Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


47_setalovaros_archdaily_420
Forrás: ITB

Aki már túlélt életében egy-két költözést, az tudja, hogy nem egy könnyed mulatság. Egy spanyol diák elképzelése szerint nem mi, hanem az otthonunk költözne a munka és a megélhetés után.

Mi a legrosszabb, ami egy várossal történhet? Ha elnéptelenedik. Ez több szempontból is gazdasági katasztrófa: egyrészt a fenntartást egyre kevesebb lakosnak kell állnia – azoknak, akik még nem költöztek el a munka- vagy egyéb lehetőségek után. Másrészt a kiüresedett részeket meglehetősen költséges valamilyen elviselhető formába alakítani. Ha viszont a város követheti a lehetőségeket (vagy mondjuk az évszakokat, mint a gnúk – a szerk.), akkor elkerülheti az elnéptelenedést.

-
 

Bár a közeljövőben még nem így fog történni, de az ötletet egy spanyol építészhallgató, Manuel Dominguez már felvetette. A szebb napokat megélt városokat talán úgy lehetne megmenteni, hogy eleve mozgathatóra építik és oda költöztetik őket, ahol az új munkahelyek és források születtek. Elképzelése nyilvánvalóan utópisztikus, mint a legtöbb építészeti vizsgadolgozat. Érdekessége a kivitelezésben rejlik: a mozgatható várost hernyótalpakra helyezné és úgy mozgatná egyik helyről a másikra. Nem előzmény nélküli gondolat, acélszerkezetű lakóhelyek ma is léteznek – csak vízen. Ilyenek az olajfúró tornyok – és az óriás óceánjárók, no meg a repülőgép-anyahajók.

Talán az utóbbiak alapján született meg a költöztethető város gondolata ötven évvel ezelőtt, 1964-ben, Ron Herron brit építész fejében. A sétáló város ötletét az avantgarde ötleteknek is helyet adó építészeti folyóiratban, az Archigramban jelentette meg. Elképzelése szerint a városokat masszív robotstruktúrákra kellene építeni, melyek saját intelligenciájuk segítségével szabadon sétálhatnak szerte a világban. Szükség esetén a különböző sétáló városrészek összekapcsolódhatnak egyetlen nagy metropolisszá.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: