Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
36_Entrepreneur.jpg
Forrás: ITB

A projektalapú gondolkodás és munkavállalás a jövő versenyképes szakembereinek védjegyévé válhat, azonban a vállalatok számára még kérdéses, hogyan kezeljék és foglalkoztassák a szabadúszó munkavállalókat céges környezetben.

Hiába dolgozik valaki fix állásban, ha nem elégedett a munkájával és nem szereti, ahogyan bánnak vele a munkahelyén. Egyre többen vágynak arra, hogy azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek, amiben jók, és a mai bizonytalan világban ne egyetlen munkahelyhez kötődjenek, hanem lehetőség szerint több lábon álljanak.

A munkaerőpiacon körülbelül a 2000-es évek óta figyelhető meg dinamikus változás, amelynek egyik fő mozgatórugója, hogy egyre nagyobb mértékben nő a hibrid foglalkoztatás, azaz az alternatív foglalkoztatásúak – a szabadúszók, a szerződéses megbízással vagy az alkalmi projektekre szerződtetett munkavállalók – száma. Egy globális humánerőforrás trendeket vizsgáló kutatás szerint az Egyesült Államokban, Európában és Indiában összesen mintegy 77 millió fő állította magáról, hogy szabadúszóként dolgozik. A tanulmány szerint például az USA-ban a munkavállalók már több mint 40 százaléka dolgozik alternatív munkaviszonyban. A kutatásból az is kiderült, hogy a szabadúszók azért boldogabbak, mert úgy érzik, a saját maguk urai lehetnek, annak ellenére, hogy hosszabbra nyúlik a munkával töltött idejük és heti/havi bevételük is bizonytalanabb, mint a hagyományos munkarendben dolgozóké.

Az egyéni vállalkozók és szabadúszók nagyra értékelik az önállóságot, mivel azzal foglalkoznak, amiben a legjobbak, s miután saját szakmai tudásukat és tapasztalataikat használják, nem esik nehezükre, hogy hosszú órákat dolgozzanak. Az úgynevezett „gig economy” részeként végzett munka már nem a tradicionális, hosszú távú, egy foglalkoztatóhoz fűződő munkaviszonyt jelenti. A projektalapú gondolkodás a jövő versenyképes munkavállalóinak és szervezeteinek innovatív eszköze lehet.

 

Újgenerációs munkavállalók

Miután világszerte munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalatok, a munkáltatók számára nemcsak az jelenti a kihívást, hogy megtalálják és megtartsák a szakembereket, hanem az is, hogyan alkalmazkodjanak ahhoz a trendhez, hogy az újgenerációs munkavállalók szemlélete eltér a hagyományos munkarendben tevékenykedő munkavállalókétól, magyarázza Dária Belinskaya, a szabadúszók foglalkoztatását segítő nemzetközi szervezet, a SMarthu magyarországi képviseletének vezetője. „Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban egyre többen állnak át a szabadúszó életformára a SMarthu nyilvántartása alapján. Ennek okai között szerepel, hogy az újgenerációs munkavállalók két fontos értéket tartanak szem előtt: megfelelő fizetést kapjanak és rendelkezhessenek elegendő szabadidővel. Leginkább az utóbbi miatt döntenek egyre többen a szabadúszó életforma mellett, annak minden előnyével és hátrányával együtt” – fogalmazott a vezető. Az alapítók célja az volt, hogy olyan segítő szervezeti hátteret, támogató környezetet biztosítsanak a szabadúszó életformát választó művészeknek, kreatív szakembereknek, amelyben nem terheli le őket a munkához kapcsolódó adminisztráció és a kiszámíthatatlan pénzügyi környezet. Így biztosítják a szabadúszók legális munkavégzésének feltételeit; a megbízó cégek munkáját pedig azzal támogatják, hogy abban az esetben, amikor a projektben dolgozó szabadúszók nem rendelkeznek céges háttérrel, átveszik az alvállalkozói szerződések alapján a számla kiállítási és az ehhez kapcsolódó bérszámfejtési feladatokat, illetve az ezzel járó teljes körű adminisztrációt és bérszámfejtést. Mindez jelentősen csökkenti a céges háttér nélkül dolgozni kívánók alkalmazásával járó kockázatot. Ezzel a társadalmi-üzleti innovációval a folyamatosan változó kreatív szektor támogatása valósult meg. Cseri Dóra, a Smart hazai koordinátora szerint az úgynevezett hibrid foglalkoztatás és ezen belül a szabadúszás trendje Magyarországra is átszivárgott, de ennek gyakran sokkal prózai oka van: a vállalatok minél kevesebb költséggel akarják megúszni a projektalapú foglalkoztatást. „Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár a szabadúszás gyakorlata, ezért szükséges a szemléletformálás és a szabadúszók oktatása” – mondja Cseri Dóra. Tapasztalatai szerint a régóta függetlenül dolgozók saját munkakörnyezetet teremtenek, rutinokat alakítanak ki, és mivel komoly áldozatokat hoztak ezért az életformáért, sokkal nagyobb felelősséget éreznek az elvállalt munkák iránt.

Jolly Joker freelancerek

A freelancerek vállalati környezetben való fogadtatásával kapcsolatban vegyes tapasztalatokról számolt be Benyovszky Tünde, egy hazai HR-tanácsadó cég alapítója. Mint mondja, van, ahol a belsős munkatársak ellenségesen fogadják a külsős kollégákat, mert sokszor jobban megfizetik őket. Ennek ellenére megfigyelhető az a trend is, hogy a vállalatok egyre nyitottabbá válnak a szabadúszók felé, például beszállítók keresésekor.

A tréningpiacon egyre növekvő trend a szabadúszó trénerek szerződtetése a tréningcégek helyett. De az is tény, hogy továbbra is vannak olyan munkáltatók, akik csakis cégekkel akarnak együtt dolgozni, hiszen így csökkentik a kockázataikat.

Miután a szabadúszók projektekben gondolkodnak, és a megbízási díjat a megvalósítás után kapják, gyakran sokkal teljesítményorientáltabbak, mint a belsős munkatársak. Időben is hatékonyságra törekednek, hiszen nem óradíjalapon dolgoznak, nem érdekük elodázni a teljesítést. “Relatív, hogy drágábban dolgoznának, hiszen magasabb színvonalon, gyorsabban teljesítenek, és ráadásul nem kell őket folyamatos bérrel fenntartani, hiszen egyszeri kiadást jelentenek” – fűzi hozzá Benyovszky Tünde.

 

Aki viszont még kezdő szabadúszó, annak érdemes fokozatosan beleszoknia a mobil életformába. Első lépésként a stabil munkahely mellett ajánlott egy-két kisebb projektet bevállalnia, és tökélyre fejlesztenie a szakmai tudását, hogy később annyira vonzó legyen a szakértelme, hogy ne neki kelljen munkát vadásznia, hanem őt vadásszák le az ajánlatokkal.

Sokan azt hiszik, hogy a szabadúszó életforma láblógatással jár, pedig rendkívüli fegyelmezettséget igényel. Vannak nehéz napok, hetek és sok hullámvölgy is. Meg kell küzdeni a bizonytalan bevételekkel, a hektikus munkaterheléssel és azzal is, hogyan menedzselje valaki saját magát, sorolta a kihívásokat Cseri Dóra.

 

Freelancerek vállalati közegben

Szabadúszókkal már nagyvállalati közegben is lehet találkozni, hiszen ahogyan átalakulnak a robusztus munkafolyamatok, úgy születnek meg a projektalapú megbízások. Ha nem is minden feladatkörben, de néhányban olcsóbb megoldást jelent külsősöket foglalkoztatni. A kérdés inkább az, hogyan állítsák fel azt a szabadúszó-poolt, ahová nyúlni lehet. Az idegen szabadúszók érthetően kockázatot jelentenek, hiszen a vállalat nem tudja, nem ismeri, milyen színvonalon dolgoznak, mennyire tartják a határidőket, mennyire ismerik a céget, és rendelkeznek-e azokkal a kompetenciákkal, amelyekre szükség van a feladathoz. A profi szabadúszók esetében ilyen kérdések már nem merülnek fel; terhelhetőek, hiszen maguk választják meg, mikor dolgozzanak. Ebből az is következik, hogy hatékonyabbak, képesek egyhuzamban hosszabb időt eltölteni egy projekten, vagy azonos idő alatt több projektet is képesek tető alá hozni. Ezenkívül a terület specialistái, hiszen azzal foglalkoznak, amit szeretnek. Azzal viszont érdemes számolni, hogy sürgős feladat esetén extra díjazást kérnek.

 

Ha szabadúszókkal dolgozunk, gondoljunk arra, hogy hozzáférhetnek a termékeinkhez, szolgáltatásainkhoz vagy az üzleti partnereinkhez kapcsolódó érzékeny információkhoz. Miután a szabadúszók általában a vállalkozások elég széles körével dolgoznak, előfordulhat, hogy pár héttel később már egy versenytársunk projektjén tevékenykednek. S lévén ők nem az alkalmazottaik, kötelezni sem lehet őket arra, hogy konkurens céghez ne menjenek, de írásban kérhetünk titoktartást.

Vállalati oldalról nézve egy szabadúszó felvétele ragyogó befektetés lehet, ráadásul napjaink munkaerőpiaci viszonyai között egyre kevésbé lehet elkerülni ezt a foglalkoztatási formát. Ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk mind az előnyeivel, mind a hátrányaival a szabadúszók foglalkoztatásának.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a szabadúszók független vállalkozók, és ennek megfelelően kell kezelnünk őket. A legfontosabb azt tudatosítani, hogy a munkáltató nem szabhatja meg a szabadúszó munkavégzésének kereteit, nem mondhatja meg neki, hol vagy hogyan dolgozzon. Ez rejt némi kockázatot, de a legtöbb esetben kiváló munkaerőnek bizonyulnak a szabadúszók, és teljes mértékben megérik a beléjük fektetett energiát, pénzt és bizalmat.

Ahogy dr. Király Zsolt, a Budapesti Metropolitan Egyetem egyetemi docense, az emberi erőforrások szakának vezetője tanácsolja: „Jó megoldás lehet ezért olyan integrált munkaerő-stratégiák és programok kidolgozása, amelyek segíthetnek a szervezeteknek mind a rendelkezésre álló, mind a hagyományos kereteket túllépő munkaerő-opciók szélesebb körű kihasználásában.”

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: