Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
30_Setenyi_Janos_420
Forrás: ITB

A bevezetni kívánt kancellári rendszernek nem az elképzelésével vagy pénzügyi céljaival van a gond, hanem az átgondolatlanságával.

-
Setényi János, Expanzió Humán Tanácsadó, ügyvezető igazgató
– Mennyire látja indokoltnak, hogy nagy hatalmú gazdasági vezetőket nevezzenek ki az egyetemek, főiskolák élére, a rektorok mellé?

– A mostani modell működésképtelen. A rektorokat az egyetem oktatói maguk közül választják. Lehet, hogy az illető kiváló halbiológus, de egy nagy egyetem már egy több tízmilliárdos, komplex szervezet, amelynek mindenre kiterjedő menedzseléséhez a jelöltnek ritkán van meg a szükséges tapasztalata – ezt még dékáni szinten sem lehet igazán megtanulni. De sokszor nemcsak a kompetencia hiányzik a nagyszabású változtatásokhoz, hanem a szándék is. Mandátumának lejárta után a rektor szeretne visszamenni tanítani, nem csoda, hogy nem akarja elidegeníteni kollégáit.

– Milyen előnyei lehetnek a kancellárok kinevezésének?

– Átláthatóvá válhat a gazdálkodás: vezetői információs rendszerekkel végre naprakészen tudnák követni anyagi helyzetüket. Segíthet abban is, hogy ne forduljon mínuszba az intézmény költségvetése, és megszűnjön az a gyakorlat, hogy „mindegy mennyi a hiány, az állam majd kifizeti”.

– Mi lehet a probléma a kancellári szisztémával?

– Az, hogy minden szinten végiggondolatlan. Az látszik, hogy az állam nagyobb beleszólást akar az egyetem ügyeibe, ami önmagában nem is lenne baj, hiszen állami egyetemekről van szó. Az USA-ban is ott ülnek az állam képviselői az állami egyetemek szenátusában. Viszont nincs tisztázva, hogy mit vár el az állam az egyetemektől, milyen társadalmi küldetést szán nekik, és e célok elérését hogyan segítheti a kancellár. Másrészt pedig az erősebb kontroll egyre kisebb támogatással jár – vannak intézmények, ahol a bevételek alig 30 százaléka származik központi forrásból. Vagy több pénzt adjon az állam, vagy nagyobb mozgásteret – az erős kontroll és az elvonás együttese nem működik.

– Nem áll fenn az a veszély, hogy nem lesznek kellőképpen kvalifikált jelentkezők kancellárnak?

– Ettől én nem félek. Számos, évtizedek óta az üzleti világban dolgozó topmenedzser menne el szívesen egy időre az akadémiai vagy a közszférába. Ott is ki akarják próbálni magukat, meg akarják mutatni, hogy képesek nagy reformokat végigvinni. De megint a végiggondolatlanság: nagyon sok fog múlni a kancellár emberi tulajdonságain, a rektorral kialakított viszonyán, mert intézményi garanciák nincsenek a hatásköri megosztásra. Biztosan lesznek jó példák, de kialakulhatnak olyan helyzetek, mint ami most van a Corvinuson, hogy a gazdasági főigazgató és a rektor szembefordul egymással, és a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak.

– Mennyire szkeptikus a rendszer életképességét illetően?

– A 2014-es év jó indikátor lehet – ha a kísér-leti időszak végén független külső szakemberek alaposan kiértékelik a tapasztalatokat, és az alapján finomhangolják a működését. Ha nemcsak a pénzügyi oldalra koncentrálnak, hanem az intézménymenedzsmentre, a fejlesztésekre is, és ebbe minden érintett fél beleteszi a maga munkáját, akkor egészen jól működtethető szisztéma alakulhat ki.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: