booktrack_címlap
Forrás: cnet.com

Mi az, ami élményben a szimpla könyvolvasás és a filmnézés között van? Hát a Booktrack: zenével és hangeffektusokkal fűszerezett e-könyv.

Nehéz eldönteni, hogy az elektronikus könyvek és a filmek jó vagy rossz tulajdonságait ötvözi-e az iOS-eszközökre készített (de már Androidra is készülő) Booktrack alkalmazás és a rajta olvashat (lejátszható?) könyvek.

Külön állíthatók a hangok

A dolog lényege annyi, hogy miközben olvassuk a könyvet, az alkalmazás azzal szinkronban zenét és hangeffektusokat játszik be. Valaki közeleg a folyosón: léptek kopognak. Benyit az ajtón: halljuk a zár kattanását. Mindeközben a könyvhöz (illetve az adott részlethez) illő zenét hallunk, ami segít elandalodni vagy éppen magasabb szinten tartani a feszültséget. A cég nem is valamilyen szintetizátoros pünnyögést tesz a könyvek alá: zeneszerzőket és zenészeket akar foglalkoztatni, akik minden könyvhöz egyedi "könyvzenét" készítenek. Készítője szerint a Booktrack mindezekkel feldobja az olvasás élményét; a nagy dolog pedig az az alkalmazásban, hogy a hangokat és a zenét az olvasás sebességéhez igazítja. Tempót a lapozás gyakoriságából számolja ki, és abból kalkulálja, hogy az adott oldalon belül éppen hol tartunk az olvasással. 

A Booktrack már kiadott egy ingyenes (angol nyelvű) könyvet, a Sherlock Holmes és a pettyes pánt című regényt, az újabb könyvek pedig a cég webáruházában címen érhetők el; a tervek szerint lesznek friss művek (például Salman Rushdie) és olyan klasszikusok, mint a Huckleberry Finn kalandjai, a Büszkeség és balítélet vagy a Rómeó és Júlia.

Már csak az a kérdés, hogy a könyvzene segít átélni az élményt vagy csak kizökkent a hangulatból? Az eddigi kipróbálók véleménye ugyan megoszlik, de inkább a negatívba hajlik: a Techcrunch és a Wired szakírója szerint elvonja a figyelmet, és pont a lényeg vész el az olvasásból - vagyis hogy a szöveget az olvasó képzeletének kell életre keltenie. A Cnet.News újságírója megengedőbb, szerinte mókás a dolog - kérdés, hogy akkor is érdekes lesz-e, ha elmúlik az újdonság varázsa.

Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

Aktuális lapszámunkból

PálfordulásHa munkaerő-problémákra gondolunk, az első asszociációnk, hogy non stop toborozni kell és mindent meg kell tennünk, hogy megtartsuk a „becserkészett” embert. Ehhez persze jól kell motiválni őt, és szépen ki kell építenünk benne a lojalitást. És mindeközben vigyáznunk kell arra is, hogy ki ne égjen. És sokszor mégiscsak beüt a krach: távozik a kolléga.

Globális kihívással néz szembe a munkaerőpiac„Változnak az idők, és mi is változunk bennük” – az örök érvényű latin mondás nem csak az emberi léptékű élethelyzetekre vonatkoztatható, hiszen jelen világunk nem szól másról, mint a változásról. Átalakul a technológiához való kapcsolatunk, megkérdőjeleződnek az emberi elme legyőzhetetlenségét hirdető eszmék – de vajon mi vár a munkaerőpiacra a jövőben?