Egy felmérés szerint a növekvő informatikai biztonsági ráfordítások ellenére az adatlopások szaporodnak, ugyanakkor a vállalatok a virtualizálást, a felhőalapú számítástechnikát és a mobil technológiát tekintik elsődleges biztonsági kockázatnak.

Annak ellenére, hogy a vállalatok az informatikai költségvetés több mint felét biztonságra fordítják, a cégek 55 százaléka beismerte, hogy képtelenek biztonságossá tenni a virtualizált és felhőalapú munkakörnyezetüket. Kevésbé bíznak továbbá abban, hogy sikeresen megfigyelhetik az olyan fogyasztói eszközöket, mint például az okostelefonok és tabletek, valamint ezek biztonságossá tétele is nehézséget jelent – áll a Harris Interactive NetIQ számára végzett kutatásában. A Novell által most közzétett felmérésben 200 nagyvállalati informatikai döntéshozót kérdeztek meg az adatvédelmi erőfeszítések hatékonyságáról.

Rosszindulatú kódok (Forrás: lockergnome.com)

Tízből közel nyolc válaszadó panaszkodott az utóbbi két évben rosszindulatú kódokra, elveszett/ellopott készülékekre, külső és belső adatlopásra. A válaszadók legnagyobb problémái közé tartozott az is, hogy nincs idő a tetemes mennyiségű adat nyomon követésére, továbbá nehézségekbe ütközik a felhőben működő és a virtualizált számítógépek biztonságának felügyelete.

A szervezeteknek egyre több megoldandó feladattal és kockázattal kell szembenézniük, és ezzel együtt az informatikai biztonsági költségvetés is növekszik. Tízből csaknem nyolc (77 százalék) válaszadó említette, hogy az informatikai biztonsági költségvetés nőtt az előző évhez képest, és a vállalat informatikai költségvetésének átlagosan több mint felét (59 százalék) a biztonságra fordítják.

A Novell Magyarország is készített korábban felmérést a témában. A válaszok tanulsága szerint a vállalatok most és a jövőben is jelentős hangsúlyt kívánnak fektetni a megfelelő IT-biztonsági megoldások kiválasztására. A megkérdezettek 39 százaléka tervezi a jogosultságkezelés továbbfejlesztését a közeljövőben, 31 százaléka pedig logmenedzsment rendszer bevezetésén vagy a jelenlegi rendszer továbbfejlesztésén gondolkozik. 23 százalék fejlettebb autentikációs rendszer bevezetését fontolgatja, 22 százalék kezdene adatvédelmi megoldás implementálásába, és 21 százalék a felhasználói tevékenység naplózását megvalósító projektet tervez.

Novell

Aktuális lapszámunkból

Letye-petye-lepetye!Ki ne skandálta volna már kiskorában Weöres Sándor sorait a pletykázó asszonyokról? Talán akkor még csak a ritmusa volt, ami miatt olyan nagy sebbel-lobbal mondtuk a mondókát.

Szex, hatalom, pénz – erről is szól a munkahelyi pletykaA jó vezető uralja a pletykát, ha tisztában van azzal, hogy egy vállalaton belül van formális és informális kommunikáció. Mind a kettőnek megvan a hasznos és haszontalan része, a vezető feladata megfelelően a maga javára fordítani mindet. Az online világ megváltoztatta, kiben bízhatunk, de tematizálta is a pletyka világát.