Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
34_www.business_womens.jpg
Forrás: ITB

A magyar vállalatoknál nem jellemző, hogy céges szabályzatban írnák elő a kötelező ruhaviseletet a kollégáknak, a magától értetődő szabályok és elvárások rendezik a kérdést. Aki nem tudja, milyen ruha előnyös számára az üzleti életben, a tanácsadók az archetípus és az évszaktípus szerinti ruhaválasztásban is segítenek.

Bevallom, az öltözködés az a területe életemnek, ami a fejlesztendők közé tartozik. Ha lehet, akkor a kényelmesebb, lazább, sportosabb megjelenést választom, az alapdarabok közé tartozik a farmer és a sportcipő. Magas sarkú cipő kétszer volt rajtam az életemben: az egyik az esküvőm volt, a másik az eljegyzésem. Átlátszó, lenge strandruhába vagy rövid szoknyába üzleti találkozóra soha nem mennék, hiszen józanésszel belátom, hogy a saját érdekemet szolgálja, ha az alkalomnak megfelelően öltözve érkezem – ez már fél siker.

 

Csak ennyi: „Öltözz megfelelően!”

Ezért is szimpatikus számomra a General Motors (GM) amerikai HR-vezetője, Mary Barra, aki 10 évvel ezelőtt lett az óriáscég személyzetise. Az első intézkedéseinek egyike volt, hogy megreformálja a vállalat 10 oldalas dress code-ját. A GM abban az időben kerülte el a teljes pénzügyi csődöt, így valami tényleg nagy gesztusra volt szükség. Az új HR-vezető egy tollvonással hatályon kívül helyezte a többoldalas előírásokat, és csupán ennyit tett kötelezővé: „Öltözz megfelelően!”

Érdekes, hogy a HR-es középvezetők fogadták a legnagyobb ellenállással a kétszavas előírást, attól tartva, mi lesz, ha például az alkalmazottak olyan (feliratos) pólóban jelennek meg a munkahelyen, ami oda nem illő szavakat, jelmondatokat tartalmaz. Egy másik menedzser pedig attól félt, kollégái farmerben mennek majd el az üzleti tárgyalásokra is. Ezzel a vezetővel Mary Barra személyesen is elbeszélgetett, jó értelemben véve.

Majd helyi szinten az alkalmazottakkal közösen tartottak egy ötletbörzét, ahol megszületett a megoldás: az irodában mindenki tart majd elegáns ruhát is arra az alkalomra, ha fontos személyek érkeznének a vállalathoz. Az eset a HR-vezetőnek is tanulsággal szolgált és felhatalmazta a menedzsereket, hogy helyben hozzanak döntéseket anélkül, hogy a szabadságot korlátozó előírásokra támaszkodjanak. Mert ha egy menedzser a dress code kérdését nem tudja megnyugtatóan rendezni, akkor tud-e döntés hozni más kérdésben is.

Mozgalom a magas sarkú betiltására

Vannak bizonyos szektorok, például a bankoknál, távközlésben vagy államigazgatásban, ahol elvárt az üzleti elegancia, de sok az olyan szektor, ahol a kényelem az úr. Talán a demokrácia előtti kötelező egyenruha miatt sem terjedt el igazán itthon a vállalati öltözködési szabályzat, többnyire a kollégák ízlésére van bízva a kérdés.

Nem ez a helyzet Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon, sőt a legtöbb ázsiai országban is, ahol a szabályzat nélküli vállalat a jellemző. A sok előírás, megkötöttség nincs mindenki ínyére, nemrég Japánban egy mozgalom indult el, a MeToo mintájára, a KuToo kampány az szeretné elérni, hogy a vállalatok tiltsák be a női alkalmazottak számára kötelező magas sarkú cipőt. Isikava Jumi színésznő és szabadúszó író a mozgalom elindítója, aki egy részmunkaidős állás során szembesült azzal, hogy kötelező számára a magas sarkú cipő. Minderről egy Twitter-bejegyzés született, majd a rengeteg reakció láttán úgy döntött, érdemes mozgalommá fejleszteni mindezt. Aláírásgyűjtés szerveztek, az íveket 20 ezren írták alá, döntés még nem született az ügyben.

Japánban hosszú évtizedekig nagyon komolyan vették a formális munkahelyi öltözködést. A férfiaktól például elvárták a nyakkendő viseletét, ám ez megváltozott 2005 után, miután a kormány egy kampányt indított, amelyben a légkondicionálók használatának és az áramfogyasztás visszaszorítására buzdították a vállalatokat. Ennek hatására a férfiak öltözékéből elmaradt a nyakkendő.

Nagy-Britanniában is volt korábban próbálkozás a magas sarkú cipő kötelező viselésének betiltására, de nem jártak sikerrel. A hivatalos vizsgálat ugyan diszkriminatívnak találta a brit munkahelyek öltözködési gyakorlatát, de a kormány elutasította azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a vállalatoknak, hogy magas sarkú cipő viselésére kötelezzék a női alkalmazottakat.

 

Az összhang a meghatározó

Az emberek általában kedvük szerint, illetve az időjárási viszonyoknak megfelelően öltöznek fel – mondja S. Hegyi Lucia divattervező, stílustanácsadó. Azonban létezik egy üzleti protokoll arra vonatkozóan, hogy mi a megengedett és mi nem. Ez a protokoll az adott munkahelytől függ. Van, ahol a spagettipántos felső önmagában nem megengedett, de blézerrel együtt hordva már igen. Azt is fontos megnézni, hogy ki milyen pozícióban dolgozik. Ha az illető fagylaltot árul, akkor a lazább öltözet megengedett. Ahogy maga S. Hegyi Lucia is felvesz egy-egy lazább ruhadarabot, amikor a szalonban van, de nem vár vendéget.

A stílustanácsadó szerint vendégkörüknél a nyár sem ad kifogást arra, hogy a férfiak rövidnadrágba, a nők pedig strandöltözékben jelenjenek meg a munkahelyen. Más területeken – például egy startup cégnél vagy reklámügynökségnél – azonban könnyen elképzelhető a kreatív ruházkodás. A tapasztalat azt mutatja, a cégeknél ritkán van előírás az öltözködésre vonatkozóan, és gyakran a kényelmet választják a munkavállalók. Ha a kolléga nem találkozik ügyféllel, akkor nyugodtan előtérbe helyezheti saját kényelmét. A stílustanácsadó az öltözék funkciója és az adott élethelyzet mellett az öltözék viselőjére fókuszál, arra fekteti a hangsúlyt, hogy összhangban legyen az adott megjelenés az adott ember személyiségével. Végső soron ez az összhang a meghatározó.

S. Hegyi Lucia szalonja férfiaknak a nyári öltönyt javasolja, lenből, selyemből vagy nagyon vékony gyapjú anyagból vakációs irodai öltözéknek. Továbbá nadrág, ing, felöltő. Hölgyek esetében kedvelt a nyári ruha, kiskendővel kiegészítve, vagy blézer, szoknya blúzzal. A tanácsadó figyelmeztet arra, hogy természetes anyagokból a saját évszak-típusunknak megfelelő színvilágból, illetve a saját archetípusunknak és karakterünknek megfelelően öltözködjünk. Sokszor már ezen jellemzők azonosítása is komoly segítség, ha gondban vagyunk ruhaválasztás terén.

 

Ne keverjük a strandot a munkahellyel!

Az adott vállalat öltözködési szabálya dönti el, hogy mit veszünk fel és hogyan öltözünk nyáron. Ennek megfelelően az informatikai cégek, az ügynökségek lazábbak szoktak lenni ezen a téren, de a pénzügyi szervezeteknél, bankoknál, távközlési vállalatoknál kötöttebbek az előírások – mondja Kovács Orsolya, a Yurkov stílustanácsadó szalon alapítója, nemzetközi stílusszakértő. Fontos, hogy ne keverjük össze a strandot a munkahellyel vagy egy nyári fesztivállal öltözködés szerpontjából, a fürdőruha és a lenge szellős öltözet inkább oda való. Azért sem javasolt ez a szellős öltözet, mert az irodák légkondicionáltak, és gyakran előfordul, hogy a nyári külső öltözetet a nők az irodában harisnya és kardigán felvételével egészítik ki a benti hőmérsékletnek megfelelőre.

Azonban nyáron is érvényesek az általános öltözködési szabályok, mint például az, hogy felöltözve sokkal nőiesebb valaki, mint levetkőzve; sokkal ízlésesebb, ha kevesebbet mutat magából, mint többet. Így a nagyon rövid szoknya, a nagyon kivágott felső nem ajánlott az irodában, még a nyári melegen túl sem.

 

A rövidnadrág tabu

A stílustanácsadó szerint a rövidujjú ingeket hanyagolják a férfiak, mert esetlen megjelenést kölcsönöz. Ha már rövidebb ujjat szeretnénk, akkor sokkal férfiasabb, ha a hosszú ujjú inget visszahajtjuk – ugyanolyan szellős a hatás, mint rövid ujjú ing esetében. Ha a vállalati szabályzat engedi, akkor a szandál is divatos kiegészítője az öltözködésnek, feltéve, hogy megfelelő módon ápolt lábujjak társulnak hozzá. Ha ezt a céges öltözködési szabályzat nem engedi, akkor a hölgyek az elől zárt, hátul nyitott cipőt viselhetik.

A rövidnadrág általában véve tabu, nagyon rosszul néz ki. Ez alól kivétel a chino rövidnadrág a stílustanácsadó szerint, de az tudni kell viselni. Ez a rövidnadrág akár hosszú ujjú inggel kiegészítve is jól mutat, de nem mindenkin. A rövid nadrág helyett elegáns és ugyanúgy szellős egy vászonnadrág, arról nem is beszélve, hogy sokkal férfiasabb.

Hány fokos legyen a légkondi?

Az öltözködés mellett kardinális kérdés a nyári irodai munka szempontjából, hogy milyen hidegre-melegre szabályozzuk az irodai hőmérsékletet. Az alapszabály szerint: kinti hőmérséklet mínusz 4-5 fok. Egyik, nagyon vékony barátnőm bevallja, tart egy meleg kardigánt az irodában, amit a nyári lenge öltözetére húz. A kutatások kimutatták, a légkondicionáló hőmérsékletének a beállításakor is diszkrimináció van: azt ugyanis egy 40 éves, 70 kilogrammot nyomó férfi anyagcsere profilja alapján lőtték be. A test hőmérsékletének egyharmadát az izmok generálják, és amint azt jól tudjuk, egy átlagos férfinak sokkal több izma van alapból, mint a nőknek.

A kutatások azt is kimutatták, hogy az optimális irodai hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul. Minél hidegebb van, annál lassabbak a dolgozók: a 20 fokban dolgozó kétszer lassabban gépel, mint aki 30 fokban dolgozik. Az irodákat nyáron azonban sokszor azért hűtik alacsonyabb fokokra, mert a férfiak az elvárt nyakkendő, öltöny kombinációban kötelesek dolgozni.

 

Kovács Orsolya figyelmeztettet, hogy a hölgyeknél érdemes odafigyelni, hogy a fehérnemű, alsónemű ne látszódjék ki, mert nem elegáns, ha egy hölgy túl sokat mutat magából. A nő mindig oda tereli a figyelmet, amit megmutat, ha a fehérneműre összpontosít, akkor azt és nem a tudását látják meg benne a tárgyalópartnerek – figyelmeztet a stílusszakember.

 

Nincs szabályzat, elvárás van

A Coding Sans az a fejlesztő cég, ahol nincs szükség öltözködési szabályzatra, a kollégák kedvük szerint öltözködnek. Matt Wohlmuth ügyvezető igazgató felidézett egy olyan esetet, amikor egyik kollégájuk fürdőruhában és strandpapucsban jött be reggel dolgozni, mert a rövid nap letelte után rögtön a strandra tervezett menni. Ezen senki sem akadt ki, megengedték neki. Más azonban a helyzet, ha aznapra ügyféllel kell találkozzon az adott kolléga – folytatja az ügyvezető igazgató – ilyenkor elvárt, hogy a kolléga öltözködésével is kifejezze tiszteletét az ügyfél iránt.

Nincs öltözködési szabályzat a Siemens Magyarországnál sem, ám a vállalat tevékenysége és az ügyfélkör miatt egy bizonyos szintű elegancia a hétköznapokban is elvárható – mondja Virágh Adrienn kommunikációs vezető. Ebben az ügyvezető igazgató is példát mutat a kollégáknak, aki mindig tökéletes eleganciával jelenik meg.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: