booktrack_címlap
Forrás: cnet.com

Mi az, ami élményben a szimpla könyvolvasás és a filmnézés között van? Hát a Booktrack: zenével és hangeffektusokkal fűszerezett e-könyv.

Nehéz eldönteni, hogy az elektronikus könyvek és a filmek jó vagy rossz tulajdonságait ötvözi-e az iOS-eszközökre készített (de már Androidra is készülő) Booktrack alkalmazás és a rajta olvashat (lejátszható?) könyvek.

Külön állíthatók a hangok

A dolog lényege annyi, hogy miközben olvassuk a könyvet, az alkalmazás azzal szinkronban zenét és hangeffektusokat játszik be. Valaki közeleg a folyosón: léptek kopognak. Benyit az ajtón: halljuk a zár kattanását. Mindeközben a könyvhöz (illetve az adott részlethez) illő zenét hallunk, ami segít elandalodni vagy éppen magasabb szinten tartani a feszültséget. A cég nem is valamilyen szintetizátoros pünnyögést tesz a könyvek alá: zeneszerzőket és zenészeket akar foglalkoztatni, akik minden könyvhöz egyedi "könyvzenét" készítenek. Készítője szerint a Booktrack mindezekkel feldobja az olvasás élményét; a nagy dolog pedig az az alkalmazásban, hogy a hangokat és a zenét az olvasás sebességéhez igazítja. Tempót a lapozás gyakoriságából számolja ki, és abból kalkulálja, hogy az adott oldalon belül éppen hol tartunk az olvasással. 

A Booktrack már kiadott egy ingyenes (angol nyelvű) könyvet, a Sherlock Holmes és a pettyes pánt című regényt, az újabb könyvek pedig a cég webáruházában címen érhetők el; a tervek szerint lesznek friss művek (például Salman Rushdie) és olyan klasszikusok, mint a Huckleberry Finn kalandjai, a Büszkeség és balítélet vagy a Rómeó és Júlia.

Már csak az a kérdés, hogy a könyvzene segít átélni az élményt vagy csak kizökkent a hangulatból? Az eddigi kipróbálók véleménye ugyan megoszlik, de inkább a negatívba hajlik: a Techcrunch és a Wired szakírója szerint elvonja a figyelmet, és pont a lényeg vész el az olvasásból - vagyis hogy a szöveget az olvasó képzeletének kell életre keltenie. A Cnet.News újságírója megengedőbb, szerinte mókás a dolog - kérdés, hogy akkor is érdekes lesz-e, ha elmúlik az újdonság varázsa.

Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

Aktuális lapszámunkból

Szabadságharcok„A szék határozza meg a tudatot” hozzáállás gyönyörűen tükrözi, hogyan változik az ember viszonya a szabadság topikhoz. Életkortól, élethelyzettől, gazdasági helyzettől, digitális felkészültségtől, cégben betöltött pozíciótól függően „dinamikusan” alakul.

Rengeteg pénzt vettek ki az ICT-cégekből a tulajdonosokTöbb mint 113 milliárd forintnyi osztalékot vettek ki a tulajdonosok az ITBUSINESS által megvizsgált hazai infokommunikációs vállalatokból tavaly, ami majdnem 80 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a Telenor például 57 milliárd forintot hozott az új gazdának. Annak ellenére, hogy az összeállításunkban szereplő cégek árbevételében csak visszafogott növekedés volt, a nyereségük összességében közel ötödével bővült, és látványosan nőtt az egy alkalmazottra jutó profit is.