Mind gyakrabban hallani elektronikus könyvről, röviden e-könyvről vagy e-bookról. Két dolgot jelenthet ez a kifejezés: elektronikus szövegek olvasására alkalmas eszközt vagy magát a digitális olvasnivalót.

Elektronikus könyveket értékesítő webáruházat nyitott a Typotex Kiadó, amely egyúttal új szót is alkotott, ugyanis az internetről letölthető könyvet interkönyvnek nevezte el. Ezt a nevet viseli a cég tavaly január óta fejlesztett e-könyváruháza is.

 

Interkönyv

Az Európai Unió támogatásával létrejött Interkönyv eredményeként több mint 250 mű került fel az internetre. Ezek között aktuális és örök érvényű szakkönyvek éppúgy megtalálhatók elektronikus formában, mint felsőfokú tankönyvek – köztük olyanok is, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók. Az Interkönyv lapon kizárólag jogtiszta anyagok szerepelnek, s az üzemeltető gondoskodott a letöltött e-könyvek sokszorosítás elleni védelméről is. Az ár ugyanakkor versenyképes a fénymásolás díjával.

-
Az Interkönyv saját fejlesztésű szótövező programot alkalmaz, amely a dokumentum digitális verzióját szóhalmazzá alakítva intelligensen kereshetővé teszi az anyagot. A Typotex a projekt lezárása utáni első évben – vagyis 2011-ben – 3 millió forintos forgalmat vár az Interkönyvtől, s ezt terveik szerint 2012-re megkétszerezik.

 

Digitális tudástár

Nem tétlenkedett a digitális olvasnivaló fejlesztésében az e-Corvina sem. A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer digitális tartalomszolgáltatást támogató új modulja lehetőséget ad a könyvtáraknak arra, hogy digitális kölcsönzés formájában szolgáltatni tudják könyvállományuk meghatározott részeit.

A könyvtári szolgáltatások új generációs formáját várhatóan nemcsak a felsőoktatási intézmények könyvtáraiban, hanem a megyei és városi könyvtárakban is igénybe veszik majd.

Az új digitális kölcsönzési forma áttörést jelenthet a könyvtárak számára, hiszen olvasóik a világhálón földrajzi korlátok nélkül, szabadon férhetnek hozzá állományukhoz. Az olvasók a könyvtár webes katalógusán keresztül kezdeményezhetik digitális kölcsönzésre vonatkozó igényüket, majd a kölcsönzési idő lejártáig innen érhetik el az elkészült elektronikus példányokat is.

A digitalizált dokumentumok szerzői jogi védelméről a Corvina esetében is digitális jogkezelő rendszer gondoskodik. A könyvtár a szerzői jogokat figyelembe véve különböző megkötéseket tehet az elektronikus dokumentumok hozzáférhetőségét illetően. Meghatározhatja például, hogy az olvasó meddig érheti el az elektronikus példányt, hányszor nyithatja meg, vagy készíthet-e róla mentést. A kölcsönzési idő lejárta után a letöltési lehetőség megszűnik.

Az e-Corvina egyébként szintén uniós finanszírozással, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében fejlesztette ki az új Digitális Tudástár megoldást. A projekt közel 60 millió forint támogatást kapott.

Bookmark and Share
Magyar Marketing Fesztivál Fooldal/event/events/Magyar_Marketing_Fesztival.html 2017 1 18 4 15 15 0 2017 1 18 4 15 31 15 false

Negyedik alkalommal nyitja meg kapuit az ország üzleti- és marketing trendekkel és szakmai újdonságokkal foglalkozó szakmai konferenciája kis- és középvállalkozások tulajdonosainak, marketing- és üzleti döntéshozóinak, értékesítőinek. 

Vegyen részt 16 TOP-előadáson, találkozzon 16 TOP-előadóval, akik saját szakmájuk nagyjai. Hallgassa meg a kerekasztal 3, milliárdos forgalmú cég vezetőjének beszélgetését. Építsen kapcsolatokat a szervezett networkingen és gyűjts két óra alatt annyi partnert, amennyi akár az egész évre is bőséges lehet. Ha pedig mindez nem lenne elég, sétáljon egyet a 40+ standos szakkiállításon, találkozzon innovatív kiállítóval, ismerje meg a legújabb termékeket, szolgáltatásokat.

Bővebb információ 

2017 1 26 5 8 30 0 2017 1 26 5 18 0 0 Lurdy konferencia központ 3475 2017 1 26 5 8 30 0 2017 1 26 5 18 0 0 Lurdy konferencia központ false

Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

Aktuális lapszámunkból

A vizibilitás és a siker esete a toplistákonJanuár közepén elrajtolt az úgynevezett Top 52 szavazás, amely arra hivatott, hogy megtaláljuk, melyik ICT-cég volt 2016-ban a legsikeresebb.

Vigyázz, kész, rajt! megérkezett a Digitális Startup StratégiaDecember legvégén a kormány elfogadta Magyarország Digitális Startup Stratégiáját. A Digitális Jólét Programjának részeként készült, és annak más elemeihez is kapcsolódó stratégia a startup-ökoszisztéma egészét kívánja fejleszteni, különös hangsúlyt fektetve a B2B startupokra.