Menü

RSS

inkjet_címlap
Forrás: inkjetconsulting.com

Általános vélekedés szerint a nyomtatógyártók betegre keresik magukat a készülékekhez méregdrágán adott kellékanyagokkal. A HP egyik szakértője most elmagyarázta, hogy miért is kerül ennyibe a tinta és a papír.

Némi színezett víz, meg papír, ennyi kell a tintasugaras nyomtatáshoz, gondolhatná az átlagember, és bizonyos mértékig igaza is lenne. A tinta valóban vízbázisú, de a színezőanyag mellett vagy tucatnyi különféle adalékanyag található benne, a fotópapír pedig 6-7 rétegből áll, ahol minden rétegnek vagy száz különböző tulajdonságát kell figyelembe venni – igyekezett jó korán eloszlatni a tévképzeteket rendhagyó előadásán Thom Brown, a HP san diego-i fejlesztőlaboratóriumának munkatársa (saját kifejezésével élve: tintológus, avagy Ink Jedi).

Thom Brown
A tintasugaras nyomtatás ötlete 1979-ben fogalmazódott meg egy HP-s kutató fejében, mesélt a kezdetekről Brown: a legenda szerint a kotyogós kávéfőzőt figyelve jutott eszébe, hogy pusztán hőenergiával mozgásba lehet hozni folyadékot – akkor pedig tintát is lehetne papírra juttatni. Az ötlet alapján pedig megszületett a tintasugaras nyomtató, amely az emberi szem becsaphatóságára épít, és ugyanazt a technológiát használja, mint a pointillista festők: a kellő sűrűséggel egymás mellé helyezett pontokat a szem bizonyos távolságból már nem tudja megkülönböztetni az egyes képpontokat.

Nagyon nem mindegy persze, hogy mekkorák ezek a képpontok. A modern nyomtatók egyetlen festékcsöppje körülbelül egy pikoliter tintát tartalmaz (egy literben ezermilliárd pikoliter van); a 12 pontos Times New Roman A betű már 1400 festékcseppből áll; egy normál 10x15-ös fotó pedig 35 millió cseppet igényel, ahol egyetlen színt akár 32 külön cseppből állítanak elő, sorolta az adatokat Thom Brown.

Megfelelő nyomtatási sebességet persze csak úgy lehet elérni, ha a festékcseppeket gyors egymás utánban lövik a papírra. A nyomtatófejen elhelyezkedő több száz (az emberi hajszálnál háromszor vékonyabb) fúvókához folyamatosan adagolják a tintát. Nyomtatás során az éppen szükséges fúvókákat 300 fokosra melegítik fel, ami a benne lévő tintát azonnal elpárologtatja, így az valósággal kilő a fúvókából (ettől jet az inkjet). A levegőben lehűlve újra cseppfolyós lesz, majd eltalálja a papírt és – jó esetben – a megfelelő helyen a megfelelő méretű foltot hagyja. Mindezt másodpercenként 36 ezerszer lehet megtenni! Eközben persze a nyomtatófej mozog, és bármilyen  közel is van a papírhoz, a mikroszkopikus tintacsöpp méretéhez képest mégis messze. A cseppet a megfelelő helyre juttatni nagyjából olyan feladat, mintha egy 30 emeletes ház tetejéről kellene egy mozgójárdán lévő vödörbe beletalálni egy szőlőszemmel – érzékeltette a nehézségeket Brown.

Egy-egy új tintafajta kifejlesztése átlagosan 3-5 évig tart. A színezőanyagon kívül a tinta tartalmaz tartósítót, csomósodásgátlót, tapadást segítő adalékot, és még jó pár különféle anyagot, amelyek mindegyikének kompatibilisnek kell lennie a többivel. Ezért is van, hogy vagy 1000 próbaverzió készül el, mire megtalálják a megfelelő összetételt. Nem egyszerűbb a papír sem. A fotópapír több rétegből áll: az alaprétegre jön a fényvisszaverést fokozó vagy a tintát elnyelő réteg, és az egészet vékony műanyag fedi le, hogy lehetőség szerint vízálló legyen. Porózusságának köszönhetően a tintacsöppek szilárdan elhelyezkednek a papír felszínén, gyorsan megszáradnak, így kevésbé érzékenyek a kenődésre.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2051 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Grace Gerald

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4901 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Inviitech

A legkeresettebb cégek: