Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
diakok_1
Forrás: QS Quacquarelli Symonds

Töretlenül növekszik a külföldi továbbtanulás népszerűsége a magyar diákok körében. Jelenleg több mint 13 ezren tanulnak külföldi felsőoktatási intézményekben, elsősorban nyugat-európai egyetemeken. A legnépszerűbb célországok közül továbbra is Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban tanul a legtöbb magyar diák.

A legtöbb országból nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák arról, hogy hány magyar diák tanul az ottani felsőoktatási rendszerben; az Engame Akadémia az EUROSTAT, az OECD, a UCAS, a US Institute of International Education statisztikáira, valamint az elérhető kormányadatokra támaszkodva készítette el szakértői becslését a külföldön tanuló magyar egyetemisták számára vonatkozóan.

Forrás: az Engame Akadémia becslése az EUROSTAT, a US Institute of International Education, az OECD és a UCAS adatok alapján

Az adatok alapján egyértelműen növekszik a magyar diákok külföldi továbbtanulás iránti érdeklődése, a becslések szerint 2017-ben több mint 12 százalékkal nőtt a külföldi felsőoktatási intézményekben teljes egyetemi képzésben részt vevő magyar diákok száma 2016-hoz képest, és a tapasztalatok alapján idén további növekedés prognosztizálható.

* Forrás: EUROSTAT, US Institute of International Education, OECD, valamint az adott országok kormányinformációja; **az Engame Akadémia becslése az előbbi intézmények adatai alapján
 

A brit UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) adatbázisból pontos adatokat kapunk az Egyesült Királyságba felvételiző és felvételt nyert alapszakos magyar diákok számáról. Ebből kiderül, hogy a korábbi évek folyamatos növekedéséhez képest tavaly majdnem 3 százalékkal csökkent a brit egyetemekre jelentkező magyarok száma 2016-hoz képest. A növekedés megtorpanásának oka a tavalyi évben vélhetően a Brexit körüli bizonytalanságból fakadt, azonban miután a brit kormány bejelentette, hogy a tanulmányaikat a 2018/19-es évben megkezdők továbbra is az elmúlt években megszokott támogatásokra és kedvező tandíjra jogosultak, a jelentkezések száma 2018-ban ismét fellendült, sőt a 2016-os adatot is meghaladta, és a korábbi évek tapasztalatai alapján a legvégső határidőig még további több tucat jelentkezés várható.

A német és az osztrák jelentkezések hirtelen ugrása valószínűleg szintén összefüggésben van a Brexittel. 2017-re körülbelül 19 százalékkal nőtt az Ausztriába, 22 százalékkal pedig a Németországba felvételizők száma. A németül is beszélő diákok számára jó alternatívát jelenthetnek az itteni képzések, és amellett, hogy az oktatási rangsorban egyre erősödnek a német egyetemek, a költségek és a megélhetési feltételek szempontjából is vonzóbbá váltak az Egyesült Királyságban uralkodó bizonytalansággal szemben.

 

A német nyelvterületek mellett Hollandia és Dánia is évről évre egyre népszerűbb célországok a magyar diákok körében. 2013-tól 2016-ig az előbbiben körülbelül 32 százalékkal, utóbbiban 54 százalékkal nőtt a magyar diákok száma. Hollandiát egyre többen választják elsődleges célországként, az Engame Akadémia saját diákjai pedig sokan jelölik meg az Egyesült Királyság alternatívájaként, ha az oda való bejutás esetleg nem sikerülne. Dánia főleg mesterszinten vonzó, ahol jóval több képzés érhető el angol nyelven. Alapszinten is színvonalas a képzés, de itt még jóval kevesebb szakterületen tanulhatnak angolul a diákok.

Újdonság a korábbi évekhez képest, hogy itthon is egyre népszerűbb a külföldön már bevett "gap year "​  gyakorlata, vagyis az, hogy az érettségiző diákok kihagynak minimum egy évet a továbbtanulás előtt, amelyet élmény- és tapasztalatszerzésre, orientációjuk megalapozására, önmaguk megismerésére fordítanak.

Az, hogy a 2018-ban érettségiző diákok közül mennyien mennek külföldre, nehezen megbecsülhető, de a korábbi évek statisztikái és az Egyesült Királyságból már rendelkezésre álló idei jelentkezési adatok alapján valószínűtlen, hogy változna a növekvő tendencia. Az Engame Akadémia 2016-os kutatásából az is kiderült, hogy az akkor külföldön élő (még tanuló vagy már végzett) diákok közel 30 százaléka egyáltalán nem tervez hazaköltözni Magyarországra, ezzel szemben azonban több mint 40 százalék haza szeretne költözni a jövőben. Arról, hogy ezek az adatok 2018-ra hogyan változtak, egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: