Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


52_vsource.jpg
Forrás: ITB

Nemcsak a munkaerőhiány, de az álláskeresők szűrése és válogatása is megnehezíti a HR-esek munkáját. Van, ahol szabadulószobát, gamifikációt, sőt robot HR-est is bevetnek már a toborzás során. Nem pusztán divat, nagyon is kötelező lett az alternatív technológia bevetése.

Egy állásinterjú kimenetele sokszor kétséges lehet, hiszen az első találkozás alkalmával mindkét fél a legszebb arcát mutatja. Könnyen előfordulhat, hogy a toborzáson sikeresen kiválasztott és felvett jelölt később, a dolgos hétköznapokban már nem felel meg az adott pozícióban, így elölről lehet kezdeni az egész nehézkes procedúrát.

Minden emberi erőforrás ágazatban dolgozó tudja, hogy a tökéletes jelöltek megtalálása nehéz folyamat, a munkavállaló és a toborzó számára is kihívás az ügymenet. Csupán a jól megfogalmazott álláshirdetéssel ma már semmire sem megy egy HR-es, a céget is vonzóvá kell tennie, ennek köszönhetően az élményszerű és alternatív interjúk egyre divatosabbá válnak a kisebb cégeknél is. Teljesen meredek ötleteket is találhatunk a piacon, így a gamifikációs megoldások, de a szabadulószoba és a mesterséges intelligenciás, robotos „vallatás” is ott figyel a HR-esek arzenáljában.

Mindezeket a meghökkentő módszereket a „canditate experience” divatjának köszönhetjük, vagyis a munkáltatói márkaépítés kortárs lázának. Ki ne szeretné már a toborzást is felhasználni arra a munkavállalókban ínséges időkben, hogy a rekrutációs folyamatokkal is erősítse vállalatának hírnevét és vonzerejét? Olyan megoldásokkal operálva kecsegtetik a jövendő munkatársakat, melyekkel dominánsan kitűnhetnek a magyar ugar munkáltatói között.

 

A mesterséges intelligencia elől senki sem menekülhet

Mielőtt valaki a jövőkutatók hagymázas álmának vizionálná a robotos interjúztatást, ki kell ábrándítanom: ez már bevett gyakorlat a menőbb multicégeknél. Itt eleve nagyobb emberanyagból kell válogatni, a gépi elme által pedig objektívebbé válhat az állásinterjú. De a mesterséges intelligencia segít a HR-szakemberek döntéshozatali procedúrájában is, hiszen ma még az ember dönt és nem a robot. Svédországban a TBG-nél már majdnem egy éve dolgozik sikeresen a Tengai nevű robot, amit a KTH Royal Institute of Technology és a Furhat Robotics fejlesztett közösen. Jelenleg próbaidőn van, hiszen emberi erőforrás felügyelete alatt felvételezteti a jelölteket a pályázati körök során. Ha beválik, a jövőben önállóan is dönthet arról, hogy továbbjuttassa-e a következő fázisba az adott jelöltet.

Miért jó megoldás a mesterséges intelligencia a toborzásban? Mert a kiválasztás első szakaszában gyakorlatilag az önéletrajzok alapján rostálják ki a jelölteket, ez a – főként adatgyűjtésből és egyeztetésből álló – szakasz könnyen automatizálható. De a videóinterjúk is bátran az öntanuló algoritmusokra bízhatóak. Ugyan még vitatkoznak a szakemberek azon, mennyire van szükség a szubjektív emberi benyomásokra, egyelőre ugyanis ezek döntenek a jelöltek elbírálásakor, és az értékelési szempontok során is ezek a legerősebbek. Egy-egy személyes interjún olyan dolgok is kiderülhetnek, melyekre a jelölt és a munkavállaló sem gondolhatott.

Gamifikációval könnyebb?

Divatos toborzási eszközökké váltak, és az elmúlt években jócskán becsempészték a rekrutációba a gamifikációs megoldásokat. Itt az egyes leendő munkafolyamatokat vagy a napi rutint egy videó- vagy szerepjátékban (mobil- vagy VR-applikációban) kell a jelölteknek kipróbálniuk. Van, ahol még csak a kompetenciateszteket váltják ki vele, de van, ahol már a pszichometria teszteket is gamifikálták, és a piacon is találhatunk érdekes moduláris megoldásokat. Ezek a tudás, az attitűd, a képességek és a személyes jellemzők mérésére épülnek, és átfogó, többféle érzékenységű adatot tudnak általuk begyűjteni a HR-szakemberek a potenciális jelöltekről.

 

Soha nem pihen

A svéd HR-robotizációt a szükség hozta létre, pontosabban az álláskeresés során fellépő hátrányos megkülönböztetés, ezt akarták a gépi elme által eliminálni. Felvetődik a gondolat, hogy mivel a robotokat emberek programozzák és öntanuló algoritmusokkal rendelkeznek (így lesznek egyre tökéletesebbek), magukat az előítéleteket, a már említett céges szubjektív benyomásokat is meg tudják tanulni, vagyis kiválthatják gazdáikat, sőt egy idő után jobb és gyorsabb döntéseket tudnak meghozni a toborzás során, mint gazdáik. A trend erősödését jelzi az is, hogy 2016-tól már az Auchan, az IKEA, a L’Oréal, a PepsiCo és a Raiffeisen Bank is alkalmaz hasonszőrű robot HR-eseket.

Egy robot soha nem pihen, mindig kapható a hiányzó és ideális munkaerő levadászására – már ha kap megfelelő inputokat, kompetencialistát és kérdéseket. De figyelheti az álláskereső portálokat is, lecsapva egy-egy ígéretes jelöltre, megelőzve a versenytársakat. Fel tudja hívni a kiválasztottakat, sőt kivitelezi az online interjút is legalább két heti munkát megspórolva a HR-vezetőnek, akinek csak döntenie kell a végén.

 

Ha ügyesen szabadul, megtartjuk

Nem mindenkinek telik MI-s megoldásra, de azért próbálkoznak olcsóbb alternatív toborzási megoldásokkal a vállalatok hazánkban is. A mára hungaricummá váló szabadulószoba így lett a felvételiztetés egyik kedvelt formája. Miért jó bezárni a jelölteket? Azért, hogy „éles” helyzetben, csapatban tevékenykedve lehessen megmérettetni őket. Itt kiderül, ki mennyire csapatjátékos, hogyan kommunikál, mennyire kitartó és milyen a hozzáállása a váratlan helyzetekhez. Az is kiderül, mennyire képes időkeretben tevékenykedni, kreatívan megoldani egy adott problémát. Olyan rejtett tulajdonságokat tudnak meg a HR-es felvételiztetők a jelöltekről (legyen az pozitív vagy negatív), melyek a személyes interjúkból sem derülnek ki.

A szabadulószobás felvételiztetés a dolgos mindennapokról árulkodik, megspórolja a cégeknek a próbaidő elvesztegetését az inkompetens jelöltek kapcsán. Ráadásul sokkal olcsóbb egy szabadulószobás helyszín kibérlése a kiválasztási folyamatok idejére, mint feleslegesen fizetni a bérköltséget, és kis HR-apparátussal is működtethető. Vezető utánpótlására is kiválóan alkalmas, hiszen rögtön látszik a felmerülő szituációkban, hogy melyik pályázó alkalmas egy csoport irányítására.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: