Egy felmérés szerint a növekvő informatikai biztonsági ráfordítások ellenére az adatlopások szaporodnak, ugyanakkor a vállalatok a virtualizálást, a felhőalapú számítástechnikát és a mobil technológiát tekintik elsődleges biztonsági kockázatnak.

Annak ellenére, hogy a vállalatok az informatikai költségvetés több mint felét biztonságra fordítják, a cégek 55 százaléka beismerte, hogy képtelenek biztonságossá tenni a virtualizált és felhőalapú munkakörnyezetüket. Kevésbé bíznak továbbá abban, hogy sikeresen megfigyelhetik az olyan fogyasztói eszközöket, mint például az okostelefonok és tabletek, valamint ezek biztonságossá tétele is nehézséget jelent – áll a Harris Interactive NetIQ számára végzett kutatásában. A Novell által most közzétett felmérésben 200 nagyvállalati informatikai döntéshozót kérdeztek meg az adatvédelmi erőfeszítések hatékonyságáról.

Rosszindulatú kódok (Forrás: lockergnome.com)

Tízből közel nyolc válaszadó panaszkodott az utóbbi két évben rosszindulatú kódokra, elveszett/ellopott készülékekre, külső és belső adatlopásra. A válaszadók legnagyobb problémái közé tartozott az is, hogy nincs idő a tetemes mennyiségű adat nyomon követésére, továbbá nehézségekbe ütközik a felhőben működő és a virtualizált számítógépek biztonságának felügyelete.

A szervezeteknek egyre több megoldandó feladattal és kockázattal kell szembenézniük, és ezzel együtt az informatikai biztonsági költségvetés is növekszik. Tízből csaknem nyolc (77 százalék) válaszadó említette, hogy az informatikai biztonsági költségvetés nőtt az előző évhez képest, és a vállalat informatikai költségvetésének átlagosan több mint felét (59 százalék) a biztonságra fordítják.

A Novell Magyarország is készített korábban felmérést a témában. A válaszok tanulsága szerint a vállalatok most és a jövőben is jelentős hangsúlyt kívánnak fektetni a megfelelő IT-biztonsági megoldások kiválasztására. A megkérdezettek 39 százaléka tervezi a jogosultságkezelés továbbfejlesztését a közeljövőben, 31 százaléka pedig logmenedzsment rendszer bevezetésén vagy a jelenlegi rendszer továbbfejlesztésén gondolkozik. 23 százalék fejlettebb autentikációs rendszer bevezetését fontolgatja, 22 százalék kezdene adatvédelmi megoldás implementálásába, és 21 százalék a felhasználói tevékenység naplózását megvalósító projektet tervez.

Novell

Aktuális lapszámunkból

How are you?Amerikában a fenti közismert nyelvi kifejezésre illik az „I’m fine”válasszal túllendülni. De itthon is rendre megkapom ezt a kérdést – hála az égnek nem feltétlenül csak merő udvariasságból. Például akkor, amikor találkozom az ICT-társadalom valamelyik prominensével. S mivel érzem, látom rajta, tudom: valóban érdekli, hogy vagyunk; hogy megy a cégnek; hogy sikerül(t) az évünk. Így a válaszom is érdemi: munkás évünk volt, sok változással járt, de most is jól sikerült.

Mozgolódnak a magyar távközlési óriásokA Las Vegas-i fogyasztói elektronikai kiállításon a mesterséges intelligencia és az önvezető autók kerültek a középpontba. A magyar távközlési piac óriásvállalatai elkezdték felkészíteni vállalkozásaikat a jövőre. A felvásárlások sora sem maradt el – összeállításunkból azt is kiderül, mely amerikai vállalat kért csődvédelmet önmaga ellen.