Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


60_rubrik.jpg
Forrás: ITB

A megalapítása óta eltelt öt évben a Rubrik eljutott az „érdekes startup, van egy felhős adatmentő megoldása” véleménytől a felhős adatmenedzsment-megoldások megkerülhetetlen, piacvezető pozíciójáig. Ezalatt az idő alatt kiterjesztették a menthető eszközök körét, így ma már nemcsak felhős, illetve virtualizált környezetek mentésére nyújt megoldást a többszörösen díjnyertes szoftverük, hanem például fizikai hostok mentését is megoldhatjuk általuk. Almási Zsolt elárulja, hogyan.

A Rubrik CDM (cloud data management) egy hiperkonvergens, végtelenbe skálázható rendszer, amely egyszerű és letisztult felületet nyújt a különböző rendszerek adatmenedzsmentjére. Nem kell többé külön feladatokat definiálni, elég egy egyszerű felületen megadni, hogy melyik rendszer adatát mennyi ideig és milyen sűrűn mentve szeretnénk tárolni – a többit a háttérben kezeli a megoldás.

 

Gyorsaság működésben és telepítésben

Az új szemléletnek köszönhetően a korábbi sok elemből álló mentő-archiváló megoldásokat egy egyszerű, „minden az egyben” rendszerrel tudjuk kiváltani, amihez nem kell külön tároló, mentő szerver, backup proxy, katalógus hoszt és az ezek összekötéséhez szükséges SAN-hálózat. A Rubrik megoldása ezeket az alkotóelemeket egyben tartalmazza és a már meglévő Ethernet hálózatot használja.

A rendszer a nagyméretű SSD cache és az egyedi fájlrendszer kialakítása lévén nagyon gyors. Ez nemcsak a működésre igaz, hanem a telepítésre is – a rackbeszerelés után 10-15 perc alatt beüzemelhető az automatizált cluster-építésnek hála.

Ha nem szeretnénk minden adatot a Rubrik céleszközein tárolni, akkor archiválási megoldásnak választhatunk felhős mentést, de akár meglévő storage megoldásokat is támogat a rendszer. A deduplikáció és indexelés kiterjed az archiválási területekre, így visszaállás esetén csökkenteni lehet a felhőből letöltendő adatmennyiséget és az ehhez szükséges időt. De hozhatnánk példának a Cloudian tárolórendszerét is: ez szabványos felhős (S3 API) csatolón nyújt a felhős objektumtárolókkal azonos funkcionalitást a Rubrik mentések archiválása számára.

 

Védett mentések

A gyártó nagy figyelmet fordít az adatok biztonságra, ami nem merül ki annyiban, hogy minden adat titkosítva közlekedik a hálózaton és titkosítva tárolódik az eszközön. A rendszer a zsarolóvírusos támadások ellen is képes védelmet nyújtani, amit úgy sikerült elérni, hogy a mentések módosítás elleni védelemmel kerülnek tárolásra. A védett mentések mellett a rendszer radar modulja figyeli az adatok változását, eltérés esetén (például nagy mennyiségű fájl hirtelen törlődése/titkosításakor) pedig riasztást küld és megoldást nyújt a visszaállításra.

Az 5.0-ás szoftververzió tovább bővítette a támogatott rendszerek sorát: már az Office 365-ös környezetek és a különböző adatbázisok (pl. Oracle, SQL, SAP HANA) mentését is képes kezelni a vezető virtualizációs platformok (úgymint VMware, HyperV, Nutanix), illetve felhős szolgáltatók (AWS, Azure, Google Cloud) mellett. Ez kiegészült a tavaly felvásárolt Datos IO megoldásának integrálásával, melynek segítségével NoSQL-adatbázisok, például MongoDB és Cassandra mentése is megoldhatóvá vált a Rubrikkal. Az új verzió tovább finomítja az „instant-mount” visszaállítás támogatását – a korábbi instant virtuális gép futtatása mellett már adatbázisokat is másodpercek alatt lehet közvetlenül a Rubrik tárhelyéről futtatni, rövidítve a visszaállításhoz szükséges időt. Ezen felül azt is tudja, hogy akár migrációs szándékkal, akár haváriahelyzet esetén a mentett virtuális gépeket kilője a felhőbe, azaz a helyi erőforrások helyreállásáig olcsó DR site-ként felhős szolgáltatásokat használjunk.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: