tól
-ig
Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere mostanában?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?
Jelenleg 2232 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:
1
2
3