31_GervaiPéter_420px.jpg
Forrás: ITB

Bizonyára kevesen ismerik Grint, azaz Gervai Pétert, pedig a többség legalább egyszer már olvasta írásait.

Mások ennél is névtelenebbül szolgálnak egy egész közösséget, jelen esetben a Wikipediát. Itthon az ezredforduló után vált lehetségessé magyar nyelven is olvasni, a világ legnagyobb – még ha nem is a legpontosabb – enciklopédiáját.

Hiába szerkeszthetné bárki a Wikipediát, csak kevesen annyira „bolondok”, hogy részt vegyenek egy olyan munkában, amiből közvetlen hasznuk nem származik. Valakinek viszont ez a hobbija, Gervai Péter is az ilyen, modernkori kódexmásoló szerzetesek közé tartozik. A fiatalember foglalkozását tekintve főként internetszolgáltatással, biztonságtechnikával, hálózattervezéssel, illetve programozással foglalkozik.

A Wikipédia ötlete akkor tetszett meg neki, amikor látta, hogy egy héten belül a Google többször is a Wikipédiát dobta ki mint legjobb találatot, és az információk mindig hasznosnak bizonyultak. Viszont sajnálattal látta, hogy a magyar részhez évek óta nem nyúlt senki azon túl, hogy helytelen dolgokat írogattak bele. Ez bántotta, ezért kiharcolta a „magyaropédiát”, amin a mai napig igyekszik kordában tartani a tartalmat, hogy ne jelenjenek meg színvonaltalan bejegyzések.

 

Pártatlanság és pontosság

Ez a lexikon annyira része a köztudatnak, hogy még aki egyszer sem ment fel az oldalra információt keresve, az is hallotta már azt az ellenvéleményt, hogy jó pár helyen elfogult, de még ennél is nagyobb baj, hogy pontatlan. „Nos, ez így, ebben a formában nem igaz” – állítja Gervai Péter. Sőt szerinte ahhoz képest, hogy milyen módszerrel kerülnek fel a szócikkek az adatbázisba, meglepően magas a pontos információk aránya.

„Azt is mondhatnánk, hogy minél több szakértő vitázik egy-egy kérdéses szócikken, az annál kifinomultabb információkat jelent az adott témában, tehát a lehető legpontosabb leírást” – árnyalja a képet a főszerkesztő. „Sokkal nagyobb probléma, ha egy adott témához nem vagy csak nagyon kevesen értenek igazán, ami még globális méretekben is igaz lehet egy adott szakterülettel kapcsolatban. Például ki dönti el, kinek van igaza egy kvantumfizikai kérdésben?” – teszi fel a költői kérdést Gervai Péter. Szerinte a legfontosabb azt tisztázni, hogy mi nem a Wikipedia.

 

Betyárbecsület és önkéntesség

Nem idézetgyűjtemény, nem szakkönyvtár, nem egyetemi jegyzetparadicsom, ahonnan bátran lehet „kopipésztelni” – erre csúnyán rá szokott fázni a diákság. Ugyanis a Wikipedia maximum abban segíthet, hogy bővítse az emberek ismereteit, de nem fogja helyettünk megvilágítani és leírni az összefüggéseket.

Nagyon szeretnénk, ha kiindulási pontnak használnák a Wikipediát, de nem végső hivatkozásként – fejti ki álláspontját.

Bár a Wikipedia a mai napig adományokból tartja fenn magát, mégsem a pénzügyi segítség a legfontosabb a portálnak. A szerkesztők számítanak rá, hogy mindig jönnek újabbak, akiket rabul ejt a munka önzetlen volta, és a tudományok olthatatlan szeretete. „Ha úgy érzik, nekik is van még plusz két órájuk a 24 normális órán túl!” – teszi hozzá cinkos mosollyal az alapító.

Bookmark and Share
Brain Bar Budapest Fooldal/event/events/Brain_Bar_Budapest.html 2016 4 25 2 12 0 0 2016 4 25 2 12 4 59 false

Europe's Festival of Future Thinking

Brain Bar Budapest is where the challengers and trendsetters from across Europe and beyond give us a glimpse of what’s to come. Brain Bar kicks off where other festivals throw in the towel. We take the hottest potatoes and toss them into the interdisciplinary oven with extra paprika, letting ideas and visions challenge each other. Philosophers take on disrupters. Technologists clash with ethicists. All interspersed with music and performance from artists with unique and unpredictable slants on what the future holds. Join us with partners Google and Wired and prepare to be changed.

Bővebb információ 

2016 6 2 5 0 0 0 2016 6 4 7 0 0 0 3364 2016 6 2 5 0 0 0 2016 6 4 7 0 0 0 false
Információs Társadalom Parlamentje Fooldal/event/events/infoparlament.html 2016 2 25 5 10 12 0 2016 5 20 6 9 38 49 false

Az Információs Társadalom Parlamentje a közigazgatás, a civil társadalom és az infokommunikációs iparág legnagyobb találkozója, egyben a legmagasabb érdekképviseleti fóruma.

Visszatekintve az elmúlt évek sikeres konferenciáira, azt mondhatjuk, hogy egyfajta műfajt teremtettünk; civil szakmai parlamentáris fórumot. Célunk az volt, hogy - törekedve a képviseleti elvre - a legszélesebb és legváltozatosabb szakmai kör mondhassa el véleményét az információs társadalom formálásában meghatározó döntéshozóknak. A rendezvény a közigazgatás, a civil társadalom és az infokommunikációs iparág legnagyobb találkozója, egyben a kormányzati infokommunikációs döntéshozók éves beszámolója is.

2016 6 16 5 10 0 0 2016 6 17 6 18 0 0 3314 2016 6 16 5 10 0 0 2016 6 17 6 18 0 0 false Kiemelt Kiemelt Kiemelt Kiemelt Kiemelt

Eseménynaptár

Aktuális lapszámunkból

A tigris és a lojalitás Mindig fontos vizsgálandó emberi tulajdonság volt a szervezetfejlesztések során a lojalitás. Lehetett szó a jelenlegi munkaerő megítéléséről vagy új emberek behozataláról, a cégvezetők, még inkább a cégtulajdonosok próbálták felmérni annak szintjét. A válság óta, és a jelenlegi legfiatalabb üzleti generáció színrelépésével ennek vizsgálata kritikussá vált a stabil, hosszú távú jövőben gondolkodó üzleti szereplők számára.

CSOK-osok és más költöző madarak „Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással.” Mostanság nem egyszer jut eszembe Örkény örökbecsűje, hisz mikro- és makrokörnyezetemben a nyár közeledtével és a CSOK tapinthatóvá válásával egyre több (top)menedzser töri a fejét lakás- vagy ingatlanvásárláson, építkezésen, felújításon. Így hát egy magára valamit is adó Family rovatban ott a helye az ilyen kurrens témának.