Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

server room
Forrás: energystar.com

Újabb fejlesztések válnak valóra Magyarország európai színvonalú egyetemi szuper-számítógépes hálózatán.

A szuperhálózat nemcsak tudományos számítási eredmények, könyvtári digitális archívumok vagy távoli adatmentések tárolására alkalmas, hanem szinte bármilyen „adatfarm” létrehozható benne. Hatvan millió forintos beruházás eredményeképpen 0,5 petabájt kapacitású elosztott adattárolási hálózat megteremtését tűzte ki célul a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) a HBONE+ elnevezésű ÚMFT-projekt keretén belül.

Az ország három pontján, Budapesten, Dunaújvárosban és Sopronban telepített „storage” infrastruktúra nagyméretű adatállományok megbízható tárolását és rugalmas elérését teszi lehetővé. A korábbinál huszonötször nagyobb kapacitású rendszer konfigurálását az egyes helyszínekre telepített menedzsment-csomópontok (szervergépek) kialakításával oldják meg.

A hamarosan induló szolgáltatást az NIIF tagintézményei ingyenesen vehetik igénybe, és igen változatos módon használhatják fel: a rákkutatást segítő ct-felvételek vagy akár teljes könyvtárak tárolása sem elképzelhetetlen.

A fejlesztők is haladnak a korral: ez a rendszer képezi majd ugyanis az adattárolási alapját annak a dinamikusan igényelhető, virtuális gépek kialakítására alkalmas felhő alapú infrastruktúrának is, amelyet az intézet a TÁMOP 4.1.3. projekt keretében fejleszt ki novemberig.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: