Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


40_SoFi.jpg
Forrás: ITB

A magyar vállalatoknál szinte nem is létezik a klasszikus, fél- vagy egy éves sabbatical, vagyis „szombatév”. A munkavállaló attól fél, hogy elveszíti a munkahelyét, a munkaadó pedig attól tart, hogy mondvacsinált okokkal, állást keresve megy el a cégtől hosszabb „alkotói szabadságra” a kolléga. A multinacionális vállalatok bátrabban élnek ezzel a lehetőséggel, de ott is a rövidebb, pár hetes, fizetett social sabbatical intézménye a népszerű.

Bevallom őszintén, közvetlen ismerősi körömben nem ismerek olyan embert, aki valaha is élt volna a hosszú kreatív szabadság (sabbatical) lehetőségével. Ha nagyon sarkítani szeretnék, a két fiam születése teremtett az életemben olyan időszakot, amikor lehetőségem volt más tevékenység végzésével feltöltődni, új helyzetek, emberek megismerésével plusz energiát nyerni. A páromnak viszont eddig nem adatott meg hasonló: a kéthetes szabadságok után rendszerint még többet kell dolgoznia.

Az egyetemi professzoroknak jár a fizetett kreatív szabadság (ez a régi rendszerben is így volt), amikor például könyvírással vagy laboratóriumi kutatással foglalkozhatnak. Egy másik történet azonban a klasszikus, fizetés nélküli szabadságról szól. Az egyik pénzintézetnél mindenki irigykedve vette tudomásul, hogy XY munkatárs örökölt egy 300 négyzetméteres budai villát. Azonban senki sem gondolt bele, hogy ezt a villát mennyi idő, pénz és energia lesz felújítani. A kolléga 20 év spórlás után egy év fizetés nélküli szabadságra mehetett a vállalat áldásával, hogy a szülői örökséget végre felújíthassa a megspórolt pénzéből.

 

Magyar kkv nem engedheti el/meg

A kutatók kiváltságán túl kevés cég és kevés ember mer egy évre búcsút inteni a munkahelyének. A magyar hátterű és főként a kisebb vállalatoknál nem jellemző ez a lehetőség, mert nem nélkülözhetik ilyen hosszú időre az értékes munkatársakat. Ezért inkább sokkal bátrabban és sokkal gyakrabban élnek a home office vagy a részmunka lehetőségével, mint korábban, főleg olyan pozíciókban, ahol nehéz megtalálni a szakembert.

A Motimentnél például nincs lehetőség arra, hogy valaki kreatív szabadságra menjen. Ha egy munkatárs ezzel a kéréssel fordulna a menedzsmenthez, akkor fontosnak tartanák megvizsgálni a mögöttes okokat, például a kiégés megelőzésére jó ok a fizetés nélküli szabadság, de nem túl hosszú időre. Azonban az is biztos, hogy egy kisvállalatnál a nem termelő munkatárs helyébe kénytelenek új munkaerőt beállítani, aki ha jobban teljesít…

Az sem elhanyagolható kérdés, ki engedheti meg magának, hogy fél éven keresztül fizetés nélkül dolgozzon. Főleg a közép- vagy felső vezető beosztású szakemberek tudnak olyan tartalékot képezni, hogy gond nélkül, meglévő életstílusuk fenntartása mellett tölthetnek el hosszabb időt fizetés nélkül. Esetükben a vállalat jól felfogott érdeke a stratégia alakításában kulcspozíciót betöltő személy számára pihenést és ezzel egy másik nézőpontot is biztosítani.

Bibliai eredet

A sabbaticalnak, avagy a szombat-évnek bibliai eredete van. Mózes 3. könyvében Isten előírja a zsidóknak, hogy minden hetedik évben szombati nyugalom legyen a földek számára, ne vessék be azokat, és ami rajtuk teremne a természet áldásától, azt osszák szét. A vallás ezt Smita-évnek nevezi, és Izrael területén vannak, akik a mai nap is betartják. Az utolsó Smita-év 2014-ben volt, akkor a legnagyobb feltűnést és ellenkezést az a döntés váltott ki, melynek értelmében az izraeli hadsereg nem vásárol izraeli gyümölcsöt és zöldséget, hanem külföldről szerezi be.

 

Nem szabad erőltetni

A kreatív szabadság megítéléséhez mindenképp szükséges az őszinte, bizalmi légkör megléte a vállalatnál. Elképzelhető, hogy valaki hátsó szándékkal kéri a hosszabb hiányzást, például ezt az időt szeretné felhasználni új állás keresésére, miközben a régi munkahelye is garantált. Ha nincs meg a megfelelő bizalmi légkör, akkor ezt a szándékot nyilván nem árulja el a kolléga, és a kreatív szabadság vagy a kiégés mögé bújva keres menedéket.

A kreatív szabadságot nem szabad erőltetni – mondja Pesti Viktória, coach. Egyik ügyfele vállalatánál tízévente jár az egy hónapos extra fizetett szabadság, de például a vezető rettegve várta ezt a periódust, mert nem igazán tudta, hogy mivel töltse el az idejét. A szabadság iránti igényt tehát nem szabad erőltetni, belülről kell jönnie, mert akkor határozott cél és boldog várakozás előzi meg, hasznos és konstruktív juttatásként éli meg a kolléga, nem pedig kötelezően kipipálandó feladatnak.

Az SAP-nál 2016 óta bevett gyakorlat a sabbatical intézménye. Tájékoztatásuk szerint van, aki tanul, könyvet ír, vagy hosszabb, inspiráló utazásra megy ilyenkor. A kreatív szabadságot azok a kollégák kérhetik, akik legalább öt éve dolgoznak a cégnél. A sabbatical alatt a munkatárs nem kap fizetést, és legalább három hónappal a kezdő időpont előtt szükséges a kérését jeleznie, a jóváhagyási folyamatot elindítania.

A munkatársak között azonban a social sabbatical a legnépszerűbb: ekkor jószolgálati, önkéntes munkára lehet jelentkezni, mely pár napostól akár több héten keresztül tartó projekt is lehet. Az sem mellékes, hogy ez idő alatt teljes fizetésre jogosult a résztvevő. Egy-egy ilyen projekt a világ bármely táján lehet, például az egyik kolléga Afrikában töltött el több hetet, egy ottani nonprofit alapítvány munkáját segítette. A jószolgálati kezdeményezés a kreatív szabadság mellett arra is alkalmas, hogy a kollégák teljesen más környezetben, területen is kipróbálhassák magukat.

 

Ott a helye a munkahelyi márkaépítésben

Amikor új munkahelyet keres az ember, akkor a beszélgetésben nincs helye a sabbaticalnak, vagyis a kreatív szabadság kérdésének – mondja Rozsovits Edit, a Staff Solution ügyvezető igazgatója. A HR branding eszköztárában viszont mindenképp ott a helye egy ilyen jellegű juttatásnak – már ha a vállalat megengedheti az ehhez hasonló juttatást.

Az ügyvezető igazgató szerint a HR feladata vonzó munkáltatói ajánlatokat letenni az asztalra, és ennek egyik eszköze a lojális munkaerő jutalmazása, amelyben az is benne lehet, hogy hosszabb időre elengedik a munkatársukat, miközben a pozíciója is megmarad.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: