Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

A vállalati nyomtatási megoldások kiválasztásában kezdenek helyet kapni a környezetvédelmi szempontok is. A jól kialakított eszközparkkal és nyomtatási-dokumentumkezelési folyamatokkal nemcsak a környezetet lehet némiképp tehermentesíteni, de a szervezet is komoly költségeket takaríthat meg.

A papírmentes iroda jó ideig álom marad: továbbra is minden cég – nem beszélve az államigazgatásról – óriási mennyiségben nyomtat és másol papír alapú dokumentumokat, sokszor feleslegesen. Ezek nem csak az adott szervezet költségeit növelik, de óriási terhelést jelentenek a környezetre is.

Hogy csak a papírnál maradjunk: az Egyesült Államokban kivágott fák felét a papírgyártás használja fel, az előállított papír mintegy 30 százalékából nyomtatópapír, füzet lesz. Természetesen a gyártás emellett óriási mennyiségű vizet, energiát és különféle vegyi anyagokat is igényel. A papírt el is kell juttatni a felhasználás helyére; maga a nyomtatás is meglehetősen környezetterhelő folyamat; és aztán az előállított dokumentummal is kell kezdeni valamit.

 

Újrahasznosítani, amit lehet

A „zöld gondolkodás” már mintegy két évtizede elérte a nagy nyomtatógyártókat is: odafigyelnek a termékeikben felhasznált anyagokra, a gyártás folyamataira és az ezzel járó környezeti terhelésre.

A Xerox pédául 1991 óta 94 százalékkal csökkentette a gyártás során keletkező por és mérges gázok mennyiségét, az egész vállalatra kiterjedően pedig azt vállalta, hogy 2002 és 2015 között 25 százalékkal mérsékli a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét. Ez utóbbit minden bizonnyal sikerül teljesítnie, hiszen 2006-ig már 18 százalékos volt a csökkenés, mondja Égető József, a Xerox Magyarország XOS-specialistája.

Égető József, Xerox Magyarország
A következő nagy környezetvédelmi lehetőség – amelyben a gyártók számítanak az ügyfelek együttműködésére – a kellékanyagok újrahasznosításában rejlik. Az újrahasznosítás több célt is szolgál: egyrészt csökkenti a kommunális hulladéklerakókba jutó veszélyes hulladék mennyiségét, másrészt feleslegessé teszi a gyártási alapanyagok egy részének előállítását, csökkentve a nyersanyagigényt. A legtöbb vállalatnak globális – és Magyarországon is működő – programja van az újrahasznosításra, amelyről szívesen tesznek közzé számokat.

A Canon, a honlapján szereplő adatok szerint, 2008 végéig 212 ezer tonna nyomtatókazettát gyűjtött vissza és hasznosított újra. A Xeroxnál az 1990-es évek eleje óta folyó újrahasznosítási program során eddig mintegy 900 ezer tonna használt eszközt (tehát nem csak kazettát) vettek vissza, amelyekből 2,8 millió új berendezést állítottak elő. A cég évente mintegy 7 millió festékkazettát gyűjt be vásárlóitól, mondja Égető József. A HP a saját adatai szerint 1991 és 2007 között 134 ezer tonnányi visszavett tonert és tintapatront dolgozott fel, és több mint 200 millió ilyen kellékanyagot gyártott újrahasznosított műanyagból.

A gyártók igyekeznek minden eszközzel megkönnyíteni az üres kellékanyagok visszajuttatását. A Canonnál például nem kell mást tenni, mint a használt kazettát betenni abba a dobozba, amiben az új jött, arra ráragasztani egy weboldalról könnyen kinyomtatható postázási címkét, majd a kiürült kazettát ingyenesen visszaküldeni a legközelebbi újrahasznosítási helyre. A HP Planet Partner programjában részt vevő felhasználók online rendelhetnek gyűjtődobozokat, majd a megtelt dobozok elszállítását szintén online csatornán kérhetik.

A legjobb persze az, ha nincs mit visszaküldeni. A Xerox a szilárdtintás berendezéseiben szója alapanyagú festéket használ, amely olyannyira nem tartalmaz mérgező anyagokat, hogy akár meg is lehetne enni, mondja Égető József, bár elismeri, hogy különösebb kulináris élményt nem nyújtana a festék. A környezetvédelem szempontjából nagy előnye viszont, hogy nincs cserélendő toner: a nyomtatóba egyszerűen be kell helyezni a festéket, és csupán a szállítódoboz elhelyezéséről kell gondoskodni.

Ez egy nyomtató 3-5 éves átlagos használati idejét figyelembe véve 90 százalékkal kevesebb hulladékot és újrahasznosítandó kellékanyagot jelent.

 

Takarékos készülékek, takarékos felhasználók

A gyártók arra is törekednek, hogy berendezéseik minél kevesebb áram felhasználásával működjenek. Ma már alapvető elvárás az Energy Star minősítésnek való megfelelés, de ezen túlmenően számtalan aprósággal igyekeznek lefaragni az áramfogyasztásból.

Ilyen lehet, ha a készülék hamarabb kapcsol készenléti (alvó) üzemmódba, és ott a szokásosnál kevesebb energiát vesz. Az új fűtési megoldások segítik a gyorsabb melegedést, az alacsonyabb hőmérsékleten használható tonerek pedig csökkentik a működéshez szükséges áram mennyiségét. A Xerox emulzióaggregációs (EA) tonere finomabb festékszemcséinek vagy az új típusú fúvókáknak köszönhetően azonos nyomtatási lefedettség eléréséhez kevesebb (esetenként feleannyi) festékanyagot igényel.

-

Persze a felhasználók is sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék nyomtatóik áram- és papírigényét. Meglepően sokat jelenthet, ha éjszakára kikapcsolják a készülékeket, hiszen azok készenléti állapotban is fogyasztanak némi áramot. Belső felhasználásra szánt, várhatóan rövid életű dokumentumokat nyugodtan lehet kétoldalas formában vagy vázlat (draft) üzemmódban, esetleg kisebb sortávolsággal nyomtatni.

Ehhez időnként maguk a nyomtatási rendszerek is segítséget adnak. A Xerox nemrégiben mutatta be a ColorQube 9200-as sorozathoz fejlesztett Print Advisor szoftvert. Az alkalmazás a monitor képernyőjének jobb alsó sarkában megjelenő feliratokkal emlékezteti a végfelhasználót azokra az egyszerű tennivalókra, amelyekkel gazdaságosabban és „zöldebben” tud nyomtatni. Ha a felhasználó például egy hosszú dokumentum egyoldalas nyomtatását választja, a képernyőn megjelenő üzenet azonnal felajánlja neki a kétoldalas nyomtatást.

-
Magának a papírnak a megválasztásával is sokat lehet takarékoskodni. Számos vállalat még mindig húzódozik az újrahasznosított papírtól, pedig ezek között is vannak olyanok, amelyek minőségüket tekintve semmiben nem maradnak el a hagyományos nyomtatópapírtól, és nem is kerülnek többe amazoknál.

Ezen a területen érdekes újdonsággal szolgálhat majd a Xerox immár szabadalommal is védett találmánya, az újraírható nyomtatópapír (lásd erről keretes írásunkat). Az eszközpark ésszerű megválasztásával a megtakarítási lehetőségek köre is bővül. Minden készülékgyártó évek óta hangoztatja, hogy mennyire fontos a nyomtató- és fénymásoló eszközpark gondos, az igények pontos felmérésén alapuló megválasztása és a készülékek egységes, központosított (sok esetben a gyártóhoz vagy partneréhez kiszervezett) felügyelete.

 

Átkonfigurálás, optimalizálás

Az eszközpark kialakítása során fel kell térképezni a beruházási és működési költségeket, illetve azok mérséklésének lehetőségét. Az igények és prioritások meghatározása után lehet kiválasztani a megfelelő eszközöket, figyelve arra, hogy a nagyobb teljesítményű berendezések általában fajlagosan olcsóbban működtethetők, de csak akkor, ha valóban ki is használják kapacitásukat. Rendszerint kiderül, hogy a korábbinál sokkal kevesebb készülék is elegendő a normális ügymenethez. A HP által közzétett egyik esettanulmány szerint a lancashire-i megyei tanácsnak 2900, hálózatba kötött eszköze volt. A nyomtató- és fénymásolópark átalakításával ezt a számot a hetedére csökkentették; a monokróm nyomatok száma 43, a színesek száma 36 százalékkal csökkent, amitől visszaesett a papír- és tonerfelhasználás, valamint az áramfogyasztás is.

Az eszközpark átkonfigurálásához érdemes szakemberek segítségét igénybe venni, de például a Xerox weblapján elérhető egy ingyenesen használható kalkulátor is: ebbe felvihetők a meglévő és az újonnan megvásárolni kívánt berendezések, majd a program automatikusan kiszámolja, hogy mennyi volt és mennyi lesz a berendezések áramfogyasztása, kellékanyag-felhasználása, valamint károsanyag-kibocsátása, hoz egy érdekes példát Égető József.

Papír, újratöltve

Minden bizonnyal a kamu szerződések írói és az önjelölt James Bondok is örömmel veszik a Xerox és a PARC kutatóinak egyik, több éve kutatási fázisban lévő újítását: a papírt, amelyről egy nap után eltűnik a nyomat.

A Xerox kutatói szerint az irodákban előállított oldalak kétötöde csupán a nyomtatás napján szükséges. Ezek nyomtatására ideális az új papír, amelyről szobahőmérsékleten nagyjából egy nap alatt tűnik el a nyomat, hogy utána teljesen üres oldalként újra felhasználható legyen. Különösen hasznos lehet ez a papír olyanok számára, akik nem szívesen olvasnak képernyőn még rövidebb szövegeket sem, ezért előszeretettel nyomtatnak ki emlékeztetőket, e-maileket.

A törölhető nyomat műszaki háttérét olyan különleges bevonat adja, amely bizonyos hullámhosszúságú fénynek kitéve megváltoztatja a színét, s utána fokozatosan visszahalványul. Ehhez kialakítottak egy speciális nyomtatót is, amely ezt a fényt használva állítja elő a kívánt nyomatot.

A Xerox weboldalán látható filmen ezt a nyomtatót egy hagyományos berendezés kimenetére szerelték (ezzel biztosítva a papírtovábbítást), de jellegét tekintve a technológia a felhasználó számára megkülönböztethetetlen a hagyományos nyomtatástól. A törölhető papírokon lévő nyomatokkal nem kell megvárni, amíg teljesen elhalványulnak: hő hatására – ami például egy lézernyomtató belsejében éri a papírt – az eredeti nyomat egyből eltűnik.

A technológiával még vannak kisebb nehézségek (a papírt például tönkreteszi, ha összehajtják, meggyűrik, vagy tollal írnak rá), és persze az alapanyag is drága. Így aztán a Xeroxnál sem tudják megmondani, mikor lesz belőle kereskedelmi termék, de mindezek ellenére bíznak a jövőbeni sikerben – persze ha a felhasználók hajlandóak lesznek megfizetni a magasabb árat a környezetvédelem oltárán.

A nyomtatóoptimalizálási és -menedzselési megoldások közvetett módon is hozzájárulnak az előállított oldalak számának csökkentéséhez. Egy ilyen szoftverrel osztályokra és akár egyénekre lebontva is összegezni lehet az adott időszak alatt kinyomtatott oldalakat. Rendszerint már kvótákat sem kell meghatározni és szankciókat sem kell bevezetni: maga a tudat, hogy kimutatás készül, drasztikusan visszafogja a dolgozók nyomtatási kedvét.

A hálózatba kötött, központilag felügyelt eszközpark pedig egészen komoly optimalizációs lehetőségeket tár fel a vállalat előtt: alapértelmezésként beállítható a kétoldalas nyomtatás, személyekre lebontva tiltható egyes (például színes) nyomtatók használata, de annak sincs akadálya, hogy mondjuk, a tíz oldalnál hosszabb dokumentumokat automatikusan a gazdaságosabban üzemelő nagyobb berendezésre irányítsa a szoftver – hoz egy példát Égető József.

 

Amit lehet, elektronikusan

A részletes kimutatásokra alapozva már komolyabb dokumentumkezelő stratégiákat is ki lehet dolgozni, eljutva a takarékosság még magasabb szintjére: amikor a vállalati folyamatokat alakítják úgy, hogy lehetőség szerint minden elektronikusan utazzon a vállalaton belül, és egy dokumentumot csak akkor kelljen kinyomtatni, ha elnyerte végső formáját.

A vállalati munkafolyamat-támogató és dokumentumkezelő rendszereket elsősorban nem a környezetvédelemre találták ki, hanem az ügyintézési folyamat felgyorsítására, de „mellékhatásként” a belső papírforgalom csökkenését is eredményezik. Ez főképp a belső szervezeti egységek között termelődő és közlekedő papírokra vonatkozik: a legtöbb esetben a folyamat végén továbbra is papír alapú dokumentum keletkezik (rendszerint több példányban), akár elhagyják a szervezetet, akár irattárba kerülnek.

 

Szigorú eljárásrend

A jogi és a műszaki lehetőségek már adottak akár az elektronikus adattovábbításra, akár az archiválásra, de ezek széleskörűen még nem terjedtek el, éppen azért, mert egy elektronikus dokumentum csak akkor lesz bizonyító erejű, ha szigorú eljárásrend szerint készült. A cégek többségénél ezért inkább csak a kimenő számlamásolatok elektronikus tárolása terjedt el nagyobb mértékben.

Szakemberek véleménye szerint össznemzeti szinten az államigazgatás működésének elektronizálása csökkentené a keletkezett papír mennyiségét. A közigazgatás egésze nincs felkészülve az elektronikus dokumentumok fogadására, és maga is jobbára papíron bocsátja ki döntéseit.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: