Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

Közel három év alatt európai szintre kerül a hazai egyetemek és kutatóintézetek országos informatikai infrastruktúrája. A fejlesztések révén a vidék is egyre jobban bekapcsolódhat a nemzetközi oktatási-kutatási programokba.

Mintegy 4,2 milliárd forint támogatást kap az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a HBONE+ program. A HBONE a hazai felsőoktatási és kutatási közösség országos, nagysebességű, különcélú, ip alapú számítógép-hálózata, amit a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) működtet.

A most induló program a HBONE hálózatának és szolgáltatásainak nagyszabású fejlesztésére irányul, és négy fő területre terjed ki. Ezek a következők: az adathálózati infrastruktúra továbbfejlesztése az európai felsőoktatási és kutatói adathálózat integráns részeként; térben elosztott nagykapacitású és nagysebességű számítási és adattárolási infrastruktúra kiépítése; kollaborációs szolgáltatások fejlesztése; a nemzetközi együttműködést támogató, szövetségi alapon működő azonosítási és jogosultságkezelési köztes infrastruktúra fejlesztése.

A kiépülő HBONE+ hálózatot az NIIFI működteti majd. A fejlesztési program 2009-ben indul és 2011 végéig tart. Kiemelkedő fontosságú, hogy a hazai kutatók együtt tudjanak gondolkodni a világ kutatóival.

Ehhez nélkülözhetetlen a korszerű, nagykapacitású infrastruktúra. Mindig a szélessávú infrastruktúra az alapkérdés, amire a tartalom, a tudáscsere épülhet - fogalmazott a HBONE+ projekt indulásakor Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Hozzátette: a szóban forgó program, illetve a kutatói együttműködés példamutató lehet a vállalatok és az állampolgárok számára.

Baja Ferenc kiemelte, hogy a HBONE+ megnöveli a vidéki intézmények lehetőségeit, továbbá jelezte, hogy a program a nemzeti digitális közmű egyfajta kísérletének is tekinthető.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: