Mind gyakrabban hallani elektronikus könyvről, röviden e-könyvről vagy e-bookról. Két dolgot jelenthet ez a kifejezés: elektronikus szövegek olvasására alkalmas eszközt vagy magát a digitális olvasnivalót.

Elektronikus könyveket értékesítő webáruházat nyitott a Typotex Kiadó, amely egyúttal új szót is alkotott, ugyanis az internetről letölthető könyvet interkönyvnek nevezte el. Ezt a nevet viseli a cég tavaly január óta fejlesztett e-könyváruháza is.

 

Interkönyv

Az Európai Unió támogatásával létrejött Interkönyv eredményeként több mint 250 mű került fel az internetre. Ezek között aktuális és örök érvényű szakkönyvek éppúgy megtalálhatók elektronikus formában, mint felsőfokú tankönyvek – köztük olyanok is, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók. Az Interkönyv lapon kizárólag jogtiszta anyagok szerepelnek, s az üzemeltető gondoskodott a letöltött e-könyvek sokszorosítás elleni védelméről is. Az ár ugyanakkor versenyképes a fénymásolás díjával.

-
Az Interkönyv saját fejlesztésű szótövező programot alkalmaz, amely a dokumentum digitális verzióját szóhalmazzá alakítva intelligensen kereshetővé teszi az anyagot. A Typotex a projekt lezárása utáni első évben – vagyis 2011-ben – 3 millió forintos forgalmat vár az Interkönyvtől, s ezt terveik szerint 2012-re megkétszerezik.

 

Digitális tudástár

Nem tétlenkedett a digitális olvasnivaló fejlesztésében az e-Corvina sem. A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer digitális tartalomszolgáltatást támogató új modulja lehetőséget ad a könyvtáraknak arra, hogy digitális kölcsönzés formájában szolgáltatni tudják könyvállományuk meghatározott részeit.

A könyvtári szolgáltatások új generációs formáját várhatóan nemcsak a felsőoktatási intézmények könyvtáraiban, hanem a megyei és városi könyvtárakban is igénybe veszik majd.

Az új digitális kölcsönzési forma áttörést jelenthet a könyvtárak számára, hiszen olvasóik a világhálón földrajzi korlátok nélkül, szabadon férhetnek hozzá állományukhoz. Az olvasók a könyvtár webes katalógusán keresztül kezdeményezhetik digitális kölcsönzésre vonatkozó igényüket, majd a kölcsönzési idő lejártáig innen érhetik el az elkészült elektronikus példányokat is.

A digitalizált dokumentumok szerzői jogi védelméről a Corvina esetében is digitális jogkezelő rendszer gondoskodik. A könyvtár a szerzői jogokat figyelembe véve különböző megkötéseket tehet az elektronikus dokumentumok hozzáférhetőségét illetően. Meghatározhatja például, hogy az olvasó meddig érheti el az elektronikus példányt, hányszor nyithatja meg, vagy készíthet-e róla mentést. A kölcsönzési idő lejárta után a letöltési lehetőség megszűnik.

Az e-Corvina egyébként szintén uniós finanszírozással, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében fejlesztette ki az új Digitális Tudástár megoldást. A projekt közel 60 millió forint támogatást kapott.

Bookmark and Share
Mobile World Congress Fooldal/event/events/Mobile_World_Congress.html 2017 1 18 4 16 57 0 2017 1 18 4 17 3 39 false

Mobile World Congress is the world’s largest gathering for the mobile industry

The mobile industry continues to be characterised by high levels of growth and opportunity, and as the industry becomes more dynamic, the opportunities within it increase in equal amount, as do the challenges. In 2017, the Mobile World Congress conference programme will provide an essential, in-depth coverage of the contemporary and future mobile industry, highlighting specific areas of growth and opportunity.

Running across the full length of the Mobile World Congress, the 2017 conference programme will continue to be a central focus for the event, challenging and educating delegates whilst covering the latest technological developments, next generation services and growth strategies.

During next year’s event we are introducing a new conference format to include more sessions and enable an increased, in-depth analysis of the topics and trends that are shaping the mobile industry in 2017 and beyond. From the keynote programme to topic focused conference sessions, thought leaders from the most important companies in the mobile and adjacent industries will be represented across the four days of the event.

Bővebb információ

2017 2 27 2 9 0 0 2017 3 2 5 15 0 0 Barcelona 3484 2017 2 27 2 9 0 0 2017 3 2 5 15 0 0 Barcelona false

Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

Aktuális lapszámunkból

Egy szimulációs gyakorlat margójáraEmployer brandigről, tehetséggondozásról, példaképekről, sikeres cégekről sok szó esik ebben a lapszámban. No meg ezek összefüggéseiről.

Idol, menedzselj tálentet!Igen nagy félreértés övezi még mindig a hazai és a nemzetközi IT-piac legfontosabb motivációs és stratégiai elemét, azt a bizonyos talent managementet. Sokan, sokféleképpen próbálják megoldani a kihívást, de a tapasztalatok szerint még ahol valóban figyelnek is egy komplett program kiépítésére, ott is a legfontosabb elemek nélkül próbálják sikerre vinni a feladatot.