31_poker-card-dice-board_320px
Forrás: ITB
A bridzs csapatjáték, a póker pedig egyéni. És mi a helyzet az üzleti élettel?

-

Nem ritka, hogy egy cégvezető, egy üzleti döntéshozó napi 10–12 órát dolgozik. A nagy szellemi és idegi megterhelés után természetesen jól esik elnyúlni a tévé előtt, de a feltöltődéshez, a regenerálódáshoz komoly segítséget nyújt, ha az ember a munkájától teljesen eltérő irányban tornásztatja az agyát. Például bridzsezik vagy pókerezik.

Szegedi Balázs
Ha valakiben esetleg kérdőjelek merülnének fel, tisztázzuk rögtön az elején: két logikai kártyajátékról van szó, ahol természetesen a szerencse is szerepet játszik. A bridzsnél kisebbet, a pókernél nagyobbat. Talán fogalmazhatunk úgy, hogy míg a bridzsnél gyenge lappal is játszhat valaki eredményesen, addig a pókernél nem lehet kiküszöbölni a kártyaszerencsét; viszont lehet hazardírozni.

Alapvető különbség a bridzs és a póker között, hogy az előbbi páros, az utóbbi egyéni játék. A bridzsben a pár két tagja egymásra van utalva, a csapat csak úgy tud nyerni, ha a játékosok megértik, segítik egymást. Ezzel szemben a pókerezők magányos farkasok, kizárólag magukban bízhatnak.

„A bridzs kellemes szórakozás és társasági élmény, ugyanakkor jó terep az együttműködés, az együttdolgozás, a kompromisszumkötés gyakorlásához. Lehet valaki bármilyen jó bridzsjátékos, ha nem találja meg a közös hangot a partnerével, ha nem tud vele jól kommunikálni, akkor elúszik a játék. Az üzleti életben is hasonló a helyzet. Ha a vezető nem bánik megfelelően a munkatársaival, ha nem találja meg a helyes munkastílust és kommunikációs formát, akkor az hosszú távon megbosszulja magát” – vallja Szegedi Balázs, a Bridzsakadémia vezetője.

Természetesen manapság már nemcsak a kártyaasztalnál, kellemes társaságban lehet bridzselni és pókerezni, hanem a számítógép előtt ülve is lehet játszani. Noha ilyenkor jellemzően egyedül van az ember a szobában, mégse gondolja azt senki, hogy az online játék nem jelent társasági élményt – hívja fel a figyelmet Szegedi Balázs. Mivel a legtöbben azért látogatnak el az online bridzsportálokra (ezek nem fizetős portálok, és a játékkal sem lehet nyerni, szemben a pókerrel), hogy szórakozzanak, a játékot jellemzően élénk chatelés kíséri.

Hírességek a bridzsasztalnál

Világszerte sok ismert ember hódolt és hódol a bridzsnek. Bill Gates és Warren Buffett például rendszeresen űzi a kártyajátékot, és annak idején egy 1 millió dolláros alapítványt is létrehozott a bridzs oktatására. Bill Gates egy népszerű online bridzsoldal tulajdonosi körébe is beszállt. További bridzskedvelő hírességek: Omar Sharif, Martina Navratilova, Margaret Thatcher.

Eszmét cserélnek egymással a párok, de sokszor az ellenfelek is, nem beszélve a népes kibictáborról. Az online bridzs nagy vonzereje továbbá, hogy akár néhány parti erejéig is be lehet kapcsolódni a játékba. Megjegyzendő, hogy az online bridzsoldalakon estéről estére nagyon komoly versenyjátékosokkal is lehet találkozni. A velük való játék hatalmas élmény, de kibicként is jól lehet szórakozni.

És végezetül egy jó hír: ha valaki nem akar feltétlenül versenyző lenni, akkor bármilyen életkorban elkezdhet akár bridzsezni, akár pókerezni.

Eseménynaptár

Aktuális lapszámunkból

Ők határozzák meg a magyar ICT-piacot!Az ITB weboldán van egy szolgáltatásunk, ami másoknak nincs, nálunk pedig fölöttébb népszerű. Ez az ominózus Karrierszkenner, ahol mindenki láthatja, hogy a hazai ICT-piac szereplői közül kikre a legkíváncsibbak a kedves olvasók. Izgalmas dolog ezt a szolgáltatásunkat rendszeresen figyelni. Legtöbbször például már azelőtt felbukkannak a nevek, mint hogy valamelyik menedzsernek publikussá válna a kinevezése. De az is biztos, hogy a legkeresettebb emberek között rendre ott szerepelnek az ilyen-olyan okokból elhíresült tenderek kulcsszereplői is. És a nyári, kicsit lazábbnak tűnő időszakban no pláne megy a kíváncsiskodás azzal kapcsolatban, hogy who is who.

A nagy átállásA magyar bankrendszerben példátlannak mondható informatikai fejlesztést hajtott végre az MKB Bank. A pénzintézet az iparágban megszokottnál jóval gyorsabban, két és fél év alatt lecserélte központi banki rendszereit. Az átállás folyamatáról, a technológiai és szervezeti kihívásokról és a fejlesztés révén nyíló új perspektívákról is kérdeztük a projektet irányító vezetőket: Hetényi Márk Digitális Retail és Stratégiai Vezérigazgató-helyettest, Koczka Dánielt, a Digitális Ügyvezető Igazgatóság ügyvezető igazgatóját, Kovács Larissza Digitális Ügyfélélmény Igazgatót és Varga Nicolettet, a Digitális Ügyfélélmény Igazgatóság osztályvezetőjét.