Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
19_KKV001_200x105_Ad_1.jpg
Forrás: ITB

Minél többet költ egy KKV informatikára, minél inkább igénybe vesz digitális szolgáltatásokat, annál erőteljesebben nő és számít dinamikus fejlődésre a jövőben.

Európai és hazai kutatások, felmérések sora mutatta már ki, hogy a hazai kis- és középvállalatok digitalizáltsága messze elmarad a kívánatostól. A vállalati szoftverek használatában rendre az utolsó helyen végeznek az EU-tagországok rangsorában, de az is árulkodó, hogy a hazai KKV-k döntő többsége árbevételének kevesebb mint 1 százalékát fordítja infokommunikációra. (Csak összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a kisvállalkozások körében ez az arány 7 százalék, a közepes méretű cégeknél pedig 4,1 százalék.) Tekintve, hogy a Magyarországon működő vállalkozások több mint 99 százaléka KKV, amelyek közel 2 millió embert foglalkoztatnak, az ország gazdasági teljesítménye szempontjából sem közömbös, hogyan alakul a KKV-k digitális átalakulása.

 

Nem éri meg spórolni

A T-Systems megbízásából, a Bell Research által 2018 tavaszán elvégzett kutatás adataiból kiderült, hogy kimutatható összefüggés van egy vállalkozás digitalizáltságának foka és növekedési kilátásai között. A felmérésen részt vevő vállalatoknak csak 30 százaléka számít fejlett ICT-felhasználónak, de ezek 80 százaléka stabil vagy folyamatos árbevétel-növekedésről számolt be. A dinamikus növekedési kilátásokról beszámoló középvállalati rétegben a fejlett ICT-felhasználók aránya megközelíti a 90 százalékot.

Közülük legtöbben havonta átlagosan 200-300 ezer forintot költenek infokommunikációs szolgáltatásokra. A digitális szolgáltatásokat a napi rutin részeként használó vállalkozásoknak csak 18 százaléka számít stagnálásra. Ugyanez az arány azok körében, akik 20-50 ezer forintot fordítanak egy hónapban az informatikára, már 40 százalék. Mindez azt mutatja, hogy sokkal nagyobb eséllyel lesznek sikeresek azok a cégek, amelyek nem spórolnak az IT-n.

 

Határtalan lehetőségek

Melyek azok a területek, ahol a digitalizáció a legnagyobb hasznot hajthatja a KKV-knak? A T-Systems szakértői két fő területet emeltek ki. Az egyik a cég belső működésének, a csoportmunkának, az adminisztrációnak és a vállalatirányítás hatékonyságának a növelése. Ennek révén ugyanis időt és energiát takaríthatnak meg a munkatársak, hogy eredeti feladatukra, a profittermelő tevékenységükre koncentrálhassanak. A másik nagy terület pedig az értékesítési munka támogatása: megtalálni azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a legtöbb potenciális ügyfelet, vásárlót érhetik el és számukra a legjobb szolgáltatásokat kínálhatják.

Az első feltétel teljesülésében segíthetnek az irodai szoftverek, a mobilelérés és a felhőszolgáltatások. Itt számos ingyenes megoldás áll a KKV-k rendelkezésére, de nem véletlen, hogy a dinamikusan növekvő vállalkozások 92 százaléka vesz igénybe licenszdíjas irodai szoftvereket. Ezek többsége (mint például az Office 365) már a felhőből is elérhető, így az üzemeltetésre sincs gond, cserébe biztonságos levelezéshez, fájlmegosztási szolgáltatásokhoz és nagyméretű, felhő alapú tárhelyhez jutnak. A fejlettebb vállalkozások a HR-folyamatok intézésére, számlázásra és az ügyfélkezelésre is nagy arányban használnak fizetős alkalmazásokat.

Óriási kiaknázatlan tartalékok vannak az ügyfélszerzésben is. Miközben a világon mindenütt, így hazánkban is dinamikusan nő az online és azon belül a mobil kereskedelem, a hazai vállalkozások csaknem felének honlapja sincs. A másik oldalról, a céges honlapot fontosnak tartó cégek 83 százaléka látja kedvezőnek saját üzleti kilátásait. Vagyis akár egy informatív, a cég tevékenységét és elérhetőségeit weboldal is sokat segíthet, de ezt tovább lehet még fokozni webáruházzal, keresőoptimalizálással és számtalan más, viszonylag egyszerűen elérhető szolgáltatással. A T-Systems, felismerve KKV szektorban a digitalizáció és a digitális edukáció fontosságát, HelloBiznisz néven egy online edukációs platformot üzemeltet, ahol a KKV-k számukra aktuális és fontos üzleti témákban találnak tanácsokat, tudásanyagot, információkat. Az ingyenesen hozzáférhető online web- és social oldalak (www.hellobiznisz.hu és https://www.facebook.com/hellobiznisz/) mellett a T-Systems digitalizációs kampányai is szórakoztató youtube-filmekkel mutatnak rá egy-egy KKV-t érintő jellemző szituációra, digitalizációs problémára. (X)

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: