Mielőtt a külföldi turista eljön Budapestre, a Google Földön egyre több budapesti nevezetességet járhat körbe virtuálisan. Néhány egérkattintással akár a leghangulatosabb kávéházat is kiválaszthatja előre.

Virtuális városépítésbe kezdett a Fővárosi Önkormányzat. A virtuális Budapest projektnek köszönhetően első lépésben a főváros 22 nevezetességének -- így például a Halászbástyának, az Operának, a Ráday utca épületeinek -- 3 dimenziós, körbejárható, valósághű modellje már felkerült a Google Földre. A T-Mobile támogatásának köszönhetően, illetve a Virtuális Magyarország Kft. közreműködésével hamarosan újabb 146 épület 3d-s modellje készül el, és így a teljes Andrássy utat is bejárhatják az érdeklődők a világhálón. 

Virtuális városnézés az Andrássy úton -- forrás: T-Mobile
A Google Föld műholdas fotók, kereshető információk, számos város utca szintű fotói, legújabban pedig 3d-s épületmodellek segítségével akár otthonról is bejárhatóvá teszi az egész Földet. A több mint 350 millió felhasználót számláló szolgáltatást egy-egy napon több tízmillióan használják.

A Google Földön elhelyezett 3d-s épületmodellek egy lehetséges felhasználása a turisztika. A szakemberek arra számítanak, hogy utazás előtt mind többen tájékozódnak az interneten, és járják be előre virtuálisan a felkeresendő városok nevezetességeit. A 3d-s modellek fontos felhasználási területe lehet az oktatás is.

Aki virtuálisan akar szétnézni Budapesten, az egér segítségével bejárhatja a 3d-s épületmodelleket. A boltokba is be lehet kukkantani; az üzemeltetők döntenek arról, hogy bekerülnek-e a virtuális fővárosba. A tervek szerint online vásárolni is lehet majd a boltokban.

Eseménynaptár

Aktuális lapszámunkból

Ha véget ér egy fejezetFurcsa dolog, amikor egy lapon emlegetjük a munkaerőhiányt és az elbocsátásokat. A laikusok akár azt is gondolhatnák, hogy manapság egy munkahelynek csak a munkavállaló fordíthat hátat, mert a munkáltató csak akkor köt útilaput a munkatársa talpára, ha az valami nagy disznóságot csinált, különben pedig vigyáz rá, mint a hímes tojásra.

Jelentősen csökkent a tulajdonosok által kivett osztalékJól teljesítettek üzleti szempontból a hazai infokommunikációs (ICT-) szektor ITBUSINESS által megvizsgált szereplői a múlt évben, a főbb mutatókban növekedést sikerült elérniük. A foglalkoztatottak száma minimális mértékben bővült csak, ugyanakkor a munkaerőhiányt és a tehetségekért folytatott egyre kiélezettebb versenyt jól érzékelteti, hogy a személyi jellegű kiadásoknál már jóval nagyobb változás volt.