Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

23_niifi_szupergep_420px
Forrás: ITB

Országosan négy helyszínen kezdődött meg április elején a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet szuperszámítógépeinek átadása. Budapest mellett három egyetemváros kutatási lehetőségei bővülnek a projektnek köszönhetően.

A Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő (NIIF) Intézet 2001-ben helyezte üzembe az első hazai szuperszámítógépet, s máig csaknem 200 kutatási projekt használta ki százszázalékos lekötéssel a rendszer kapacitását. Most, a szolgáltatás indulásának 10. évfordulóján teljesen megújult, teljesítményében csaknem két nagyságrenddel megnövelt, korszerű infrastruktúra áll a magyar kutatók rendelkezésére, amelynek felépítését a felhasználói igények növekedése indokolta.

 

Hetvenszeresen

Az új infrastruktúra négy szuperszámítógépből áll, amelyeket földrajzilag elosztottan, az ország különböző városaiban helyeztek el (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged), s a NIIF dedikált optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egyetlen hatalmas erőforrássá. Összesített kapacitásuk meghaladja a 48 teraflopot, amely a régebbi rendszer 70-szerese.

-

A négy gép közül a legnagyobb teljesítményű – egyben az ország legerősebb számítógépe – a Debreceni Egyetemre került szuperszámítógép; ezt a Silicon Graphics International (SGI) gyártotta. A Pécsi Egyetemen üzemelő gép szintén SGI, de eltérő architektúrájú, míg a Szegedi Egyetemre és az NIIF budapesti központjába szállított gépeket a HP gyártotta.

 

A legerősebb

A debreceni szuperszámítógép a legerősebb Intel-processzorokra épülő speciális clusterarchitektúra. A gép 1536 processzormagot és több mint 6 terabájt memóriát tartalmaz, amelyet egy közel fél petabájtos (500 terabájt) háttértároló egészít ki.

A rendszer a legkorszerűbb energiahatékony technológiákat alkalmazza, vízhűtéses kialakítású, számítási teljesítménye pedig meghaladja a 18 teraflopot. Elsődleges felhasználói a debreceni felsőoktatási és akadémiai intézmények kutatói, de az NIIF rendszerébe kapcsolódva minden magyar kutató rendelkezésére áll.

A nemrégiben Pécsre került SGI UltraViolet 1000 típusú szuperszámítógép speciális, osztott memóriás felépítésének köszönhetően a legsokoldalúbban felhasználható szuperszámítógép; Intel Xeon X7542 típusú 6 magos processzorok találhatók benne, összesen 1152 maggal. A számítási teljesítmény meghaladja a 10,5 teraflop értéket. A 6 terabájt memóriát minden processzor közvetlenül megcímezheti. Ezért is egyedülálló ez a szuperszámítógép: olyan alkalmazások is hatékonyan futtathatók rajta, amelyek folyamatai extrém mennyiségű, akár több terabájt memóriát igényelnek.

 

Bekapcsolódás

Az új NIIF szuperszámítógépes infrastruktúra – amellett, hogy képes a hazai kutatás alapvető igényeinek kiszolgálására – lehetővé teszi, hogy hazánk bekapcsolódjon az Európai Kutatási Térség keretében formálódó, az EU által támogatott integrált európai szuperszámítógépes infrastruktúrába, biztosítva, hogy kutatóink a nagy európai rendszerekhez is hozzáférjenek.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: