Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
48_balogh_tamas_H1.jpg
Balogh Tamás, H1 SystemsForrás: ITB

Az 5G hálózatok és az azokon futó alkalmazások működtetéséhez számos új, ráadásul újfajta adatközpontra lesz szükség. A gond csak az, hogy még senki nem biztos abban, milyenekre.

Sokszorosára növekvő adatátviteli kapacitás, alig néhány ezredmásodpercre csökkenő késleltetés – két olyan tulajdonsága a mostanában kiépíteni kezdett 5G hálózatoknak, amelyek teljesen új alkalmazások és felhasználási módok megjelenését teszik lehetővé. Az ultra nagy felbontású videók, a VR- és AR-alkalmazások vagy az IoT-eszközök garmadája és az erre épülő új „live” alkalmazások azonban egyúttal azt is jelentik, hogy a mobilhálózati adatforgalom a jelenleginek a több százszorosa is lehet.

 

A hálózat peremén

Ez pedig nemcsak magukat a mobilhálózatokat, hanem a rajtuk futó alkalmazásokat kiszolgáló háttér-infrastruktúrát is próbára teszi – mondja Balogh Tamás, a H1 Systems adatközpont szakértője, a vállalat szingapúri leányvállalatának ügyvezetője. Ha azonnali elemzéseket, reakciókat akarunk kapni, akkor helyben elérhető számítási kapacitásokra is szükség lesz. Emiatt a mostani, alapvetően regionális vagy országos igényeket kiszolgáló adatközpontok mellett meg kell jelennie egy újabb adatközponti rétegnek: ezek az úgynevezett edge, vagyis a hálózat peremén elhelyezkedő adatközpontok, amelyek mondjuk egy turisták által sűrűn látogatott területet, egy sportesemény helyszínét vagy mondjuk, egy iroda-komplexumot vagy ipari automatizálási célokat szolgálnak ki.

A csapda abban van, hogy egyelőre még távolról sem alakult ki az 5G-re épülő szolgáltatások üzleti modellje, a szolgáltatások ökoszisztémája. Amíg nem lehet tudni, hogy mennyien és mire, milyen új módon fogják használni az 5G hálózatokat, ki és milyen formában fog fizetni a jobb szolgáltatásokért, addig az őket kiszolgáló adatközpontokat sem igazán érdemes kiépíteni – de amíg nincs infrastruktúra, nincs tömeges használat sem.

 

Gyorsan telepíthető, kis fogyasztású és rugalmas

Jelenleg az útkeresés fázisában jár a szakma, és ez a H1 Systemsnek is komoly piaci lehetőségeket jelent. Függetlenül az üzleti modelltől, az edge adatközpontoknak gyorsan telepíthetőnek, kis fogyasztásúnak, rugalmasnak és minél magasabb szinten automatizáltnak kell lennie. Ilyeneket fejleszt a H1 Systems is, és a célt nem a meglévő adatközpont kicsinyítésével próbálja elérni, hanem teljesen új tervezési alapelvekből indul ki. (A bodeni adatközpont kiépítése során szerzett tapasztalatok jó kiindulási pontot jelentenek ehhez.) A cég többféle megoldást fejleszt attól függően, hogy milyen gyorsaságú (hálózati elérés) és mennyiségű számítási feladatot kell majd kiszolgálnia az adatközpontnak. Mindegyik verzió azonban gyorsan telepíthető, olcsón üzemeltethető és skálázható kialakítású lesz.

„Több pilotot is tervezünk, és keressük a kapcsolatot azokkal a partnerekkel, akik az új ökoszisztémában szintén szerepet akarnak vállalni, akár alkalmazásfejlesztőként, akár szolgáltatóként. A célunk az, hogy Magyarországon az elsők között demonstráljuk ennek az új technológiának az előnyeit és költséghatékonyságát” – teszi még hozzá Balogh Tamás.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: