Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

RSS

IT
Forrás: sourcegroupbilling.com

Egy nemrégiben elkészült Chicago-i tanulmány rámutatott, hogy a vállalkozások egyre inkább folyamodnak költséghatékonyságot garantáló IT-megoldásokhoz; ily módon redukálva a céges költéseket, ugyanakkor fejlesztve vállalkozásukat. Vegyük sorra a leghatékonyabbakat.

A tanulmány a Chicago-i Society for Information Management (SIM) intézet jóvoltából látott napvilágot. Ennek részleteit a múlt heti, Seattle-ben megrendezett SIMposium 09 konferencián tárták a nagyérdemű elé. Pontosabban: csupán azzal a párszáz informatikai vezetővel (CIO) osztották meg a tapasztaltakat, akik részt vettek a konferencián. Szerencsére, a Stevens Institute of Technology egyik szakmabeli professzora kielemezte a tanulmányt, mely a vállalati stratégiák tervezésénél igencsak jól jöhet a talpon maradni igyekvő cégeknek.

Van kiút a gödörből. (fotó: logicalsquare.com)

A tanulmány alapjául a SIM, körülbelül négyezer informatikai vezetőt és senior IT döntéshozót tömörítő bázisa szolgál. A kutatás jelen esetben 243 SIM-tagra terjedt ki.
A tanulmányt elemző Jerry Luftman professzor szavaiból kiderült, hogy bár túlsúlyban vannak a fejlődést megcélzó vállalati intézkedések, ám költségvetésüket a bizonytalan gazdasági környezet kihívásaihoz igazítják a cégek.

Luftman úgy tartja, hogy mióta a pénzügyi recesszió negatív hatásai jól láthatóan köszönnek vissza a vállalati büdzsékben, a nehézkes piaci állapotokra túlnyomórészt a következővel válaszolnak a vállalatok: csökkentés, csökkentés, csökkentés. Ahogy ráadásul Luftman véli, mindezt ész nélkül teszik a cégek, elsősorban a költséghatékonyságra helyezve a fókuszt és minden mást másodlagossá téve, olykor figyelembe sem véve a mellékhatásokat.

És bár a vizsgálatból kiderül az is, hogy még mindig a költségcsökkentés és az üzleti produktivitás fokozása kerülnek elsődleges szempontként egy vállalat fókuszába, ugyanakkor az IT-költések már a képzeletbeli lista ötödik helyén állnak. Nem kifejezetten invesztíciós céllal, hanem főképp költséghatékonyságot lehetővé tevő alternatívaként kerül szóba az IT.

A cégek között a legnépszerűbb IT „beruházások” az üzleti intelligencia, a szervervirtualizáció és az ERP megoldások hármasából kerülnek ki. Utóbbi kettő ráadásul kifejezetten népszerű, hiszen gyors, hatékony költségcsökkentést garantál egy vállalat számára. Az üzleti intelligencia kérdése már bajosabb, noha arra a megállapításra jutottak az analitikusok, hogy ha közvetlenül nem is teszik hatékonyabbá a céges költségvetést, azért mindenképpen lendületet adnak a redukciót megcélzó folyamatoknak – ezáltal pedig a fejlődésnek is.

A vizsgálatból továbbá kiderült: nem csak szóbeszéd, hogy a recesszió igenis megrángatta a cégeket. A vizsgált vállalkozások több mint fele számolt be arról, hogy a 2008-as eredményeket korántsem tudta produkálni 2009-ben. A jövőt illetően már optimistábbak: csupán harmaduk mondta, hogy 2010-ben is hasonlóan negatív eredményekkel számol.

Luftman ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalatok többségének nincs is pontos elképzelésük a jövőről. Ezt az állítását arra alapozza a professzor, hogy míg jól láthatóan csökkentek a céges megszorítások, addig a fejlődést megcélzó intézkedésekbe/eszközökbe kevésbé forgatják vissza a megspórolt anyagi javakat. Bizonytalanság bizonytalanságot szül: a sérülékeny gazdasági miliőtől továbbra is tartanak a cégek.

Inkább olyan, biztos és pozitív eredményeket generáló lehetőségekbe invesztálnak a céges felsővezetők, mint például az outsourcing. A kiszervezés jövőre várhatóan az IT-költések 15 százalékát teszi ki, szemben a 12 százalékos idei adattal. Ugyanakkor az infrastrukturális kiadások továbbra is alacsonyak, s jövőre várhatóan két százalékkal maradhatnak el az idén tapasztalt kiadásoktól – 31 százalékra csökkenve ezzel.
A vezetők felé mindenképpen biztatólag hathat, hogy egy CIO, vagyis informatikai vezető megbízatási ideje folyamatosan nő: 2009-ben már átlagosan 4,6 év.

Konzekvenciaként tehát elmondható, hogy azok a vállalkozások, melyek a gazdasági válság mélyítette gödörben stagnálnak, ráadásul a költségek csökkentésén túl nem látnak messzebbre, tulajdonképpen maguk alatt vágják a fát. Viszont amennyiben ésszerű IT-beruházásokba kezdenek az informatikai vezetők, ezek, a költségek redukálásán túl valódi céges fejlődést eredményezhetnek.

computerworld.com

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2054 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Lakovich Nándor

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4911 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: