31_GervaiPéter_420px.jpg
Forrás: ITB

Bizonyára kevesen ismerik Grint, azaz Gervai Pétert, pedig a többség legalább egyszer már olvasta írásait.

Mások ennél is névtelenebbül szolgálnak egy egész közösséget, jelen esetben a Wikipediát. Itthon az ezredforduló után vált lehetségessé magyar nyelven is olvasni, a világ legnagyobb – még ha nem is a legpontosabb – enciklopédiáját.

Hiába szerkeszthetné bárki a Wikipediát, csak kevesen annyira „bolondok”, hogy részt vegyenek egy olyan munkában, amiből közvetlen hasznuk nem származik. Valakinek viszont ez a hobbija, Gervai Péter is az ilyen, modernkori kódexmásoló szerzetesek közé tartozik. A fiatalember foglalkozását tekintve főként internetszolgáltatással, biztonságtechnikával, hálózattervezéssel, illetve programozással foglalkozik.

A Wikipédia ötlete akkor tetszett meg neki, amikor látta, hogy egy héten belül a Google többször is a Wikipédiát dobta ki mint legjobb találatot, és az információk mindig hasznosnak bizonyultak. Viszont sajnálattal látta, hogy a magyar részhez évek óta nem nyúlt senki azon túl, hogy helytelen dolgokat írogattak bele. Ez bántotta, ezért kiharcolta a „magyaropédiát”, amin a mai napig igyekszik kordában tartani a tartalmat, hogy ne jelenjenek meg színvonaltalan bejegyzések.

 

Pártatlanság és pontosság

Ez a lexikon annyira része a köztudatnak, hogy még aki egyszer sem ment fel az oldalra információt keresve, az is hallotta már azt az ellenvéleményt, hogy jó pár helyen elfogult, de még ennél is nagyobb baj, hogy pontatlan. „Nos, ez így, ebben a formában nem igaz” – állítja Gervai Péter. Sőt szerinte ahhoz képest, hogy milyen módszerrel kerülnek fel a szócikkek az adatbázisba, meglepően magas a pontos információk aránya.

„Azt is mondhatnánk, hogy minél több szakértő vitázik egy-egy kérdéses szócikken, az annál kifinomultabb információkat jelent az adott témában, tehát a lehető legpontosabb leírást” – árnyalja a képet a főszerkesztő. „Sokkal nagyobb probléma, ha egy adott témához nem vagy csak nagyon kevesen értenek igazán, ami még globális méretekben is igaz lehet egy adott szakterülettel kapcsolatban. Például ki dönti el, kinek van igaza egy kvantumfizikai kérdésben?” – teszi fel a költői kérdést Gervai Péter. Szerinte a legfontosabb azt tisztázni, hogy mi nem a Wikipedia.

 

Betyárbecsület és önkéntesség

Nem idézetgyűjtemény, nem szakkönyvtár, nem egyetemi jegyzetparadicsom, ahonnan bátran lehet „kopipésztelni” – erre csúnyán rá szokott fázni a diákság. Ugyanis a Wikipedia maximum abban segíthet, hogy bővítse az emberek ismereteit, de nem fogja helyettünk megvilágítani és leírni az összefüggéseket.

Nagyon szeretnénk, ha kiindulási pontnak használnák a Wikipediát, de nem végső hivatkozásként – fejti ki álláspontját.

Bár a Wikipedia a mai napig adományokból tartja fenn magát, mégsem a pénzügyi segítség a legfontosabb a portálnak. A szerkesztők számítanak rá, hogy mindig jönnek újabbak, akiket rabul ejt a munka önzetlen volta, és a tudományok olthatatlan szeretete. „Ha úgy érzik, nekik is van még plusz két órájuk a 24 normális órán túl!” – teszi hozzá cinkos mosollyal az alapító.

Bookmark and Share
Digitális transzformáció: A digitalizáció társadalmi hatásai és következményei Fooldal/event/events/Digitalis_transzformacio.html 2016 1 14 5 9 16 0 2016 1 14 5 9 21 2 false

Az MTA és az IVSZ közös szervezésben február 11-én Digitális transzformáció: A digitalizáció társadalmi hatásai és következményei címmel tart jövőbe néző konferenciát. Az előadók alaposan és őszintén elemzik a gép-ember viszony alakulását, bemutatják, hogy a társadalom, az egyén és vállalat szintjén mit jelent a digitális transzformáció. A technológia fejlődése exponenciális, az emberi egyén azonban továbbra is lineáris életet él. Mi történik a negyedi ipari forradalom után?

Digitalizálódó társadalom – szoftver, gép, ember, tudás

A konferencia vezérelőadója a svájci író-jövőkutató, Gerd Leonhard, akit a Wired magazin 2015-ben a technológiai világ 100 legmeghatározóbb személyisége közé választott. Előadásában nem is messzire, 2020-ig tekint előre, de a munka, munkahely, tudás, tanulás mégis egészen más szabályok szerint működik majd, mint amit ma ismerünk.

A konferencia további programjában hallhatnak még a résztvevők előadásokat a digitális adatkor dilemmáiról, a technológiai innováció és a vállalati termelékenység viszonyáról és helyzetéről, illetve a tanulás, kreatív gondolkodás, problémamegoldás digitalizálódásáról.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött és maximum 350 fő tud regisztrálni a terem befogadóképessége miatt.

További információ


2016 2 11 5 0 0 0 MTA Székház Díszterem 3252 2016 2 11 5 0 0 0 MTA Székház Díszterem false
Februári ITB Club Fooldal/event/events/Februari_ITB_Club_2016.html 2016 1 31 1 18 26 0 2016 1 31 1 18 32 27 false

Vetélytárs vagy ellenség?

Az üzleti élet, a gazdaság nem lehet meg verseny nélkül. Minden cég arra törekszik, hogy minél versenyképesebb legyen, és sok tekintetben ez hajtja előre az innovációt is.

Nincs ez másképp az infokommunikációs piacon sem, ahol különlegesen éles a versengés, hiszen szó szerint a semmiből előtűnő vállalkozások taszíthatnak le régóta uralkodó vállalatokat a trónról. Közben pedig azt is természetesnek vesszük, ha két vetélytárs bizonyos területeken stratégiai szövetségesei egymásnak.

Nagyon nem mindegy tehát, hogyan tekintünk a konkurenciára. Vetélytárs vagy ellenség? Győzni akarunk, vagy eltiporni a másikat? Mi minden engedhető meg a győzelem érdekében? Mennyire határozza meg a verseny jellegét a szabályok tisztasága? Vannak-e kulturális különbségek abban, ahogyan a versenyre tekintünk?

Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ a következő ITB Clubon, ahol Dr. Fülöp Márta pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézete egyetemi tanárának és Major Gábor, az IVSZ főtitkárának bevezető előadása után meghívott vendégeink kötetlen beszélgetés keretében oszthatják meg gondolataikat az előadókkal és egymással.

Az ITB Club januártól gyökeresen megújult formában – sokkal interaktívabban és „tévésebben”, nem elveszítve meghitt klubjellegét – várja a vendégeket.

itbevent 2016 2 16 3 9 0 0 KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.) 3273 2016 2 16 3 9 0 0 KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.) false Kiemelt Kiemelt Kiemelt Kiemelt Kiemelt
ITBusiness & Technology 2016 Üdvözlünk a Roxfortban! Fooldal/event/events/ITBT_2016_Udvozlunk_a_Roxfortban.html 2015 12 14 2 11 40 0 2015 12 14 2 11 48 15 false

Az ITBusiness&Technology az ICT-piac évadnyitó technológiai konferenciája. Most is ahhoz kíván muníciót adni a résztvevőknek, hogy szervezetüket, üzletüket fel tudják készíteni a valódi piaci indulásra mind technológiai, mind humán oldalról, igazodva ezzel az ITB „kettősségéhez”. Hogy a megfelelő módszerekkel, fejlesztéssel, hard és soft háttérrel meg tudják óvni üzletüket a még igencsak szeszélyes, de már ébren lévő piaccal szemben. 

Nem kell bemutatnunk a Harry Potterből ismert Roxfort varázslóiskolát. Azok a gyermekek, akik még fejlődésben, növekedésben vannak, de az elkövetkezendő időszak „varázslói” lesznek, a Roxfortba kerülnek. Itt ellátják őket a sikerességhez nélkülözhetetlen tudáshalmazzal, de ugyanakkor nevelik, szeretik, gondozzák is őket. Továbbá a Roxfort az a hely a diákok számára, amely a legsötétebb időkben is biztonságot nyújt, megvédi őket a külső támadásoktól.

A gazdasági válságnak vége, és ma már egy újrarendeződött piacon kell helytállnia a cégeknek. Karakteresen megváltozott a fogyasztói társadalom, és e folyamat új kihívásokat támaszt azokkal a cégekkel szemben, amelyek sikeresek szeretnének lenni, azok akarnak maradni. A vásárlói kedv, és ami még fontosabb, a vásárlóerő visszatért, mind a B2B-, mind a B2C-piacon, Magyarországon is. Sokan váltottak stratégiáit az elmúlt években, sok cég újította meg menedzsmentjét, és sokan, soféle változtatást is végrehajtottak üzletükben azért, hogy megfeleljenek az új piaci rendnek. Ezek a változások még nem kiforrottak, törékenyek. Az új stratégiára még vigyázni kell, az új szervezetet még sokszor óvni kell a széltől is azért, hogy aztán a kellő felkészítés után akár csodákra is képes legyen.

itbevent 2016 3 2 4 15 0 0 2016 3 3 5 15 0 0 Four Points by Sheraton Kecskemét 3235 2016 3 2 4 15 0 0 2016 3 3 5 15 0 0 Four Points by Sheraton Kecskemét false Kiemelt Kiemelt Kiemelt Kiemelt Kiemelt

Eseménynaptár

Aktuális lapszámunkból

Önvezető autók kora jön Több autógyártó óriás, szoftverfejlesztő, és internetszolgáltató cég is beszállt a versenybe, így a fejlett piacokon néhány éven belül megjelenhetnek a sofőr nélküli autók az utakon. A technológia adott, már csak a jogi és szabályozási környezetet kellene felzárkóztatni.

Mindenkinek megvan a maga mumusa A történet még korántsem ért véget, még csak megjósolni sem tudom, vajon éppen milyen stációnál tart. S mivel a taxisok kontra Uber „háború” az orrunk előtt, konkrétan az ablakunk alatt zajlott, primer élményekkel gazdagodtunk. Döbbenetes volt látni egy új technológia térhódításával kapcsolatos zsigeri ellenállást. Azt, ahogy az Uber valósággal a taxisok mumusává vált.