Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

RSS

ISO
Forrás: iso.ch

Régi vágyuk a felhasználóknak, hogy a szoftverek nyílt szabványokon alapuljanak.
Vannak is nyílt szabványok, az alkalmazások közötti együttmûködés sok esetben mégsem javul. Hol a hiba?

Szentiványi Gábor ügyvezető igazgató, ULX
Szabadon hozzáférhető

A szabványok életünk minden területén jelen vannak. Senki sem csodálkozik azon, hogy minden autóban ugyanott van a fékpedál. Természetesen egy új autót tervező vállalat sem úgy kezdi, hogy fizet a fékpedál megfelelő helyre tételéért. Ezt a nyílt szabvány biztosítja, mint ahogy azt is, hogy egyetlen gyártó sem tudja kisajátítani magának a piacot, gúzsba kötve az ügyfelet. Az elfogadott definíció szerint a nyílt szabvány szabadon hozzáférhető, royalty- és szabadalommentesen implementálható.

A nyílt szabványok serkentik az innovációt, mert csökkentik a belépési költséget a piacra, így a gyártók az új ötletekbe fektethetnek be, nem pedig egy elterjedt elvárásnak való megfelelésbe.

Tim Berners-Lee szerint a világháló a nyílt szabványok miatt mûködik. Nem tehetjük meg, hogy valamit univerzálisként állítunk be, de közben kontrollt gyakorolunk felette. Az informatika egyéb univerzális területeit – a kommunikációt, a dokumentum- és adatbázis-kezelést – még mindig sok zárt szabvány uralja. Ezek a 21. századi információs társadalomban megfojtják az innovációt.

A kormányoknak hatalmas felelősségük van a szabadalommentes nyílt szabványok támogatásában. Így kikényszeríthetik az interoperabilitást, és biztosítják az együttmûködést „alanyi jogon”, nem pedig gyártók közötti, sokszor nem nyilvános megegyezések, alkuk eredményeképp. A nyílt szabvánnyal szemben könnyû a „kútmérgezés”, azonban ellen kell állnunk a kísértésnek.

Keszei Balázs Microsoft-platformszakértő, Microsoft

Gyártófüggetlen

Az elmúlt öt évben a Microsoft jelentős energiát fektetett abba, hogy termékei minél jobban együtt tudjanak mûködni a piacon lévő megoldásokkal, illetve hogy minél több alkalmazás váljon elérhetővé a Microsoft-platformon. Ennek az egyik eredménye az Office Open XML szabvány megalkotása és átadása az ISO részére.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) közös technikai bizottsága 2008 tavaszán nyilvánította az Office Open XML-t olyan nyílt dokumentumformátummá, mint amilyen például a html, a pdf vagy az odf formátumok. A fájlformátum kezelése innentől az ISO szervezetén belül zajlik, ezáltal a szabvány gyártófüggetlenné vált.

Az immár ISO által karbantartott fájlformátum jelentős biztonságot nyújt a szervezeteknek, hogy hosszú távon tudják tárolni és visszaállítani a dokumentumokat, valamint segíti a különböző gyártók alkalmazásainak együttmûködését. A világon független szoftverfejlesztők és platformszolgáltatók százai fejlesztenek ki megoldásokat az Office Open XML alkalmazásával.

A Microsoft – kiszélesítve hosszú távú céljait – kiemelt figyelmet szentel az iparágak és platformok közti együttmûködésnek. Ennek egyik eredménye a különböző protokollok elérhetővé tétele a versenytársak részére. A következő időszakban további együttmûködési lehetőségek is elérhetővé válnak, hogy a felhasználók minél jobban fel tudják használni az informatikai megoldásukat az üzleti igényeik kiszolgálására.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: