Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap

HR

munkaeropiac_hr
Forrás: autopro.hu
A kutatás során az IVSZ arra kereste a választ, hogy az elmúlt félévben ki milyen kihívásokkal találkozott, melyek a munkaerőhiánnyal vagy a munkaerő minőségével állnak összefüggésben.

Az IVSZ Digitális munkaerőpiaci és oktatási munkacsoportja célul tűzte ki, hogy a megvalósítási fázisban lévő Digitális Munkaerő Programot oly módon támogatja, hogy hat hónapos akcióterv-szakaszokra bontva a munkát minden egyes ciklusban kiválaszt egy konkrét problématerületet, melyhez kapcsolódva részletes, valós idejű információkat gyűjt a piacról, majd azokra építve konkrét célirányos akcióval fellép a terület fejlesztése érdekében. Ennek megfelelően a munkacsoport tagjai adatgyűjtésbe kezdetek, a felmérés az ICT-munkaerőpiaci Tünettérkép címet kapta.

A Tünettérkép készítésekor a munkacsoport az IVSZ 500 tagvállalatát kérdezte arról, hogy 2018 első félévében milyen munkaerőhiánnyal vagy munkaerő-minőséggel kapcsolatos kihívással szembesültek. A kutatás összegzésekor végül 10 pontban foglalta össze a munkacsoport az ICT-vállalkozásokat érintő digitális munkaerőpiaci problémákat, tüneteket.

Az ICT-szektort érintő legfontosabb munkaerőpiaci problémák

1. Már nem lehet ugyanazokkal a “csomagokkal” felvenni és megtartani, az alkalmazottakat. Érezhetően nem működnek a jól beégetett üzleti rutinok, reflexek.

2. A rohamos ütemben növekvő bérek kérdése egyedül a multiknak nem okoz kihívást, azonban különösen a mikrovállalkozások digitális munkaerő utánpótlása ellehetetlenülhet.

3. A kisebb vállalkozások már ajánlatot sem tudnak adni, mert az ajánlat létrehozására sincsen elegendő emberük.

4. Kifeszített munkaerőpiaci helyzetben a mikrovállalkozásokat veszélyezteti leginkább a kilökődés, felerősödő fluktuáció; a munkaerő gyorsan és könnyen odébb áll.

5. Alacsony a részvétel a vállalati továbbképzéseken és tréningeken. Ez az eredmény aggasztó az iparág szempontjából, hiszen Magyarország a középmezőny után kullog a felnőttkori tanulásban való részvétel terén.

6. A piac kényszerből átvesz bizonyos szerepköröket az állami oktatásból. Ez megterheli a szervezetet, a büdzsét, de szükséges az üzletmenet fenntartásához.

7. Komoly kihívást okoz, hogy hiányoznak az IT-határterületek szakértői is. Az olyan core funkciók, mint architekt vagy rendszertervező a fenntartható működéséhez és növekedéshez nélkülözhetetlenek.

8. A felmérés tanulsága szerint minél kisebb egy cég, annál rövidebb a betanulási idő, annál hamarabb termelő projektre tudnak kerülni a pályakezdők.

9. Kiélezett munkaerőpiaci helyzetben, a munkaerőért folytatott kíméletlen küzdelemben a vállalkozások rosszul értékelhetik a helyzetet, téves, hibás következtetéseket vonhatnak le. (Például a munkaerő elcsábítása tisztességtelen eszközökkel – városi legenda.)

10. Folyamatos pénzügyi és szervezeti feszültséget jelent a vállalkozásoknak, hogy a frissen végzett hallgatókat egy évig nem lehet a termelésben használni, mert tudásuk nem megfelelő.

 

A felmérés a következő tünetcsoportokat tárta fel, mint a jelenleg legégetőbb kihívásokat: nem működnek a régi eszközök sem a toborzásban, sem a megtartásban. A folyamatosan, nagy mértékben növekvő bérek disztruptálják a piacot. Nehéz szakértőt találni az IT-s határterületeken; rossz minőségűek a pályakezdők. Az új helyek feltöltése és a fluktuáció kezelése nehézséget okoz az alacsony jelöltszám miatt. A piacon megtalálható tudás elavult. Alacsony a részvétel a felnőttképzésben és a vállalati tréningeken.

A Tünettérkép tehát 10 fontos tanulságot állapított meg. 1. Nem a jelöltek száma jelenti a legnagyobb bajt, hanem az, hogy átalakul a munka világa. Már nem lehet ugyanazokkal a “csomagokkal” felvenni és megtartani az alkalmazottakat. Érezhetően nem működnek a jól beégetett üzleti rutinok, viszont még mindig működtetik őket a vállalkozások. 2. Mindenki küzd, a multik pedig "hajóhosszal" nyerik a bér- és árversenyt; a rohamos ütemben növekvő bérek kérdése egyedül a multiknak nem okoz kihívást. 3. Már az ajánlatadásnál elbuknak az új üzletek. A kutatás arra is rávilágított, hogy a szűkös munkaerő a növekedést legtöbbször már a legalapvetőbb ponton meggátolja: nem üzleteket veszítenek el a cégek, mert kevés az erőforrás, hanem már ajánlatot sem tudnak adni, mert az ajánlat létrehozására sincsen elegendő emberük. 4. A legkisebb megtartó ereje a mikrovállalkozásoknak van. A kifeszített munkaerőpiaci helyzetben a mikrovállalkozásokat veszélyezteti leginkább a felerősödő fluktuáció. 5. Nincsen stratégiai gondolkodás a tudástömeg-menedzsmentjéről. Ez azért aggasztó az iparág szempontjából, mert Magyarország a középmezőny után kullog a felnőttkori tanulásban való részvétel terén az EU-ban. Márpedig ha egy tudásalapú iparág jól akar teljesíteni a globalizált piacon, akkor a tudás folyamatos frissítse kulcskérdés. 6. A piac kényszerből átvesz bizonyos szerepköröket az állami oktatástól. A kutatásban résztvevők közel 60 százaléka végez a vállalaton belül olyan oktatási tevékenységet, amely azt célozza, hogy a pályakezdők vagy pályamódosítók alkalmassá váljanak a valós munkavégzésre. 7. Kisebb cégben hamarabb termőre fordul egy junior, vagyis minél kisebb egy cég, annál rövidebb a betanulási idő, annál hamarabb termelő projektre tudnak kerülni a pályakezdők. 8. A legnagyobb gond a határterületeken van: komoly kihívást okoz, hogy hiányoznak az IT-határterületek szakértői. 9. A munkatársak "elrablása" lehet, hogy csak városi legenda. Sokszor emlegetett példa, hogy a kialakult munkaerőhiányos helyzetben a versengő cégek egymástól, néha már szinte tisztességtelen eszközökkel csábítják el a munkatársakat, gyakran a legfontosabb projektek közepén. A kutatás megcáfolja ezt a mítoszt. A válaszadók több, mint kétharmada egyáltalán nem találkozott ezzel a problémával az elmúlt félévben. 10. Az egyetemről felvettek többsége nem alkalmas a valós munkára.

Bár a felmérés nem döntött meg már ismert, alapvető hipotéziseket a digitális munkaerőhiány és a munkaerő minőség területén, viszont részletesebb képet adott az egyes problématerületek értelmezéséhez és feltárt számos veszélyforrást. Ami pedig a legfontosabb: rávilágított arra, hogy mikroszinten a vállalatok előtt álló legnagyobb kihívás a toborzási és megtartási gyakorlatok korszerűsítése.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4965 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:ADAPTO Solutions Kft.

A legkeresettebb cégek: