Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


36_22 copy_420
Forrás: ITB

A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi építész műve.

Az épületet szakmai konferencia keretében ismertette az alkotója, Javier de Antón, majd több szaklapban is leközölték, sőt önálló könyv is jelent meg a teljes tervezési és kivitelezési folyamatról. Értéke a részletekben rejlik. Megértéséhez a teljes folyamat ismertetése és az építészeti koncepció elemzése segít.

-

Adott volt, egy szabályos geometriával felparcellázott környék övezte keskeny telek, amelyre a hagyományos módon mindössze 733 m2-nyi alapterületű épületet lehetett volna létesíteni. Mélyreható tanulmányozás eredményeként azonban, egy teljesen egyedülálló szisztémát kidolgozva sikerült a hasznosítható terület nagyságát 1210 m2-re növelni. A koncepció lényege a speciális kialakítású tető, amelynek révén az épület rámpaszerűen emelkedő és lejtő zöldfelületként asszimilálódik környezetébe, az oldalfalak pedig, mint kiemelt földpartok, azok vöröses színével és rétegződésének ritmikájával erősítik a tökéletes integrálódást. Rozsdás színüket természetes oxidálódási folyamat során nyerték el, amit a burkolópanelek készítésekor a cementhez kevert vastartalmú adalék idézett elő. A tetőt saját fejlesztésű növénykazettákkal burkolták. A bejárat két rézsű közt nyílik.

A járható terasztető pixelizált felosztása a táj összképét adja vissza. Napellenzői egyben napkollektorként, valamint éjszakai világítótestekként is működnek. (Érdekesség, hogy a kitermelt villamos energiát a helyi elektromos művek jó áron felvásárolják, majd a szolgáltatott áramot jóval kedvezőbb áron biztosítják, hogy ezzel is serkentsék az ilyen jellegű ökologikus építészeti kezdeményezéseket.) A tetőforma hordozta lehetőséget kiaknázva pedig az esővizet egyenesen földbe süllyesztett vízgyűjtőmedencékbe vezetik, ahonnan az könnyen és célszerűen újrahasznosítható.

A belső kialakítás szintén nem mindennapos, a külső térszintkülönbségek között adódó szuterén épületrészekbe ugyanis szokatlan módon reprezentatív funkciókat terveztek, azok megvilágítását pedig fénykürtőkkel oldották meg, játékosan itt-ott többszintmagas lelátó légterekkel fokozva az enteriőr nagyvonalúságát.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: