Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


RSS

Játék Zynga cikk
Forrás: Zynga

Újabb kiegészítést nyújtott be eddigi bejegyzési kérelméhez a Zynga. A több mint 600 oldalas dokumentum számos érdekességet is felfed a cégről, többek között a szokásosnál szorosabb viszonyát a Facebookkal.

A Zynga nyilvános részvénykibocsátása elé nagy várakozással tekintenek a befektetők, a játékfejlesztő cég papírja könnyen az év tech-részvénye lehet. Nem csoda, hogy a szokásosnál nagyobb érdeklődés követi a tőzsdére kerülés minden mozzanatát. A tőzsdefelügyelethez most benyújtott papírokból sok olyan részletre fény derült a céggel kapcsolatban amik eddig csak sejthetőek voltak. Az első és legnagyobb meglepetés, hogy a Facebook szinte abszolút kontrollt gyakorol a fejlesztő felett, csaknem úgy, mintha egy leányvállalata lenne. A másik meglepetést a Google okozta, habár eddig is tudvalevő volt, hogy a keresőcég befektetett a Zyngába, annak mértékéről senki nem nyilatkozott.

Birodalmak és szövetségek

A Facebook részben a Zyngának köszönheti kimagasló sikerét, így nem csoda, ha szeretné minél rövidebb pórázon tartani a céget, amit annak ellenére meg is tesz, hogy a fejlesztők elvileg függetlenek a közösségi oldaltól. A megegyezés szerint a Zyngának legkésőbb egy héttel a megjelenés előtt be kell jelentenie új termékeit a Facebooknak, bármely termék ami Facebook platformjára készül vagy a cég adatait használja nem portolható más hálózatokra. A Zynga emellett nem fejleszthet játékot bizonyos rivális közösségi oldalak számára, a lista természetesen nem nyilvános.

A Google befektetése a + indulása után nem érte túl nagy meglepetésként az üzleti világot. Bár a dolgot többször cáfolták, a pletyka tartotta magát és most bizonyságot nyert. A TechCrunch tavaly még 100 millió dolláros összegről cikkezett, a jelenlegi adatok szerint a Google ettől jóval többet fektetett a fejlesztőbe, számolva azzal, hogy hamarosan saját közösségi oldat indít. A Google+ esetében a forráskódból nyilvánvaló, hogy a Facebookhoz hasonlóan játékok fejleszthetőek rá, ezek segítettek annak idején a Facebook népszerűségének növelésében. A Google befektetésével valószínűleg annak esélyét szerette volna növelni, hogy Zynga később neki is fejleszt játékokat, arról azonban nem tudhatott, hogy a Facebook gyakorlatilag meghatározhatja, hogy kinek és mit fejlesszen a játékkészítő.

All Things D

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: