Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
36_McKinsey.jpg
Forrás: ITB

Az agilitás manapság már minden cégnél kötelező ismérv, de a legtöbb esetben csak a nagyvállalatok kísérleteznek vele. Hatékonysága viszont még messze van attól, amit ebből a módszertanból ki lehetne hozni.

A probléma a céges emberi erőforrásban rejlik, a véletlenszerűen összegründolt csapatok nem tudnak együtt dolgozni, kommunikációs problémákkal küzdenek és „analóg” megoldásokkal operálnak, sőt a legtöbb estben még érdekellentétek is súlyosbítják az agilitás sikeres alkalmazását a vállalati kultúrákban. A versenyképesség és hatékonyság növelése érdekében nem kerülhető ki ez a módszertan, a transzformáció sikere a vezetők és munkavállalók mentalitásán áll vagy bukik.

 

Valódi agilitás álcák helyett

A hazai üzleti transzformáció egyik fő jellemzője, hogy az érintettek szeretnék megúszni az aktív részvételt és együttműködést igénylő feladatokat, és ímmel-ámmal vesznek csak részt bennük. Ez legtöbb esetben találkozik a felső vezetői elvárásokkal is, vagyis ne közösen legyünk agilisek, hanem csak bizonyos tagjai a csoportnak. Így a gyakorlatban félremegy a csoportszintű agilitás, hiszen hiába barkácsoltak össze egy vegyes csoportot, amiben benne van minden IT-s és termékfejlesztő, marad az átkosból örökölt „gulyás” (mindent bele) folyamatok kézi vezérlése, ami a későbbi bukás záloga is egyben.

Ezt az áldatlan hungaricumot unta meg Füredi Júlia, aki startupjával szeretné kimenti ebből az ördögi körből a vállalatokat, valódi agilitást szavatolva nekik. A módszer alapja egy mobilapplikáció, ami az alkalmazottakról próbál begyűjteni minden információt, hogy ezek alapján lehessen megtervezni és felépíteni egy-egy agilis projektcsapatot. A sparQ az aktuális szervezeti kultúrát veszi górcső alá, a csapatok építő elemeire fókuszál, tagjainak pszichológiai biztonságát, innovációra való hajlamát, bátorságát és hajlandóságát vizsgálja. Maga a felmérés már másfél hónap alatt is ki tud termelni annyi adatot, ami alapján már sejteni lehet a transzformációhoz szükséges szervezeti erősségeket, illetve mik azok a hibák, melyeket a céges kultúrában orvosolni és finomra kell majd hangolni.

 

Ki vállalja a véleményét?

Hogy az applikáció sikeresen feltárja, milyen változásokra lesz szükség, 1200 programozott és modulárisan testre is szabható kérdést tartalmaz. Ezek már az új generációk nyelvén „beszélnek”, megannyi képpel és Tinder-szerű lapozgató mechanizmussal operálva. Anonim módon is, de személyiségünket felvállalva is lehet válaszolni az egyes kérdésekre (ez jelzi, mennyire transzparens valójában egy-egy szervezet). Ezek kétharmada a munkatársak közötti kapcsolatot vesézi ki szórakoztató módon „beugratós” feladatokkal, a maradék pedig a szervezetben való viselkedésre összpontosít.

Az applikáció maga is összeállít álomcsapatokat a munkatársainkból, de lehetőség van a tagok megszavazástatására is. Ez sokkal inkább növeli a motivációt, az agilitást és elköteleződést, hiszen saját kollégáik szentelik fel a közös feladatra őket.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: