Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

18_Vecteezy.jpg
Forrás: ITB

Néhány vállalat úttörő megoldásokkal, hatékony HR-modellel igyekszik rugalmasan alkalmazkodni és kiszolgálni a megváltozott munkaerőpiaci igényeket. Esettanulmányunkban egy olyan multinacionális vállalatot mutatunk be munkavállalói szemszögéből, ahol a humánerőforrás erőfeszítéseinek köszönhetően az elmúlt három évben harmadára csökkent a fluktuáció.

„Mindig is szerettem a Schneider Electricnél dolgozni, mert motiváló környezetben, rengeteg nagyipari beruházásban vehetünk részt” – kezdi Gendur István szervizértékesítő vezető, aki 2012-ben egy kooperatív képzés keretében került az óriáscég magyarországi leányvállalatához. Példaként említi, hogy amikor MBA képzésre jelentkezett, a cég 90 százalékos részt vállalt a költségekből, ami nem volt „kis pénz”. De elmondása szerint bármilyen szakmai képzést szeretne valaki, ugyanilyen mellszélességgel állnak mellé. „Érezhető, hogy a HR-menedzsment sokat dolgozik azon, hogy növeljék a dolgozói elkötelezettséget, és többnyire sikeres kezdeményezéseket vezetnek be. A hangulat pedig azért különösen jó, mert a vezetőség együttműködő csapatot hozott össze – véli. – Nem tudjuk, hogy a HR milyen kiválasztási módszertant használ, de valahogy összejött a kémia a csapatban. Persze az is lehet, hogy a közösség magja már eleve jól működik, és az új emberek így könnyen tudnak integrálódni” – teszi hozzá Gendur István.

 

Multi, nagy hatással

Pelyhe Diana sales excellence és folyamatgazda kkv-s közegből érkezett a multi életformába, és 2015 óta dolgozik a Schneidernél. Számára egy új világ, egy „nagyvilági” életforma bontakozott ki a cégnél. „Miután dolgoztam kisebb céges kultúrában is, van összehasonlítási alapom, és látom, mennyi előnye van a nagyvállalati környezetnek – részletezi. – Elfogultság nélkül mondhatom, nagy hatással van rám a multinacionális légkör, büszke vagyok arra, hogy itt dolgozhatok” – mondja.

Mióta a cég átállt az úgynevezett „mátrix” szervezeti működésre, még több előnyét tapasztalja a vezetőségtől kapott támogatásnak. „Mindig is szerettem tanulni és fejlődni, ezért új feladatokat bíztak rám, és eljárhattam további képzésekre is – meséli. – Bölcsészként jöttem egy villamosipari vállalathoz, most pedig egy közgazdász alapdiploma felénél járok. Annyira jól érzem magam a helyemen, hogy a saját húgomat is behoztam a céghez, ami jó bizonyíték arra, hogy itt képzelem el a jövőmet” – teszi hozzá az egykori bölcsész.

 

Elérték az alacsony fluktuációs mutatót

A képzési lehetőségek mellett persze egyéb, a dolgozók jó közérzetét szolgáló programjai is vannak a vállalatnak. „A well being projektünk keretében például olyan munka- és közösségi tereket alakítottunk ki, ahová jó bejárni. A rugalmas munkaidő-beosztásra is van házirendünk és a távmunkát is támogatjuk” – magyarázza Lerch Zoltán, a vállalat HR-igazgatója.

Még 2016-ban fogtak bele az új szervezetfejlesztési programjukba, akkor 14 százalékon állt a fluktuációs mutatójuk. 2017-ben 9,5 százalékra csökkent, 2018-ban pedig csupán 4,5 százaléknyi elvándorlási értéket regisztráltak. „Nagy cég a miénk, és különféle személyiségekből, illetve kultúrákból áll össze a humán erőforrásunk. Ezért nagyon színes képzési és megtartó programokat alakítottunk ki, hogy mindenki megtalálja a kedvére való fejlődési formát” – mondja a vezető.


 

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: