31_GervaiPéter_420px.jpg
Forrás: ITB

Bizonyára kevesen ismerik Grint, azaz Gervai Pétert, pedig a többség legalább egyszer már olvasta írásait.

Mások ennél is névtelenebbül szolgálnak egy egész közösséget, jelen esetben a Wikipediát. Itthon az ezredforduló után vált lehetségessé magyar nyelven is olvasni, a világ legnagyobb – még ha nem is a legpontosabb – enciklopédiáját.

Hiába szerkeszthetné bárki a Wikipediát, csak kevesen annyira „bolondok”, hogy részt vegyenek egy olyan munkában, amiből közvetlen hasznuk nem származik. Valakinek viszont ez a hobbija, Gervai Péter is az ilyen, modernkori kódexmásoló szerzetesek közé tartozik. A fiatalember foglalkozását tekintve főként internetszolgáltatással, biztonságtechnikával, hálózattervezéssel, illetve programozással foglalkozik.

A Wikipédia ötlete akkor tetszett meg neki, amikor látta, hogy egy héten belül a Google többször is a Wikipédiát dobta ki mint legjobb találatot, és az információk mindig hasznosnak bizonyultak. Viszont sajnálattal látta, hogy a magyar részhez évek óta nem nyúlt senki azon túl, hogy helytelen dolgokat írogattak bele. Ez bántotta, ezért kiharcolta a „magyaropédiát”, amin a mai napig igyekszik kordában tartani a tartalmat, hogy ne jelenjenek meg színvonaltalan bejegyzések.

 

Pártatlanság és pontosság

Ez a lexikon annyira része a köztudatnak, hogy még aki egyszer sem ment fel az oldalra információt keresve, az is hallotta már azt az ellenvéleményt, hogy jó pár helyen elfogult, de még ennél is nagyobb baj, hogy pontatlan. „Nos, ez így, ebben a formában nem igaz” – állítja Gervai Péter. Sőt szerinte ahhoz képest, hogy milyen módszerrel kerülnek fel a szócikkek az adatbázisba, meglepően magas a pontos információk aránya.

„Azt is mondhatnánk, hogy minél több szakértő vitázik egy-egy kérdéses szócikken, az annál kifinomultabb információkat jelent az adott témában, tehát a lehető legpontosabb leírást” – árnyalja a képet a főszerkesztő. „Sokkal nagyobb probléma, ha egy adott témához nem vagy csak nagyon kevesen értenek igazán, ami még globális méretekben is igaz lehet egy adott szakterülettel kapcsolatban. Például ki dönti el, kinek van igaza egy kvantumfizikai kérdésben?” – teszi fel a költői kérdést Gervai Péter. Szerinte a legfontosabb azt tisztázni, hogy mi nem a Wikipedia.

 

Betyárbecsület és önkéntesség

Nem idézetgyűjtemény, nem szakkönyvtár, nem egyetemi jegyzetparadicsom, ahonnan bátran lehet „kopipésztelni” – erre csúnyán rá szokott fázni a diákság. Ugyanis a Wikipedia maximum abban segíthet, hogy bővítse az emberek ismereteit, de nem fogja helyettünk megvilágítani és leírni az összefüggéseket.

Nagyon szeretnénk, ha kiindulási pontnak használnák a Wikipediát, de nem végső hivatkozásként – fejti ki álláspontját.

Bár a Wikipedia a mai napig adományokból tartja fenn magát, mégsem a pénzügyi segítség a legfontosabb a portálnak. A szerkesztők számítanak rá, hogy mindig jönnek újabbak, akiket rabul ejt a munka önzetlen volta, és a tudományok olthatatlan szeretete. „Ha úgy érzik, nekik is van még plusz két órájuk a 24 normális órán túl!” – teszi hozzá cinkos mosollyal az alapító.

Bookmark and Share
Hová tart a pénzügyi digitalizáció? Fooldal/event/events/Hova_tart_a_penzugyi_digitalizacio.html 2016 6 16 5 11 33 0 2016 6 16 5 11 36 17 false

Lesznek-e 10 év múlva bankfiókok? Meddig lesz szükségünk bankkártyára? Ezek a kérdések nemcsak a jövőkutatókat, de a banki szakértőket, sőt a fejlesztőket is foglalkoztatják.

A kérdésekre adható lehetséges válaszokat most meghallgathatják a CIB Bank banki innovációról és digitalizációról szóló szakmai rendezvényén, melyre ezúttal tisztelettel meghívjuk.

Az eseményen Ákos Tamás vezérigazgató-helyettes, retail üzletág vezető, valamint Brett King jövőkutató tart előadást a banki innováció lehetséges útjairól. Brett King, aki a Novathon #withCIB rendezvény kedvéért érkezik Budapestre, számos, a bankok jövőjével foglalkozó nemzetközi sikerkönyv szerzője. A szakembert, aki a „Breaking Banks rádiós műsor vezetője a „Voice Amerika” rádióban, az American Banker magazin korábban az év innovátorának választotta, a Bank Innovation médiavállalat pedig a bankszakma 10 legértékesebb márkája között tartja számon.

ELŐADÓK

Ákos Tamás vezérigazgató-helyettes, retail üzletágvezető

Brett King jövőkutató

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mindkét  előadás angol nyelvű lesz!

A szakmai nap lezárása a Novathon #withCIB  innovációs versenynek, ahol a résztvevők az online banki szolgáltatások fejlesztését elősegítő digitális alkalmazásokra vártak ötleteket a szervezők.

A részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát 2016. június 25-ig jelezze az Uniomedia munkatársánál, Benes Beátánál a +36 70 363-3497-es telefonszámon vagy a beata.benes@uniomedia.com e-mail címen.

2016 6 27 2 9 0 0 2016 6 27 2 11 0 0 CIB Bank Petrezselyem utcai székháza 3387 2016 6 27 2 9 0 0 2016 6 27 2 11 0 0 CIB Bank Petrezselyem utcai székháza false

Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

Aktuális lapszámunkból

ExhibitionKlisésen kezdve az idei Inside bemutatóját: a mostani teljesen más lesz, mint bármelyik korábbi évadnyitó eseményünk. Bár tényleg sokan puffogtatják ezt a beharangozást, az ITB körül valóban nagyot fordult a világ a legutóbbi, minden idők legnagyobb résztvevői létszámát produkáló Inside rendezvény óta. Idén először, a díjátadó estet megelőzően szakmai nappal is várjuk az ICT-világ jelenlegi meghatározó embereit, jövőbeni nagyságait.

A legkeresettebb emberek, cégek, cikkek, posztok Startupokkal próbálkozó egykori nagyvállalati menedzser, a versenyszférából állami céghez érkező vezető, az IoT és a lojalitás körüli problémák – ezek a témák keltették fel leginkább a múlt hónapban online olvasóink figyelmét.